Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Haasteita uuden vuokralaisen löytämisessä? Joustovara auttaa

Tällä hetkellä käynnissä on vuokralaisen markkinat, joilla uuden asukkaan löytäminen voi olla aiempaa haastavampaa.

Jos vuokranantaja toivoo pitkää vuokrasuhdetta, hänen kannattaa kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla, neuvoo Suomen Vuokranantajat ry.

− Neuvotteluvaiheessa kannattaa pitää tuntosarvet ylhäällä ja kuulostella toisen osapuolen toiveita. Näiden pohjalta vuokranantaja voi sitten lähteä tarkastelemaan omia joustomahdollisuuksiaan, Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä sanoo.

Vuokravakuudesta neuvoteltaessa voi harkita erilaisia vaihtoehtoja. Lain mukaan vakuus voi vastata enintään kolmen kuukauden vuokraa.

− Vakuuden suhteen joustoa haetaan usein tinkimällä sen määrästä. Lisäturvaksi perinteisen rahavakuuden rinnalle voidaan ottaa myös muita vakuusmuotoja, kuten henkilötakaus tai kuukausimaksullisena palveluna ostettava takaus.

Jos vuokralaisehdokkaista on pulaa, kohderyhmää kannattaa laajentaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lemmikkien sallimista asunnossa, jossa ne on aiemmin kielletty – varsinkin, jos asunnossa on kulumaa jo valmiiksi.

− Lemmikit nähdään vuokrasuhteissa valitettavan usein joko–tai-kysymyksenä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vuokranantaja voi antaa luvan myös vain yhdelle, vuokralaisen mukana muuttavalle koiralle sen sijaan, että kaikki lemmikit olisivat kategorisesti sallittuja tai kiellettyjä, Penttilä sanoo.

Houkuttelevuutta voi lisätä myös vuokraamalla asunnon osittain tai kokonaan kalustettuna. Asuntoa voi myös ehostaa pienellä budjetilla. Jo esimerkiksi ovenkarmien kolhujen peittäminen, keittiökaappien vetimien vaihtaminen tai listojen päivittäminen voi parantaa yleisilmettä huomattavasti. Myös vuokralaisehdokkaalle voi tarjota mahdollisuuden vaikuttaa esimerkiksi seinien väriin.

Sittenkin lyhytaikainen?

Iso osa vuokranantajista etsii mahdollisimman pitkää ja vaivatonta vuokrasuhdetta. Jos ehdokkaita ei kuitenkaan ole jonoksi asti, myös lyhytaikaisempaa vuokrausta kannattaa harkita.

Lyhytaikainen vuokraus voi olla hyvä vaihtoehto myös silloin, jos taloyhtiöön on tulossa lähitulevaisuudessa asumista vaikeuttava remontti. Tällöin asuntoon voi hyvin löytyä remonttia edeltäväksi ajaksi asukas, joka on esimerkiksi työkomennuksella tai joutuu muuttamaan joksikin aikaa pois toisen remontin tieltä.

− Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta ei remontinkaan alla kannata sulkea pois, vaan vuokrausilmoituksessa voi ilmoittaa jo etukäteen remontin arvioidun keston sekä sen ajalta myönnettävän vuokranalennuksen määrän, jolla vuokralaiselle remontista aiheutuva asumishaitta kompensoidaan, Penttilä sanoo.

Lisää aiheesta "Oma talous"