Lehti suomalaiselle sijoittajalle

ASP-lainalla voi saada itselleen myös omakotitalon, jos on valmis muuttamaan kasvukeskusten ulkopuolelle.

ASP-laina nostetaan entistä vanhempana – Pienet yksiöt eivät houkuta ASP-säästäjää

ASP-lainan enimmäismäärät nousivat tällä viikolla. Muutos oli tarpeen, sillä asuntojen hinnat ovat nousseet tasaisesti. Yhä useampi lainanottaja kaipaa ympärilleen tilaa ja on valmis etsimään asuntoa keskusta-alueiden ulkopuolelta.

ASP-lainan enimmäismäärät nousivat tällä viikolla. Muutos oli suurin Helsingissä, jossa aiemmin ASP-lainan enimmäismäärä oli aiemmin 180 000 euroa ja muutoksen jälkeen 215 000 euroa. Korotus on huomattava, vaikka aiemmallakin enimmäismäärällä asunnon on saanut Helsingistä ostettua.

– Ei toki Eirasta. Hyviä asuntoja löytyy muualtakin. Toki hinnat ovat nousseet, ja korona-aika nosti niitä todella paljon. Sekin oli kimmoke sille, että ASP-raja nostettiin niin paljon korkeammalle, Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson sanoo.

Helsingin Kalliosta saa pienen, noin 20 neliön yksiön jo noin 200 000 eurolla. Jos helsinkiläinen asunnonostaja on valmis siirtymään hieman kauemmas keskusta-alueelta, valikoima laajenee huomattavasti. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Helsingistä on tarjolla kolmioita niin kerros- kuin rivitaloistakin samalla hinnalla.

– ASP-lainojen nostajien keski-ikä on noussut. He eivät välttämättä halua sitä yksiötä keskustasta vaan kaksio vähän kauempaa.

Lainan nostajien keski-ikä on tällä hetkellä jo lähempänä 30 ikävuotta. Myös asuntojen hinnoissa on ollut jatkuvasti kasvua etenkin pääkaupunkiseudulla. ASP-lainan lunastajan tulee kuitenkin olla säästänyt kymmenen prosenttia lainasummasta.

– Se on kova säästämistavoite, jos tarvitsee olla 20 000 euroa. Nuorella se ei pienistä palkoista kerry ihan äkkiä, Mickelsson huomauttaa.

Pandemia vaikutti asunnonostajien kriteereihin

ASP-lainan nostajalla on huomattavasti monipuolisemmat valikoimat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Turusta ja Tampereelta voi hankkia ASP-lainoituksella korkeintaan 140 000 euron asunnon, ja muualla Suomessa korkeintaan 120 000 euron kohteen.

Mitä kauemmas suurista kaupungeista mennään, sitä halvemmalla suurikin talo irtoaa. Kouvolasta voi saada jo alle 100 000 eurolla hyväkuntoisen 2000-luvulla rakennetun omakotitalon. Sen sijaan Jyväskylän kokoisessa kaupungissa omakotitalo kyllä irtoaa 120 000 eurolla, mutta sen kunto ei välttämättä ole kaksinen.

– Asuntoja saatetaan myydä useamman vuoden eri alueilla. Kunto ei välttämättä ole huippu, mutta hinnat eivät välttämättä kaikissa paikoissa ole edes 50 000 euroa.

Toisaalta pandemian myötä yhä useammat ovat kaivanneet ympärilleen enemmän tilaa.

– Tällä hetkellä tuntuu, että ikäpolvesta riippumatta kelpaa vähän kauempanakin oleva asunto, jos siinä ympäristössä on luontoa tai saa pihan. Ne eivät välttämättä ole kerrostaloasuntoja, joita ASP-lainoilla ostetaan.

Talouden epävarmuuden vuoksi myytävistä kohteista on paikoitellen ollut jopa pulaa. Mickelssonin mukaan välittäjiltä on kuitenkin tullut jo viestiä paremmasta kehityksestä.

– Koko korona-exitin ja rajoitusten purkamisten vaikutus on hirveän suuri normaaliin myyntitilanteeseen palaamiselle.

Lisää aiheesta "Oma talous"