Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Valmistaudu kääntämään takkisi

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen”, lainasi aikoinaan pääministeri Ahti Karjalainen (kesk.) fyysikko Niels Bohria.

Tällä hetkellä suomalaisia sijoittajia kiinnostaa kaksi asiaa: missä vaiheessa sykliä olemme ja mikä on eduskuntavaalien tulos. Molemmat vaikuttavat huomattavasti veronjälkeisiin tuottoihimme.

Vaikka ajoittaminen on äärettömän vaikeaa, toimii pörssi pitkällä aikavälillä kutakuinkin ennustettavasti: yhtiöiden voitot määrittävät osakekurssit. Talousviisaat ovat jakautuneet kahteen leiriin: osa katsoo osakemarkkinoiden pohjan olevan jo takana päin, osa katsoo sen olevan vasta edessä.

Rapakon takana analyytikot höyläävät edelleen tulosennusteitaan alaspäin. Korkokäyrän muoto, raaka-ainesykli ja keskuspankkien koronnostoaikeet eivät ole sijoittajalle nyt suosiollisimpia. Yhtiöt ovat aloittaneet henkilöstösaneeraus- ohjelmat. Laskevat asuntojen hinnat ja korkea inflaatio pitävät kuluttajien pussinnyörit kireällä.

Ostopäällikköindeksit, kurssien liukuvat keskiarvot ja markkinatunnelma antavat kuitenkin orastavaa toivoa.

Ennustan, että kurjinta reaalitaloudessa on vasta ensi keväänä.

Osakemarkkinoilla nähdään syksyllä viimeinen ravistus ennen pidempiaikaista nousua ja vasta sitten keskuspankit aloittavat höllentämisen. Olen kuitenkin pitänyt sijoitusasteen tapissa ja ostanut säännöllisesti; noususta jääminen, jos mikä, on kallis virhe!

Takkia on vaikea kääntää faktojen muuttuessa.

Tämä näkyy politiikassa, jossa SDP kiristäisi omistamisen verotusta 1,9-2,5 miljardilla pääomaverokertymän ollessa nyt 3 miljardia. Taitaa jääneen huomamaatta, että Suomessa oli tammikuussa jo 1 007 709 osakkeenomistajaa.

Kurjinta reaali- taloudessa on vasta ensi keväänä.

Osakesäästötilejä on yli 300 000, joista äänioikeutetuilla 90 prosenttia.

Talouspuolueena profiloituva kokoomus ymmärtää osakesäästötileissä hyvän päälle (s. 42), vaikka on lainanotossa höveli kuin punaiset puolueet. Korkomenojen näkökulmasta sytytyslanka palaa ja tynnyriin lapataan edelleen lisää ruutia.

Ylen 2.2. julkaistussa gallupissa muut puolueet 2,7 prosentin kannatuksellaan lähestyy KD:n neljää prosenttia. Valtamedioiden tulisi uutisoida näistä hiljaisista signaaleista ja kertoa, mitkä puolueet muiden alla nousevat. On oleellinen tieto, onko kyseessä SKP vai talouden tasapainottamista peräänkuuluttavat Liberaalipuolue tai Korjausliike, jotka ovat ottaneet talousaiheiset podcastit ja sosiaalisen median haltuun hyvin konkreettisilla ja selvillä leikkauslistoillaan.

Nähdäänkö huhtikuussa moderni uusinto nuorsuomalaisjytkystä?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Treidaajan mieli on avain kehittymiseen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Treidaajalla on rutiininsa

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Vaalit ovat yllätyksiä täynnä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Fundamenttisijoittamisessa on FOMO-ongelma

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.