Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tiedätkö, kuka johtaa yritystäsi?

Tiedätkö, minkälainen henkilö johtaa omistamaasi yritystä?

Yrityksen ylin johto, samoin johtoryhmä omien vastuualueidensa osalta, on vastuussa, jos yritys rikkoo lakia. Tämä lienee kaikille selvä periaate. Miten sitten on, jos tuohon ryhmään tai hallitukseen kuuluva rikkoo lakia yrityksen ulkopuolella?

Nopeasti ajatellen voisi kuvitella, että asia ei kuulu osakkeenomistajille, jos kerran yritys ei syyllisty mihinkään. Niin ei kuitenkaan ole. Maineriski on yksi asia, mutta vielä tärkeämpi on luottamus yrityksen johtoa kohtaan. Jos johtaja on tuomittu rikoksesta, voiko häneen luottaa?

Toki rikoksia on erilaisia. Esimerkiksi ylinopeus ja kavallus ovat tästä näkökulmasta aika erilaisia asioita. Tärkeätä olisi tietää myös tapauksen yksityiskohdat, onko teko tehty vahingossa vai tahallaan, vai peräti suunnitelmallisesti.

Pörssiyritykset kehuvat säännönmukaisesti yrityskulttuuriaan ja vakuuttavat noudattavansa eettistä ohjeistusta ja jopa ylittävänsä vaatimukset. Itse tulkitsen ohjeita niin, että yrityksen johdolla pitäisi olla niin sanottua kansalaisluottamusta ja yrityksen omistajille on annettava kaikki oleellinen, myös kiusallinen ja negatiivinen, informaatio koskien yrityksen johtoa ja hallitusta.

Hallituksen on oltava perillä yrityksen johdon taustasta.

Olin viime kuussa Oulun yliopistolla vastaväittäjänä mielenkiintoiselle väitöskirjalle, joka oli tehty laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallungin vetämässä työryhmässä. Oli ainakin itselleni iso yllätys, että jopa joka kolmannella suomaisella ja ruotsalaisella yritysjohtajalla on taustallaan rikostuomioita ja henkilökohtaisia maksuhäiriöitä. Siis joka kolmannella!

Tuossa tilastossa on kaikki yli sadantuhannen euron liikevaihdon yritykset, joten pörssiyrityksien osalta osuus lienee pienempi. Mutta mistä osakkeenomistaja voi tietää asian omistamansa yrityksen osalta, jos ja kun sitä ei meille kerrota?

Ensi kevään yhtiökokouksissa asiaan on syytä kiinnittää huomiota. Hallitukseen valittavilta henkilöiltä on vaadittava turvallisuusselvitys, ja jos jotain ongelmia ilmenee, ne on kerrottava valitsijoille eli yhtiökokoukselle.

Hallituksen on sitten puolestaan oltava perillä yrityksen johdon taustasta, eli heidän tehtävänsä on tarkastaa se yrityksen johdon osalta. Yhtiökokoukselle on kerrottava, onko tausta tarkastettu vai ei. Tulosten kertomisessa voi sitten käyttää harkintaa – kolmekymmentä vuotta sitten saatu ylinopeussakko voitaneen jättää kertomatta, viime vuonna tapahtunut kavallus ei.

Pääasia on, että voisimme tältäkin osin luottaa hallitukseen, ja hallitus puolestaan voisi luottaa yrityksen johtoon. Meillä osakkeenomistajilla on oikeus tietää!

Kirjoitus on julkaistu 30.9. ilmestyneessä Osakesäästäjien Viisas Raha -aikauslehden numerossa 6/2021.

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

Tilaa Viisas Raha

Osakesäästäjien jäsenenä saat jokaisen sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden muiden rahanarvoisten etujen lisäksi.

Liity nyt

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Mikä on treidaajan rooli yhteiskunnassa?

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingilla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Miten kryptovaluuttoja säännellään Suomen lainsäädännössä?

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluuttoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta.

Kulta treidaajan silmin

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Kryptovaluuttamarkkinoilla nähtiin vuonna 2021 ennätysten vuosi

Anton Räsänen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen ja kryptovaluutta-alan neuvonantaja.

Miksi veikkaaminen on suositumpaa kuin sijoittaminen, vaikka siinä ei ole mitään järkeä?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

Treidaustorstai – ovi auki treidaajien maailmaan

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän julkaisee Youtubessa Trader's Club -videosarjaa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.