Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vältä ADR:iä ja ADS:iä

Joskus erityisesti New Yorkin markkinoilta ostetun osakkeen perässä voi olla salaperäiseltä vaikuttava lyhenne ADR tai ADS. Sijoittajan on hyvä tietää, mitä saa ostaessaan edellä mainitun jälkilyhenteen  omaavan sijoitustuotteen.

ADS on lyhenne sanasta American depository share, joka vastaa yhtä kohdeyhtiön osaketta, joka on jonkin, yleensä amerikkalaisen pankin säilytyksessä. Kyseessä on siis talletusosake.

ADR on lyhenne sanasta American depository receipt, joka pitää sisällään erikseen määritellyn lukumäärän ADS:iä. Puhutaan osaketalletustodistuksesta. 

Kyseessä  voi olla esimerkiksi jonkin eurooppalaisen yhtiön osakkeesta tehty sijoitustuote. ADR:n omistava saa sen pohjana oleville osakkeille jaettavat osingot, tosin mutkaista tietä. Eräissä maissa osinkojen lähdemaa perii Suomen kanssa solmitun verosopimuksen vastaisesti maasta riippuen 25–35 prosentin lähdeveron, jonka takaisinperinnästä en ADR:n tapauksessa osaa lausua mitään muuta kuin sen, että se on ainakin vaikeampaa kuin suoran osakeomistuksen tapauksessa.

Varsinainen ongelma tulee kohdeyhtiön toteuttaessa erilaisia yhtiöjärjestelyjä, joita koskeva informaatio jää saapumatta lopulliselle sijoittajalle suuremmalla todennäköisyydellä kuin suoran osakeomistuksen tapauksessa, vaikka suorankin omistuksen tapauksessa kyseessä olevan  informaation perille tulo on sijoittajan vastuulla – sitä enemmän, mitä kauempana kohdeyhtiön kotipaikka on Euroopasta.

Volkswagen AG:llä oli ADR:iä, joiden ylläpidosta Volkswagen maksoi amerikkalaiselle pankille. Vuonna 2018 Volkswagen lakkautti ADR:t. Suomalainen pankki, jonka kautta ADR:t oli ostettu, ei tiennyt asiasta mitään eikä ollut halukas edes selvittämään asiaa, vaan se jätti asian selvittämisen asiakkaalle. ADR:ien noteerauksen lakkauttamisen jälkeen niitä ei voi myydä, muttei toisaalta osakkeitakaan, sillä niitä ei omista ennen kuin on saanut haltuunsa omistamiaan ADR:iä vastaavat osakkeet. 

Nyt ei liene paras mahdollinen ajankohta omistaa autoteollisuuden osakkeita, joita ei voi myydä. En tiedä, miten amerikkalainen pankki tulee menettelemään niiden ADR:ien osalta, joiden lopullista omistajaa ei ole heidän tiedossaan. Joka tapauksessa lopullista omistajaa koskevan informaation perille saaminen ADR:n avulla monimutkaistetun säilytysketjun läpi on työläs prosessi.

Ulkomaisten osakkeiden nimen lopussa voi olla erilaisia lyhenteitä, joiden merkityksestä on oltava selvillä ennen ostopäätöstä. Älä osta osaketta, jonka nimen perässä on lyhenne ADS tai ADR. Osta sen sijaan suoraan kohdeyhtiön osakkeita. Niitä on tarjolla jollain toisella markkinapaikalla, joka on yleensä kohdeyhtiön kotimaassa toimiva arvopaperipörssi. Näin vältät monet potentiaaliset ongelmat. Muista siis KISS-periaate eli Keep It Simple, Stupid.

Ari Neuvonen

Sijoittaja

Kirjoittaja on pitkäaikainen sijoittaja ja entinen Osakesäästäjien hallituksen jäsen.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Myrsky vesilasissa osakesäästötileistä

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

15.6.2021

Älä velkaannu arvoaan menettävien asioiden takia

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

1.6.2021

Matalan kasvun riski

Arimatti Alhanko

Kirjoittaja on osakesalkunhoitaja perhetoimistossa.

19.5.2021

Suunnattu osakeanti pitää perustella

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

11.5.2021

Vähän paljosta voi olla enemmän kuin paljon vähästä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

11.5.2021