Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tilastot ja mielikuvat voivat yllättää

Syksy tekee tuloaan, ja suomalaisittain sijoittajat palaavat laiturin nokasta ruuduillensa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa lomilta palaillaan suomalaisten jälkeen, ja tämä on usein merkinnyt kurssilaskua, mikäli aihetta sille on ollut.

Petri Ukkolan Pörssi-ilmiöitä-kirjassa on mielenkiintoisia tilastoja, joista voi arvuutella loppuvuoden suuntaa.

Jos tuotto on Yhdysvalloissa elokuussa negatiivinen, on loppuvuoden tuotto Suomessa erittäin positiivinen. Syyskuussa Yhdysvalloissa on todennäköisemmin lasku- kuin nousukuukausi. Suomessa puolestaan korkein kuukausittainen tuotto-odotus puolen vuoden sijoitukselle on syyskuussa.

Tilastokokoelmista jokainen löytää veikkaukselleen sopivan käppyrän.

Löysää rahaa ei kuitenkaan ole ikinä ollut yhtä paljon liikkeellä kuin nyt, ja yhtiöiden kesällä raportoimat vuosineljännesluvut olivat pääsääntöisesti lupaavia. Monia meistä jo hirvittää niin markkinoiden puolesta yleisesti kuin yksittäisten yhtiöiden
kurssigraafien ja arvostuskertoimien osalta.

Löysää rahaa ei ole ikinä ollut yhtä paljon liikkeellä kuin nyt.

Kertailin kesälomalla myös Seppo Saarion pörssiraamattua ja peilasin hänen ikivihreitä oppejansa. Osta toimialan johtajia, osta nousuun ja kurssihuippuihin, älä myy, toteaa Saario. Jatkan siis holdailua ja teen säännöllisiä lisäostoja yksittäisistä yhtiöistä. Nousuun ostaminen, ja erityisesti kurssihuippuun ostaminen, on aina yhtä vaikeaa. Historian valossa se on kannattanut – toivottavasti jatkossakin.

Pörssiyhtiöissä toimitusjohtajan vaihtuminen on perinteisesti ollut merkki tulevasta käänteestä. Isoissa yhtiöissä käänne koittaa pieniä hitaammin. Nokiassa ja Wärtsilässä on molemmissa aloittanut uusi vetäjä vuoden sisällä, ja positiivisia
signaaleja alkaa hiljalleen näkyä. Alkaisiko olla aika päivittää mielikuvia?

Mielikuvien lukittautuminen ohjaa meitä myös kuluttajina. Kannattaakin tarkistaa, mikä osakevälittäjä on omiin tarpeisiin sopivin. Välittäjätutkimus auttaa tässä. Tutkimus auttaa myös koko toimialaa kehittymään, joten lämmin kiitos kaikille vastaajille!

Osakesäästäjien toimistolla olemme pohtineet, miten voisimme edistää osakesäästämisen ilosanomaa sekä laskea kustannuksiamme ilman palvelutason alentumista. Yksi keino yhdistää nämä on antaa Lukiolaisten sijoituskoulun lahjoitussalkkuun euro jokaisesta e-laskulla maksetusta jäsenmaksusta.  Toivottavasti sinäkin aktivoit e-laskun ja autat nuoria sijoituskokemuksen kartuttamisessa, vaikka heillä ei olisi vielä mahdollisuutta omaan salkkuun. Aktivoi e-lasku tästä linkistä.

Lisää aiheesta:

Tutkittua tietoa sijoittajalle

Kiinnostaako halvin osakevälittäjä? Kuka osakevälittäjistä palvelee parhaiten? Lue vastaukset välittäjävertailusta 2021.

Osakesäästäjien jäsenenä

sijoittaminen on kaikkein kustannustehokkainta. Saat muun muassa merkittäviä alennuksia pankkien ja välittäjien palveluista sekä kaupankäyntikuluista – Tutustu välittäjäetuihin

Osakesäästäjien jäsenet voivat myös ostaa sijoituskirjallisuutta alennushintaan – Tutustu kirjaetuihin

 

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Tuotto vaatii riskinsietoa

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

13.10.2021

Kun kaikki sijoitukset tuntuvat riskittömiltä

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

4.10.2021

Hallituksen sijoituskokemus näkyy ja kuuluu

Victor Snellman

Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

1.10.2021

Kirjoitin kesäkuussa Länsiväylän kolumnissani, kuinka poliitikon tulisi näyttää kansalaisille mallia vaurastumisessa. Ministerien sidonnaisuusilmoituksissa valitettavan monella on nollarivi säästämistä ja sijoittamista koskien. Pääministerilläkin tuntuu olevan reppu tyhjä, vaikka palkka on kovempi kuin monella yritysjohtajalla. Eduskunnasta saatavilla tuloilla meillä pitäisi olla kokoussalissa kymmeniä miljonäärejä.

Sijoittamisen ympärillä vellova diskurssi lietsoo turhaa pelkoa aloittelijoissa

Petra Elers

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, pitkän aikavälin sijoittaja ja opiskelija Turun yliopistosta.

29.9.2021

HISTORIAN HAVINAA // Helsingin säästöpankki

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

23.9.2021

Vahva maine vaikuttaa sijoituspäätöksen tekemiseen

Victor Snellman

Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

14.9.2021