Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Hajauttaminen eri omaisuusluokkiin tuo taloudellista turvaa. Kuva: iStock

Hajauta ja hallitse – Asiantuntijoiden neuvot sijoitusten hajauttamiseen

Alkuvuosi on osoittanut hajauttamisen tärkeyden. Pyysimme neljää asiantuntijaa kertomaan, mitä sijoitusten hajauttamisessa pitäisi muistaa.

Hajauttamisessa, kuten sijoittamisessa yleensä, on löydettävä itselleen sopiva tapa. Asiantuntijat kertovat, mitä pitäisi ottaa huomioon, kun hajauttaa sijoituksiaan.

Sanna Hughes
 
Sanna Hughes
Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja

"Sijoittamisessa on aina tunnettava sen riskit, olipa kyse asuntoihin, osakkeisiin tai vaikkapa metsään tai bitcoineihin sijoittamisesta. Yksi tapa varautua riskeihin on hajauttaa sijoituksia. Asuntosijoittamisen turvana on hyvä olla myös hieman muuta varallisuutta, jota voi tarvittaessa käyttää myös esimerkiksi yllättävien vahinkojen tai vaikkapa vesivahingon sattuessa."

 

Pasi Kuoppamäki
Pasi Kuoppamäki
Danske Bankin pääekonomisti

"Sijoitusten hajauttamisessa kannattaa huomioida koko varallisuus. Jos asuntovarallisuutta on paljon, niin investointi asuntosijoitusrahastoon samalla markkinalla ei tuo merkittävää lisähajautusta. Osakesijoitukset sopivat hajauttamiseen erinomaisesti. Osakkeita löytyy eri toimialoilta ja markkinoilta, osakkeita voi ostaa sopivan kokoisissa erissä ja osakkeet ovat likvidejä, mikä mahdollistaa salkun nopean muuttamisen.

Hyvin hajautetussa salkussa on usean toimialan yrityksiä useasta maasta. Osakevalintoja tehdessä suosin osakkeita yrityksissä joiden liiketoiminta näyttää ymmärrettävältä ja sopii johonkin nousevaan trendiin. Salkusta pitää myös osata myydä pois liian suureen roolin paisuneita omaisuuseriä."

 

Ville Rajala
Ville Rajala
OP Sijoittamisen viestintäpäällikkö

"Salkku kannattaa hajauttaa itselle sopivan riskitason mukaan ja valikoida sen perusteella sopivimmat sijoituskohteet sekä omaisuusluokat. Osakesijoituksia on mahdollista hajauttaa toimialoittain, tyyleittäin ja maanosittain. Omaisuusluokkahajautuksessa on mahdollista käyttää suoria kohteita tai rahastoja, esimerkiksi vaihtoehtoisrahastoja.

Sijoittamisessa yksinkertainen on usein kaunista. Salkkurakenne kannattaakin suunnitella huolella ja perustaa sijoituskohteiden valinnat hajauttamisen tavoitteisiin eli yleensä tuottoriskisuhteen parantamiseen."

 

Tuukka Kemppainen
Tuukka Kemppainen
Danske Bankin senioristrategi

"Hajauta riittävästi. Se ei välttämättä tarkoita, että pitäisi sijoittaa moniin eri kohteisiin. Joskus yksi hyvä rahasto voi tuoda riittävän hajautuksen, jos se sisältää riittävän määrän eri tyyppisiä kohteita. Hajauttamista on myös (ostojen) ajallinen hajauttaminen."

Juttu on julkaistu alun perin heinäkuussa 2021.

Talouden tulkit tulevat taas!

Julkaisemme kesällä jälleen talouden asiantuntijoiden näkemyksiä sijoittamisesta ja markkinoista.

Viisas Raha kannattaa siis ottaa mukaan myös lomalukemiseksi.

Tiesitkö, että Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan myös aiemmin ilmestyneitä Viisas Raha -lehtiä?

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"