Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Onko sijoittamisen aloittaminen nuorille helpompaa kuin ennen?

Nykyaikaiset sijoitusalustat ja suuri määrä helposti saatavilla olevaa sijoitustietoa antavat hyvät työkalut sijoittamista aloitteleville nuorille. Ovatko nykyaika ja informaation valtava määrä luoneet kuitenkin uusia haasteita?

Nuorten aikuisten sijoittaminen on ollut viime vuosina kasvussa, ja aihe on ollut pinnalla uutisissa ja sosiaalisen median kanavissa. Sijoittamisesta puhutaan huomattavasti enemmän, avoimemmin ja positiivisempaan sävyyn, kuin aiemmin.

Sijoitusalustat ja sijoitusinformaatio ovat saatavilla kotisohvalta, ja osakkeiden ostaminen onnistuu kännykällä yhtä helposti kuin vaikkapa uusien vaatteiden tilaaminen. Onko sijoittamisen aloittaminen nykyään helpompaa?

Sijoitusinformaatiota on saatavilla nykyään valtavasti paikasta ja ajankohdasta riippumatta. Myös erityisesti nuorille kohdistettua sijoitussisältöä on tarjolla aiempaa enemmän. Esimerkiksi Nuoret Osakesäästäjät, Mimmit sijoittaa ja monet eri yritykset tarjoavat helposti lähestyttävää tietoa sijoittamisesta.

Tietoa on saatavilla internetissä lukuisista eri lähteistä ilmaiseksi, ja ilmaisten lähteiden lisäksi voi yhä ostaa kirjoja, osallistua sijoitustapahtumiin tai tilata sijoittamiseen liittyviä lehtiä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Helposti saatavilla olevan informaation lisäksi sijoitusalustoissa on nykyään hyvin valinnanvaraa. Nuorilla on siis käden ulottuvilla kaikki tieto ja tekniikka sijoittamisen aloittamiseen. 

Nuorilla on siis käden ulottuvilla kaikki tieto ja tekniikka sijoittamisen aloittamiseen. 

Nuori sukupolvi on elänyt rajattoman tiedon maailmassa koko ikänsä, ja lähdekritiikkiä opetetaan kouluissa, minkä ansiosta nuoret omaavat hyvät lähtökohdat tiedonhankintaan. Lähdekritiikki ja tiedonhankintataidot ovat siis nuorille itsestäänselvyys, minkä ansiosta nuorten on helppo hakeutua itseään kiinnostavan informaation äärelle. 

Mutta voiko sijoitusinformaation määrä aiheuttaa informaatioähkyn aloittelevalle sijoittajalle hyvistä tiedonhankintataidoista huolimatta, ja löytääkö nuori tarvitsemansa tiedon päästäkseen vauhtiin?

Ongelma ei ole yksiselitteinen, koska merkitsevän informaation löytämiseen vaikuttaa useat asiat, kuten esimerkiksi kanavat ja informaation laatu mutta nuoren näkökulmasta voi olla hankalaa tietää, mitä edes kuuluisi etsiä. Sijoittamiseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, joten eri lähteet voivat esittää ristiriitaista tietoa.

Sijoittamiseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, joten eri lähteet voivat esittää ristiriitaista tietoa.

Sijoittamisen aloittaminen ei siis ole nykyään helpompaa, vaan haasteet ovat erilaisia. Nuorten täytyy osata löytää itseään kiinnostava ja merkittävä tieto informaatioviidakosta. Ratkaisu on oman sijoitussuunnitelman laatiminen ja siinä pysyminen.

Sijoittajan lähtökohdat ja elämäntilanne vaikuttavat suunnitelmaan. Sama informaatio ei sovi kaikille - toinen voi toivoa nopeaa tuottoa lyhyellä aikavälillä, kun taas joku toinen sijoittaa kymmenien vuosien tavoitteella omaa eläkettään varten. Nämä tavoitteet eroavat huomattavasti toisistaan sijoituskohteiltaan ja riskiprofiililtaan, eikä samaa informaatiota voi käyttää molempiin.

Tiedonhankintaa varten sijoittamista aloittaessa on hyvä tiedostaa omat tavoitteet, arvot ja riskinsietokyky, joiden pohjalta sijoituspäätöksiä voi lähteä tekemään.

Suomen Osakesäästäjien alaisuudessa toimiva Nuoret Osakesäästäjät haluaa olla nuorten tukena ja tehdä sijoittamisesta ja sijoitusinformaatiosta helpommin lähestyttävää ja ymmärrettävämpää. Näin jokaisen sijoittamisesta kiinnostuneen nuoren on helpompi löytää oma sijoitussuunnitelma ja tavoitteet, eikä asioita tarvitse jäädä pohtimaan yksin. 

Nuoret, tervetuloa verkostoitumaan Nuorten Osakesäästäjien tapahtumiin!

Emilia Kivikko & Juulia Riippi

Kirjoittajat ovat Nuorten Osakesäästäjien valiokunnan jäseniä.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Mistä on pienet sijoitustuotot tehty?

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.