Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Asuntolainan koko vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata – OP: Uudellamaalla lainaa lähes tuplasti Kymenlaaksoon verrattuna

Joka toisessa maakunnassa asuntolainan määrä jää alle 100 000 euroon, selviää pankin tilastoista.

Omaan asuntoon otettavan lainan määrässä on merkittäviä eroja eri puolilla Suomea. Mediaanimäärältään suurimmat asuntolainat otetaan Uudellamaalla, kun taas noin joka toisessa maakunnassa lainan määrä jää alle 100 000 euroon. Keskimääräisesti suurimmat asuntoluotot puolestaan otetaan Ahvenanmaalla, kertovat OP:n asuntolainakannan tiedot. Pankki on Suomen suurin asuntoluotottaja.

Mediaani tarkoittaa jakauman keskimmäistä arvoa eli sitä suurempia ja pienempiä asuntolainoja on yhtä paljon.

Kymenlaaksossa oman asunnon ostamiseen tai rakentamiseen otetaan tyypillisesti noin 76 500 euron laina. Uudellamaalla mediaanilainan suuruus on liki kaksinkertainen, 140 000 euroa. Uudellamaalla asuntovelallinen ottaa lainaa tyypillisesti 3,5 kertaa nettovuositulojensa verran, Kymenlaaksossa 2,4 kertaa.

– Lainojen erot heijastavat alueellista hintakehitystä. Uudellamaalla asuntojen hinnat ovat nousseet muuta maata nopeammin ja nousu jatkuu, joskin aiempaa maltillisempana, OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie selvittää kehityksen taustaa.

Lainan mediaani eri puolilla Suomea on kehittynyt eri tavoin. Uudellamaalla uusien asuntolainojen määrä on tänä vuonna ollut tyypillisesti 140 000 euroa, mikä on lähes 22 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. OP:n mukaan myös Ahvenanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla lainan määrä on kasvanut samassa ajassa yli 20 prosenttia, Lapissakin 19 prosenttia. Kanta-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa lainan määrä on viime vuodesta laskenut muutamalla prosentilla.

– Keväällä ja syksyllä asuntokauppa on käynyt varsin vilkkaasti. Lokakuussa ostajia kiinnostivat erityisesti kolmiot, kun taas yksiöiden kauppa heikkeni. Tämä saattaa olla merkki sijoittajakysynnän lievästä hiljentymisestä.

Asuntolainaa otetaan 30-vuotiaana

Keskimäärin suurimmat asuntoluotot otetaan Ahvenanmaalla. Tänä vuonna keskimääräinen asuntolaina on siellä ollut noin 163 000 euroa, kun Uudellamaalla lainaa on otettu keskimäärin 157 000 euroa.

Myös uusien lainojen takaisinmaksuajoissa on eroja eri puolilla Suomea: suurten lainamäärien Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla uusien lainojen takaisinmaksuaika on 25 vuotta. Sen sijaan esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Savossa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa, Kainuussa ja Kymenlaaksossa uudet lainat otetaan tyypillisesti 20 vuoden takaisinmaksuajalla.

Asuntolainaa ottavat etenkin kolmekymppiset. OP:n mukaan mediaani-ikä lainan ottamiseen on Ahvenanmaalla, Kanta-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kainuussa ja Kymenlaaksossa ollut tänä vuonna 35 vuotta, kun muualla Suomessa lainaa on haettu hieman tätä nuorempina.

– Nuoret asunnon ostajat ovat havaintojemme mukaan alkaneet taas suosia omaa asuntoa, mikä onkin järkeenkäypää. Pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta vuokrat ovat nousseet nopeammin kuin asuntojen hinnat, ja asuntolainan kustannukset ovat pitkään pysyneet matalalla, Christie sanoo.

Lisää aiheesta "Oma talous"