Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 100 000 asunto-osakekauppaa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Asuntokauppoja varten ei enää tarvitse lähteä pankkiin

Asuntokaupat voi sinetöidä vaikka kotisohvalla. Uuden digitaalisen kaupankäyntialustan ovat jo ottaneet käyttöön Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP, Nordea ja S-Pankki sekä kiinteistönvälittäjistä OP Koti ja Kiinteistömaailma.

Aktia, Danske Bank, OP ja S-Pankki sekä teknologiayritys Tomorrow Tech perustivat viime marraskuussa yhteisyrityksen Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy:n kehittämään digitaalista kaupankäyntialustaa paperittomille asuntokaupoille.

DIAS-palvelu avautui kiinteistönvälittäjien käyttöön kesäkuussa. Se toimii yhteistyössä kiinteistönvälitysjärjestelmien kanssa ja on avoin kaikille kiinteistönvälittäjille ja pankeille. Pankeista ainakin Hypo on jo tiedottanut rahoittaneensa ensimmäisen digitaalisen asuntokaupan.

Asuntokauppatilaisuuksien aikatauluttaminen on usein aikamoista palapeliä, kun myyjän ja ostajan kalentereita sovitetaan pankissa vapaana oleviin kauppa-aikoihin.

– Nyt kauppakirja voidaan hyväksyä sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Taustalla myyjän ja ostajan pankit tekevät omat kauppaan liittyvät toimenpiteensä ja hoitavat DIAS:in avulla myös paperisen osakekirjan siirron sekä siirtomerkinnän. Lisäksi palvelun kautta hoituu myös varainsiirtoveron sekä kiinteistövälittäjän palkkioiden maksaminen, kertoo DIAS Oy:n toimitusjohtaja Sami Honkonen.

DIAS-asuntokauppa saattaa olla perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikista toimista jää myös aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet. Tietoturvaan lisää myös se, että kaupan osapuolet pääsevät käsiksi vain heille kuuluvaan tietoon.

DIAS-alustan kehittäminen sai alkusykäyksen vuoden alussa voimaan tulleista lakimuutoksista, joiden myötä kaikki asunto-osakkeet muutetaan Suomessa vaiheittain digitaalisiksi. Muutos on kuitenkin vielä kesken ja suurin osa asunto-osakkeista on kuitenkin yhä jonkin aikaa paperisia ja siksi myös DIAS käynnisti asuntokaupan ensin paperisilla osakekirjoilla. Sähköisessä muodossa olevia osakekirjoja voi myydä ja ostaa digitaalisesti ensi vuonna.

 

 

Näin se toimii

- Välittäjä käynnistää DIAS-kaupan lähettämällä välitysjärjestelmän kautta kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäväksi

- Myyjän pankki ja ostajan pankki tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan

- Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen

- Ostaja ja myyjä tunnistautuvat vahvasti, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan

- Ostajan pankki ja myyjän pankki hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron

- Välittäjä lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen

 

Lisää aiheesta "Oma talous"