Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Joni Tasa ja Petra Uusikumpu etenivät 14 parhaan joukkoon tämän vuoden Talousguru-finaalissa. Kuva: Finanssiala ry.

”Erityisesti näin matalan korkotason aikana ASP on hyvä ja vähäriskinen sijoituskohde"

ASP-lainojen suosio kasvaa - talousgurujen tuorein podcast tarttui ASP-säästämisen etuihin.

Talousgurut-podcastin uusimman jakson aiheena on ASP-säästäminen. Petra Uusikumpu ja Joni Tasa selittävät ASP-järjestelmän toiminnan ja pohtivat, mitä etua ASP-säästämisestä on.

ASP-tilien lukumäärä on viimeisen kymmenen vuoden aikana yli kuusinkertaistunut. Voimassaolevia ASP-tilejä on nyt yli 153 000. Tileillä olevien talletusten määrä on samassa ajassa kahdeksankertaistunut. ASP-tileillä on tällä hetkellä lähes 1,1 miljardia euroa. Vuonna 2009 summa oli 128 miljoonaa.

– Erityisesti näin matalan korkotason aikana ASP on hyvä ja vähäriskinen sijoituskohde. Vuosittaisen yhden prosentin koron saa, vaikkei lainaa lopulta käyttäisikään asunnon ostoon, Uusikumpu vinkkaa.

– ASP-laina on myös turvallinen, sillä siihen sisältyy valtion takaama korkokatto. Valtio maksaa 70 prosenttia lainan korosta, jos korko nousee yli 3,8 prosentin, Tasa huomauttaa.

ASP-lainan ottajan tulee olla vähintään 15- ja enintään 39-vuotias. Alle 18-vuotias saa kuitenkin säästää ASP-tilille ainoastaan omalla työllään hankkimia rahoja.

– Muun muassa tämän rajoituksen takia 15–17-vuotiaat ovat avanneet tilejä nihkeästi. Esimerkiksi joululahjarahoja ei voi sinne laittaa, kommentoi Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla.

Milloin ASP-säästäminen sitten kannattaa aloittaa? Talousgurut arvioivat, että hyvä hetki voisi olla silloin, kun työelämään siirtyminen opinnoista lähenee.

– Tai miksei aiemminkin. Eivät ne rahat sieltä mihinkään katoa, Uusikumpu summaa.

Kuuntele podcast (kesto 11:23)

 

ASP-säästäminen

ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. 

Voit avata ASP-tilin pankissa, jos olet 15–39-vuotias etkä ole aiemmin omistanut asuntoa. Kun olet säästänyt vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta, pankki voi myöntää sinulle ASP-lainan.

ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Yhden kalenterivuosineljänneksen eli kolmen kuukauden aikana talletuksen tulee olla vähintään 150 euroa ja enintään 3 000 euroa. Talletuksia ei kuitenkaan ole pakko tehdä peräkkäisinä vuosineljänneksinä, vaan tarvittaessa säästämisestä voi pitää taukoa. Voit jatkaa säästämistä niin kauan kuin haluat.

Pankki maksaa ASP-tilille yhden prosentin vuotuista talletuskorkoa. Lisäksi saat 2–4 prosentin lisäkoron, kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja hankit asunnon. Lisäkorko maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta.

ASP-korkotukilainan etuja ovat:

- veroton korko ja lisäkorko säästöille
- alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko
- valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi
- maksuton valtiontakaus.

valtiokonttori.fi

 

Lisää aiheesta "Oma talous"