Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Omistajana töissä

Heräät aamulla herätyskelloon... Ei jaksa, ei huvita: ”Onko pakko nousta töihin, jos ei jaksa?”. Tällaisia ajatuksia minullakin oli pitkään ja ei innostanut herätä aamulla aikaisin töihin.

Vuonna 2013 kuitenkin elämäni muuttui aika lailla. Perustin silloin oman yritykseni ja aloin tehdä suoramyyntiä sivutoimisesti muiden töiden lomassa. Ajoittain kokeilin siipiäni myös päätoimisena yrittäjänä ja varmasti tulen kokeilemaan vielä monta kertaa uudestaan, kunnes siivet kantavat.

Aikani yrittäjänä, jota nyt on kertynyt jo reilut kuusi vuotta, on opettanut minulle paljon. Varsinkin nousemaan huomattavasti nopeammin ylös sängystä, kun on kyse omasta bisneksestä. Silloin näkee suoraan liiketoiminnan menestymisen kautta oman työn tuloksen.

Mutta kysymys kuuluukin: voisiko yritykset hyödyntää tätä ajatusta paremmin myös palkkatöissä olevien työmotivaation parantamiseen? Voisivatko yritykset sitouttaa yhä useammin työntekijöitään tämänkaltaisella ajattelulla? Itse olen havainnut, että molemmat ratkaisut toimivat mainiosti ja ne olisi suositeltavaa ottaa käytäntöön laajemminkin. Näin voitaisiin myös paremmin edistää kansankapitalismia Suomessa. 

Kuten jo edellisessä blogikirjoituksessani totesin, että oli helppo mennä ensimmäiseen yhtiökokoukseen, kun tunsi bisneksen hyvin sisältäpäin. Täten on myös helppo olla omistajana yhtiössä, jonka koukerot, toimintatavat ja työkulttuurin tuntee hyvin.

Itse olen nyt hyödyntänyt ajatusta monessa yhtiössä, joista ehkä huomattavin oli työsuhteeni Fortumilla. Näin asiakaspinnassa työskennellessäni miten firma kehittyi tuotetarjontansa kanssa ja täten tiesin, että haluan olla myös omistajana kyseisessä yhtiössä. Lisäksi olen kääntänyt ajatuksen myös toisin päin ja hakenut työtä itse omistamastani yhtiöstäni. Näin päädyin tekemään keikkoja Smilen kautta, joka kuuluu salkustani löytyvään Noho Partners-konserniin. 

Monet yhtiöt tarjoavat jo henkilöstölleen osakesäästöohjelmia. Näitä suosittelen, mikäli itse koet yhtiön menevän hyvään suuntaan. Monet yksityisestikin omistetut firmat saattavat tarjota osakeomistuksia tai optioita palkkioksi hyvästä työstä. Olen todennut itsestäni, että haluan ehdottomasti olla töissä yrityksessä, jota minulla on halutessani mahdollisuus myös omistaa.

Eiköhän siis luoda työpaikkoja, jossa on motivoivaa olla töissä ja omistetaan yhdessä?

Eemeli Vierimaa

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja yksi nuorimmista yhtiökokouskonkareista.

 

Twitter: @tapioliberty

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Mistä on pienet sijoitustuotot tehty?

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.