Lehti suomalaiselle sijoittajalle

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

Kilpailu hyvistä asunnoista ja vuokralaisista on kiristynyt selvästi Suomessa. Jatkossa asuntosijoittajalta vaaditaan entistä enemmän ammattitaitoa ja ketteryyttä, sanoo LähiTapiolan salkunhoitaja.

Suomen asuntomarkkinat ovat kokeneet melkoisen mullistuksen viimeisten 3-4 vuoden aikana, kun sekä yksityissijoittajat että ulkomaiset suursijoittajat ovat rynnistäneet mukaan markkinoille. Selvästi koventunut kilpailu niin hyvistä asunnoista kuin vuokralaisista on vaikeuttanut asuntosijoittajan tuotontavoittelua.

Asuntosijoittaminen on ollut trendikästä muutaman vuoden ja verohallinnon tilastojen mukaan osakehuoneistoista vuokratuloja saaneiden henkilöiden määrä on kolmessa vuodessa noussut 13 prosenttia. KTI puolestaan kertoi syksyn markkinakatsauksessaan, että ulkomaisten toimijoiden omistuksessa oli jo noin 15 000 vuokra-asuntoa. Tämän jälkeen ulkomaisten asuntosalkut ovat kasvaneet entisestään.

Markkinamuutokset ovat vaikuttaneet yksityiseen asuntosijoittajaan merkittävästi.

- Kilpailu asuntomarkkinoilla on kiristynyt selvästi. Sekä hyvistä asunnoista että vuokralaisista käydään kovaa kisaa. Sen seurauksena hyvien vuokratuottojen saaminen ei ole niin helppoa kuin aiemmin, sillä toisaalta pienten asuntojen hinnat ovat edelleen nousseet ja toisaalta hyvien vuokralaisten löytäminen vaatii entistä enemmän työtä, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Pauliina Rantsi sanoo.

Pikavoittoja ei enää heru entiseen malliin

Asuntoja rakennetaan ja myydään etenkin pääkaupunkiseudulla yhä vilkkaasti. Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan Suomessa alkaa 27 300 uuden kerrostaloasunnon rakentaminen tänä vuonna. Määrä on toki pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, mutta edelleen ollaan isoissa aloitusluvuissa.

- Aiemmin kasvukeskuksissa saattoi kerätä huomattaviakin tuottoja sillä, että osti asunnon jo rakennusvaiheessa ja myi sen heti valmistuttua pois. Nyt uudisrakentamisen suuri määrä on hillinnyt tätä. Voimakkaasti kehittyvillä alueilla kuten esimerkiksi Vantaan Kivistössä ja Espoon Saunalahdessa sijoittajien pitää varautua siihen, ettei asunnon arvo välttämättä heti valmistuessaan nouse.

Saman aikaisesti vuokratuotot ovat edelleen nousussa. Raklin elokuisessa vuokra-asuntobarometrissa asuntomarkkinoiden asiantuntijat ennakoivat vuokrien nousun jatkuvan etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Rantsi korostaa, että asuntosijoittaja pystyy pääsemään kelpo tuotoille edelleen positiivisen vuokrakehityksen ja matalien korkojen ansiosta. Mutta sijoittaminen on muuttunut ammattimaisemmaksi.

- Kiinteistöistä voi edelleen saada hyviä tuottoja, mutta sijoittajalta vaaditaan aiempaa enemmän osaamista, perehtymistä ja ajankäyttöä. Sijoittajan on laskettava ja tunnettava markkina entistä paremmin. Tunnepohjaisiin päätöksiin ei ole varaa. Passiivisemmalle sijoittajalle hyvä vaihtoehto voi olla nykyään myös yksityissijoittajille tarjolla olevat kiinteistörahastot, joissa työt jätetään ammattilaisille.

Salkunhoitajan kolme vinkkiä asuntosijoittajalle kiristyneessä markkinatilanteessa:

  • Oman talouden kantokykyyn mitoitettu velkavipu – Ennusteet matalien korkojen jatkumisesta hellivät asuntosijoittajaa
  • Voitko erottautua jotenkin kilpailijoista? –Esimerkiksi vuokra-asuntojen stailausta esiintyy vielä melko vähän
  • Ole nopea! –Neuvottele rahoitus valmiiksi, jotta sopivan asunnon löytyessä ehdit reagoimaan ketterästi.

Lisää aiheesta "Oma talous"