Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittamisessa aloittaminen on usein se vaikein osuus, myöntää Kaisa Vanha-Perttula. Lukemalla muutaman alan kirjan ja perehtymällä eri pankkien sijoitustarjontaan pääsee kuitenkin jo melko pitkälle.

”Sijoittaminen vie helposti mennessään” – Kirjakampanja Osakesäästäjien uusille jäsenille käynnistyi

Nuorten Osakesäästäjien jäsenenä ja aktiivina olemisessa on parikymppisen Kaisa Vanha-Perttulan mielestä parasta se, että pääsee mukaan vaikuttamaan, haastamaan itseään ja tapaamaan uusia mielenkiintoisia ihmisiä. Sijoittamisen aloittamisesta kiinnostuneille nuorille Suomen Osakesäästäjien jäsenyys tarjoaa hyvät eväät myös tuottavan sijoitussalkun rakentamiseen.

Kaisa Vanha-Perttula on 22-vuotias finanssialan opiskelija, joka työskentelee opintojensa ohella isolla osakevälittäjällä.

– Aloitin sijoittamisen reilu vuosi sitten perinteisesti sijoittamalla mihin muuhunkaan kuin rahastoihin. Pikkuhiljaa nälkä kasvoi syödessä ja aloin tehdä ensimmäisiä osakepoimintoja. Nykyään salkkuni koostuu pääasiassa suorista osakkeista, mutta säästän myös kuukausittain indeksirahastoihin ja ETF:iin, kuvailee Vanha-Perttula.

Sijoittamisessa aloittaminen on usein se vaikein osuus, myöntää Vanha-Perttula. Ensimmäisten sijoituskohteiden valinta voi osoittautua aloittelevalle sijoittajalle yllättävän haastavaksi johtuen suuresta valikoimasta. Valinnanvaikeuden lisäksi harmaita hiuksia aiheuttaa usein myös sijoitusmaailman jargon, jota aloittelevan sijoittajan voi olla vaikea ymmärtää.

Mutta mistä kannattaa Vanha-Perttulan mielestä lähteä liikkeelle? Lukemalla muutaman alan kirjan ja perehtymällä eri pankkien sijoitustarjontaan pääsee jo melko pitkälle.

– Pelkästään olemalla kiinnostunut aiheesta ja uhraamalla muutaman tunnin aiheeseen perehtymiseen, pääsee jo yllättävän pitkälle. Osakesäästäjien jäsenenä voi hyödyntää myös sijoittamisen peruskurssin luentoja, joiden avulla saadaan sinustakin oman elämäsi sijoitusguru!

Sijoitusmaailma vie mennessään

Perehtyessään sijoittamisen saloihin Kaisa Vanha-Perttula törmäsi myös Suomen Osakesäästäjien toimintaan.

– Otin selvää järjestön toiminnasta ja heidän tarjoamistaan eduista, minkä jälkeen päätin liittyä jäseneksi.

Vanha-Perttulan mukaan sijoitus on ollut kannattava, sillä pienellä summalla saa itselleen Viisas Raha -digilehden, voi osallistua niin Nuorten Osakesäästäjien kuin Suomen Osakesäästäjien tapahtumiin sekä koulutuksiin ja pääsee hyödyntämään kaikkia liiton jäsenetuja.

– Minun kohdallani jäsenyys on tuonut myös paljon muuta. Oma kiinnostus sijoittamista kohtaan herätti myös innostusta ryhtyä aktiiviksi Nuoriin Osakesäästäjiin. Tämän jälkeen olen päässyt mukaan vaikuttamaan Osakesäästäjien toimintaan, edustamaan Nuoria Osakesäästäjiä, kirjoittamaan blogeja Viisas Raha -verkkoon ja tietysti myös verkostoitumaan.

Aktiiviksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla sijoittamisen kipinä on syttynyt, Vanha-Perttula muistuttaa.

Nuorten kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen kasvussa

Kaisa Vanha-Perttula on omakohtaisesti huomannut sen, miten nuorten keskuudessa suhtautuminen säästämiseen ja sijoittamiseen on pikkuhiljaa muuttunut:

– On ollut hienoa nähdä, miten sijoittaminen on lisääntynyt Suomessa ja erityisesti nuorten keskuudessa. Tämä näkyy niin tilien avauksien määrissä kuin jäsenkehityksessä. Säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan yhä enemmän ja avoimemmin.

Keskustelua säästämisestä ja sijoittamisesta käydään Vanha-Perttulan mukaan niin aamupalapöydässä kuin sosiaalisen median eri kanavissa.

– On nykyään jopa aika trendikästä säästää ja sijoittaa. Suuri kiitos tästä kuuluu sijoittajille, jotka ovat toimineet sosiaalisessa mediassa sijoittamisen puolestapuhujina. Vaikka sijoittamisen demokratisoimisen eteen on vielä tehtävä töitä, suunta on oikea.

Jäsenistön kasvu jatkuu – matkaa vielä määrän tuplaamiseen

Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman komppaa Kaisa Vanha-Perttulan näkemystä siitä, että nuoret ovat innostuneet sijoittamisesta ja säästämisestä aivan uudella innolla viimeisen vuoden aikana.

– Osakesäästäjien jäsenkehitys on ollut hyvin vahvaa viime vuoden lopusta lähtien, ja olen erityisen ilahtunut, miten nuorten osuus jäsenistössä kasvaa voimakkaasti.

Snellmanin mukaan Osakesäästäjien jäsenmäärä on noussut nyt tukevasti 34 000 paremmalle puolelle.

– Vielä on kuitenkin matkaa viime vuonna Ylen Pörssipäivässä mainitsemaani tuplaamiseen, eli noin 60 000:een, Snellman heittää.

Osakesäästäjät tarjoaa jäsenilleen nyt muun muassa uusia, jopa maksuttomia koulutuksia, joiden pohjalta sijoittamisesta kiinnostuneet voivat parantaa sijoitusalan osaamistaan.

– Tänä vuonna yhdeksi teemaksi olemme ottaneet osaamisen päivittämisen. Kokeilemme nyt keväällä koulutuksen tarjoamista ilmaiseksi jäsenistölle Sijoittamisen perusteet -kurssin osalta. Tälle on selkeästi ollut kysyntää, sillä ilmoittautuneita on yli 2 000 ja kurssin tallenteitakin on katsottu runsaasti.

Lisäksi Osakesäästäjät arpoo huhtikuusta elokuuhun jäseneksi liittyneiden kesken Alma Talentin sijoituskirjallisuutta. Kaikkien liittyneiden kesken arvotaan kolme, kuukausittain vaihtuvaa kirjaa ja tämän lisäksi nuorten kesken arvotaan Seppo Saarion kirjoittamaa, Näin sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorelle -kirjoja.

– Nuorilla on siten joka kuukausi neljä mahdollisuutta voittaa kirja.

 

Uutena jäsenenä osallistut sijoituskirjojen arvontaan

Nyt jos koskaan kannattaa liittyä Suomen Osakesäästäjiin. Uutena jäsenenä osallistut laadukkaiden sijoituskirjojen arvontaan, jotka tarjoaa kumppanimme Alma Talent.

Arvonnan kesto 1.4.-31.8. Kirjoja arvotaan sattumanvaraisesti jokaisen kuukauden ensimmäinen arkipäivä. Arvonnan kohteena on menneen kuukauden aikana liittyneet uudet jäsenet. Esimerkiksi huhtikuussa liittynyt uusi jäsen osallistuu arvontaan, joka toteutetaan 3. toukokuuta.

Arvonnassa kolme uutta jäsentä voittaa kuukauden teemakirjan ja yksi uusi Nuori Osakesäästäjä (alle 30-vuotias) Seppo Saarion "Näin sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorelle" -kirjan kuukausittain.

Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti. Kirja postitetaan voittajalle suomalaiseen postiosoitteeseen.

Lue lisää

 

Lisää aiheesta "Oma talous"