Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Splitin kautta osakkeiden määrä kasvaa, mutta yhtiön markkina-arvo ei muutu. Kuva: iStock

Älä anna yksikköhinnan hämätä osakekaupoilla

Osakkeen yksikköhinta on optinen harha, eikä sijoittajan kannata hämääntyä halvasta hinnasta.

Pörssiyhtiön markkina-arvo on yhtä kuin osakkeiden määrä kertaa osakkeiden yksikköhinta. Missään ei ole määritelty, montako osaketta osakeyhtiöllä pitäisi olla. Määrä vaihteleekin huomattavan paljon pörssiyhtiöittäin, mikä tekee pörssiyhtiöiden yksikköhinnoista keskenään vertailukelvottomia.

Pörssiyhtiö voi laskea liikkeeseen uusia osakkeita, mitätöidä hallussaan olevia osakkeita tai muuttaa olemassa olevien osakkeiden lukumäärää rahastoannilla tai splitillä.

Mikäli näin tapahtuu, yhtiön yksikköhinta on tietyllä hetkellä vertailukelvoton toiseen hetkeen, ellei ota muutosta huomioon. Vaikka yksikköhinta olisi sama, olisi yhtiön markkina-arvo eri. Tämä asia unohtuu helposti vain arvostusmittareita tai kurssikäyrää seuraamalla.

Keväällä 2019 Nesteen osakkeen hinta huiteli lähemmäs sadan euron paikkeilla. Yhtiökokous päätti samana keväänä maksuttomasta osakeannista eli splitistä, jossa jokaista yhtä vanhaa osaketta kohden sai kaksi uutta. Splitissä yhtiöön ei siirry uutta rahaa tai pääomaa, joten yhtiön markkina-arvo ei muutu tämän seurauksena. Kyse on täysin teknisestä muutoksesta osakkeen houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Kyse on täysin teknisestä muutoksesta osakkeen houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Jos sijoittaja omisti sata Nesteen osaketta 96 euron kappalehintaan ennen yhtiökokousta eli osakkeita yhteensä 9 600 euron edestä, nousi osakkeiden lukumäärä muutoksesta johtuen 300 kappaleeseen. Osakkeen hinta putosi vastaavasti kolmannekseen, noin 32 euroon kappaleelta.
Osakkeiden arvo oli siis 300 kertaa 32 euroa, mikä tarkoitti 9 600 euroa yhtiökokouksen jälkeen.

Yhtiöt voivat myös päättää käänteisestä splitistä, jolloin osakkeiden lukumäärä supistuu ja osakkeiden yksikkökohtainen hinta nousee. Keväällä 2019 Citycon toteutti käänteisen splitin, jossa viisi vanhaa osaketta yhdistettiin yhdeksi uudeksi. Cityconin splitiä edeltävä kurssi oli pyörinyt 1,70–2,00 euron paikkeilla. Muutoksen jälkeen hinta oli noin yhdeksän euroa eli viisinkertainen aiempaan verrattuna. Tässäkään tapauksessa yhtiön markkina-arvo ei muuttunut mihinkään.

Tasaluvut suosiossa

Sijoittajat ostavat mielellään tasalukuja eli esimerkiksi kymmenen, sata, 500 tai tuhat kappaletta osakkeita. Jos yksittäinen osake maksaa 50 euroa, voi tuntua siltä, että saa vain vähän osakkeita.

Kuten aiemmin todettu, yksikköhinta on vain optinen harha. Näin ollen pitäisi keskittyä vain ja ainoastaan sijoitettavaan summaan ja yhtiöön, vaikka ostettujen osakkeiden lukumäärä olisi minkälainen tahansa.

Vaikka splitin mahdollisuus korkean yksikköhinnan osakkeissa ja mahdolliset ylituotot matalan yksikköhinnan osakkeissa korkeamman riskin kustannuksella luovatkin mahdollisuuksia, kannattaa fiksun sijoittajan mieluummin suunnata katseensa yhtiön arvostukseen ja arvoon.

Juttu on julkaistu alun perin Viisaan Rahan numerossa 6/2019.

Jäsenenä luet enemmän

Suomen Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan myös aiemmin ilmestyneitä Viisas Raha -lehden numeroita.

Jäseneksi kannattaa liittyä nyt, sillä loppuvuoden jäsenmaksu on vain 19 euroa. Ensi vuonna jäsenyys jatkuu normaalihintaisena valintasi mukaan joko digilehden tai printtilehden tilauksella.

Lue lisää ja liity jäseneksi.

Lisää aiheesta "Oma talous"