Lehti suomalaiselle sijoittajalle

*Indeksoitu 2016=100. Lähde: Nordea

Asuntosijoittamisen suosio kasvaa – koronakevät ei pysäyttänyt trendiä

Nordeasta otettiin alkuvuonna sijoitusasuntolainoja entistä enemmän. Lainanottajien riskitietoisuus kuitenkin kasvoi koronakeväänä. Tyypillinen suomalainen asuntosijoittaja on 46-vuotias mies Uudeltamaalta. 

Nordean asumisbarometrin mukaan koronakevät ei juurikaan ole muuttanut asuntosijoittajien käyttäytymistä. 

– Sijoitusasuntolainojen kysynnässä, kuten muissakin sijoitusmuodoissa, on havaittu kevään aikana pientä varovaisuutta, mutta tilanne on normalisoitumassa nopeasti. Riskitietoisuuden kasvu näkyy korkosuojauksen kasvaneessa kysynnässä, Nordea kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo. 

Sijoitusasuntolainojen kysyntä kasvoi Nordeassa vuoden ensimmäisellä neljännekselle parhaimmillaan 40 prosenttia. Lainat ovat myös entistä suurempia. Keskimääräinen sijoitusasuntolainan koko on 116 000 euroa.

Useimmiten sijoitusasunto sijaitsee kasvukeskuksessa.

Lähde: Nordea

– Sijoitusasuntolainojen koot ovat kasvaneet tasaisesti 6–7 prosentin vuosivauhtia. Tänä vuonna kasvu on jopa kiihtynyt. Viiden edellisen vuoden aikana lainojen keskikoko on kasvanut noin 30 prosenttia

Samaan aikaan lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet keskimäärin kahdella vuodella.

Lähde: Nordea

Uusien asuntosijoittajien määrä kasvussa 

Uusien asuntosijoittajien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa vuodesta 2017 lähtien. 

– Tänä vuonna lähestytään jo tilannetta, jossa ensikertalaisia sijoittajia on jo yhtä paljon kuin aktiivisia sijoittajia, joilla on kahdesta neljään sijoitusasuntoa. Tämä on selkeä viesti siitä, että yhä useampi näkee asuntosijoittamisen potentiaalisena keinona kerryttää varallisuutta ja hajauttaa omia sijoituksia, Pajala toteaa.

Naiset ovat varovaisempia

Nordean mukaan tyypillinen suomalainen asuntosijoittaja on avo- tai avioliitossa elävä 46-vuotias mies Uudeltamaalta. Hän on vakituisessa työsuhteessa tai yrittäjä, jonka mediaanitulot ovat 4 500 euroa kuukaudessa. Naiset nostivat sijoitusasuntolainoista noin kolmanneksen ja nuorten sijoittajien osuus kasvaa koko ajan.

– Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, kuten osake- ja rahastosijoittamisessa, myös asuntosijoittamisessa naiset ovat viime vuosina olleet aktiivisia.

– Naisilla sijoitusasuntolainojen koko on noin 10 prosenttia alhaisempi kuin miehillä ja sijoitusasuntolainaa haetaan keskimäärin pari vuotta vanhemmalla iällä. Tämä voi kertoa siitä, että tuottoa haetaan hieman pienemmällä riskillä kun oma talous on jo ehtinyt kehittyä vahvalle pohjalle ja oman kodin asuntolainaa on ehditty maksaa pois, Pajala pohtii.

Lisää aiheesta:

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Vuokranantaja huolehdi vakuutuksista - viisi harhaluuloa sijoitusasunnon vakuuttamisesta

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

 

Lisää aiheesta "Oma talous"