Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Loputon to-do -lista istuu monen nuoren elämässä kuskin paikalla

Näennäisesti yksilöllisemmistä elämäntavoista huolimatta nykyisiä kaksi-kolmekymppisiä tuntuvat vaivaavan monet samat vitsaukset. Yhteisen ajan löytäminen vähänkään isomman kaveriporukan kesken vaatii usein tuekseen Exceliä, yksikin alkoholiannos voi pilata aktiivisuusrannekkeen unilukemat, ja mikä tahansa töyssy saattaa vaarantaa kenen tahansa viisivuotisurasuunnitelman. Vaaran paikkoja tuntuu ilmenevän kaikkialla.

Kevään kiireiden kynnyksellä olen usein pohtinut, ajaudummeko kohti tietynlaisia elämänvalintoja enemmänkin ulkoisen kepittämisen kuin kehottamisen seurauksena. Nuorten asemaan nuijitut heikennykset ja muut maailman mullistukset ovat ainakin opettaneet sen, että pienilläkin rakenteellisilla justeerauksilla voi olla hyvin pitkäkestoisia seurauksia kokonaisen sukupolven elämänkulkuun. Kuluneella viikolla Helsingin Sanomista on voinut lukea esimerkiksi vaihto-opiskelun suosion romahduksesta, minkä suurimmaksi syyksi on luettu opiskelijoihin kohdistuva kovempi valmistumispaine. Vaikka meitä vuosituhannen vaiheessa syntyneitä on juhlapuheissa yritetty koulia kosmopoliiteiksi, ei sinänsä ole yllättävää, jos kansainvälistyminen jää nykyoloissa tavoiteajassa valmistumisen jalkoihin.

Sakset kädessä ei saisi juosta.

Nuorten kansainvälisten verkostojen puute saattaa toki kostautua Suomelle tulevaisuudessa, mutta valtiontalouden heikkenevä horisontti tulee todennäköisesti vaikuttamaan nuorten talousnäkymiin jo tänä keväänä. Hallituksen ristiretki valtionvelan kasvua vastaan ei ole edennyt Suomen Pankin ja Valtiovarainministeriön ennusteiden mukaisesti, jolloin tulevassa kehysriihessä joudutaan kiristelemään hampaiden lisäksi valtion menoja hallitusohjelmassa kaavailtua enemmän. Siksi kehysriihestä onkin povattu uusien hallitusneuvotteluiden kaltaista koitosta, jonka saamapuolelle jäävien joukko on varsin vähäväkinen. Olisin suorastaan ihmeissäni, mikäli riihen yhteydessä ei keskusteltaisi esimerkiksi opiskelijoiden siirtämisestä takaisin asumislisän piiriin.

Toisaalta sakset kädessä ei saisi juosta. Viime vuonna vauhtia alleen ottanut rakennusalan kriisi on hiljalleen vaihtunut huomattavaan yt-neuvotteluiden sumaan. Toisin sanoen vaarana on, että kaavaillut lisäleikkaukset nipistävät nykyisessä suhdannetilanteessa valtion verotuloista sievoisen summan, eivätkä siten juurikaan hillitse valtion velkaantumista. Oli miten oli, epäilen vahvasti, että suomalaiset opiskelijat lähtisivät jatkossakaan sankoin joukoin ikkunat auki Eurooppaan.

 

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Vastuullinen taloudenpito on tärkeää myös asuntosijoittajalle

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Tekoälyn vaikutus kryptovaluuttamarkkinoilla kasvaa: Kaupankäyntiä ennustetaan ja petoksia torjutaan

Joni Hjelm

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä.

Toimiva resepti sijoitusinnon levittämiseen

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Sadassa yhtiössä neljä tuottavaa

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Bitcoin puoliintui – mitä tapahtui markkinoilla?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.