Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vedetään yhteen Helsingin pörssin vuosi 2022

Helsingin pörssin vuosi 2022 on ollut kokonaisuudessaan mollivoittoinen. Sijoittajien kokemukset varmasti vaihtelevat lievästä pettymyksestä jopa suureen tuskaisuuteen riippuen asemoitumisesta eri Helsingin pörssin segmenteissä. Ihan kunnon karhumarkkinasta ovat tänä vuonna saaneet kärsiä ne yksityissijoittajat, jotka ovat sijoittaneet paljon Helsingin pörssin ja First Northin pieniin yhtiöihin.

Tekstin kirjoitushetkellä (25.12. sunnuntaina) vuotta on vielä yksi vajaa pörssiviikko jäljellä (ti-pe), mutta jo nykyisillä luvuilla voidaan todeta Helsingin pörssin kaikista pienimpien yhtiöiden tuottaneen yli 30 prosenttia turskaa vuoden alusta (indeksit OMXHSCGI ja FNFIEURGI). Pelkästään tämä turskalukema kuvaa ikävää karhumarkkinaa hyvin, mutta kun katsotaan tilannetta lähemmin, huomataan pienyhtiöiden olleen viikkotasolla laskutrendissä käytännössä koko vuoden. Sijoittajat eivät siis ole saaneet hetkeäkään rauhaa laskulta.

OMXHSCGI- ja FNFIEURGI-indeksien viikkotason laskutrendi. Pomppuja on ollut pitkin vuotta, mutta tänä vuonna jokainen niistä on ennen pitkää johtanut uuteen entistä matalampaan pohjaan.

Kun katsotaan tilannetta esimerkiksi rahastonhoitajien näkökulmasta, jotka pääosin sijoittavat Helsingin pörssin suurempiin yhtiöihin, tilanne ei ole läheskään yhtä pahan näköinen. Vuosi on ollut ikävän volatiili, mutta lasku ei ole todellakaan kestämätön (esimerkiksi suuryhtiöiden indeksi OMXHLCGI on vuoden alusta laskenut alle 10 prosenttia). Jos on sijoittanut pienyhtiöiden ja suuryhtiöiden väliltä keskisuuriin yhtiöihin, jälki on ollut lähes yhtä ikävää kuin pienyhtiöissä (keskisuurten yhtiöiden indeksi OMXHMCGI n. -25,4 % vuoden alusta).

Tarkemmin katsottuna nähdään keskisuurten yhtiöiden olleen viikkotasolla jatkuvassa laskutrendissä pienyhtiöiden tapaan. Suuryhtiöt ovat kuitenkin olleet käytännössä sivuttaisliikkeessä vuoden puolivälistä alkaen, jota ennen pohja tehtiin ns. sotadipissä maaliskuussa.

OMXHMCGI- ja OMXHLCGI-indeksien viikkotason kuvaajat. Suuryhtiöissä on ollut tänä vuonna paljon mukavampaa olla kuin keskisuurissa tai pienyhtiöissä.

Helsingin pörssin polarisoitunutta kehitystä voidaan tarkastella myös kahden ääripään kautta. Suuryhtiöissä esimerkiksi Sampo ja UPM (YTD-tuotot +23,8 % ja +11,1 %) ovat tuoneet sijoittajille karhumarkkinan keskellä mukavaa piristystä salkkuun yli 10 ja yli 20 prosentin vuosituotoilla osingot mukaan lukien. Toisessa ääripäässä esimerkiksi viime vuoden listautuja Duell ja pienyhtiö LeadDesk (YTD-tuotot -71,35 % ja -62,10 %) ovat tuoneet sijoittajille massiiviset turskat pääoman kärsiessä yli kuudenkymmenen prosentin turskat molemmissa tapauksissa. Tuollaisilla luvuilla pääoman palautuminen takaisin aloitustasoille vaatii taakseen jo erittäin suuren korjausliikkeen ylöspäin, kuten saatatte muistaa kassanhallinnan perusoppimäärästä.

UPM:n ja Duellin viikkograafit rinnakkain. UPM on viime kuukausina päässyt viikkotasolla jopa nousutrendiin, kun taas Duellin vuosi on viikkotasolla ollut suoranainen vesiputous ilman mitään kunnollisia pomppuja, pois lukien juuri vuoden loppuun tullut hyppy pohjilta.

Itse odotan suurella mielenkiinnolla tämän pienyhtiöiden erittäin heikon vuoden jälkeen ensi vuoden kehitystä. Lari spekuloi viimeisimmässä kirjoituksessaan, ettei uusien huippujen tekeminen ole indeksitasolla ehkä todennäköisin mahdollinen vaihtoehto. Minä kuitenkin spekuloin perään, että pidempiaikainen sivuttaisliike on vähintäänkin todennäköinen vaihtoehto ensi vuonna. Keskustelu etenkin indeksitason kehityksen ympärillä tuntuu pyörivän joko uuden bull-markkinan alkamisen spekuloinnilla tai vaihtoehtoisesti uusien pohjien ja bear-markkinan jatkon spekuloinnilla. Tässä tulee väkisinkin mieleen, että totuus voisi päätyä johonkin näiden kahden vaihtoehdon väliin. Oma veikkaukseni ensi vuodelle on, että Helsingin pörssissä saattaisi tulla niin sanottu osakepoimijoiden vuosi, kun alas hakatuissa pienyhtiöissä voi olla tarjolla hyvinkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen.

Toivotan jokaiselle sijoittajalle hyvää sijoitusvuotta 2023, olkoon hyvät tuotot teidän salkuissanne!

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Millaisen kattauksen vuosi 2024 tarjoaa osakemarkkinoille?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Joululahjapulma on ratkaistu

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin kurssikehitys on vakuuttanut tänä vuonna – miten käy ensi vuonna?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Tammirallille on hyvät edellytykset tänä vuonna

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Oma koti kullan kallis on ensi vuonna nuorille asunnonostajille vielä kalliimpi

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.