Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tuotto vaatii riskinsietoa

Viimeisen parin viikon aikana osakekurssit ovat heiluneet – tai pikemminkin laskeneet. Yksittäisten suomalaisten yhtiöiden osalta lasku on ollut jopa yli 50 prosenttia vuoden alusta

Tällä kertaa me puhuvat päät olemme löytäneet syyllisiksi muun muassa inflaation, komponenttipulan sekä kiinalaisen rakennusyhtiö Evergranden. Lisäksi nyt Kiinassa huojuu Sinic sekä moni muu kiinteistökehittäjä.

Kukaanhan ei oikeasti tiedä, mitkä kaikki yhdessä ja erikseen ovat yleisen kurssiheilunnan takana.

En mene yksityiskohtiin, mutta yleisellä tasolla Evergranden voisi todeta olevan Kiinan suurimpia rakennusyhtiöitä, joka ei tällä hetkellä selviydy veloistaan. Se on asuntosijoittajien rahoilla rakentanut kokonaisia aavekaupunkeja, joita tällä hetkellä pistetään matalaksi. Lähtökohta on ollut, että asuntojen hinnat nousevat ikuisesti ja aina löytyy joku, joka ostaa asunnon kalliimmalla. Siivoojatkin ovat käsittääkseni ostaneet monta sijoitusasuntoa siinä toivossa, että joku muu ostaa ne pois kalliimmalla myöhemmin. Kohteisiin ei hankita vuokralaisia, koska asunto on tällöin käytetty eikä siitä saa kunnon hintaa.

Logiikka toimi varsin hyvin ja moni hyppäsi varallisuusluokasta toiseen.

Nyt himmelin laakereissa on kitkaa ja rahahanat ovat menneet kiinni. Evergranden osakekurssi on laskenut yli 80 prosenttia tammikuun huipustaan. Moni käsirahan asunnostaan maksanut jää nuolemaan haavojaan.

Mikä meni pieleen?

Riskien hallinta. Evergrandessa johtajat ottivat rakentamisessa ja rahoituksessa liian suuria riskejä, jotka toteutuivat. Sama koskee asuntosijoittajia. Yksikään sijoituskohde ei ole täysin riskitön. Jos joku sitä väittää, pitäisi hälytyskellojen soida. Tililläkin rahojen makuuttaminen on riski: inflaatio syö ostovoiman pois.

Suomen asuntomarkkinoiden osalta ollaan hyvin kaukana Evergranden tilanteesta, mutta joitakin samanlaisia elementtejä on olemassa. Moni esimerkiksi on historiassa tuntunut odottavan asuntojen hintojen nousevan tästä ikuisuuteen viivoittimella piirtäen. Suomessakin on kiinteistöjä tyhjänä. Joiltakin osin kyse on ylirakentamisesta. Moni on myös myynyt uudiskohteiden varauksia eteenpäin voitolla.

Uskon meillä asunto- ja kiinteistömarkkinoiden kuitenkin olevan vielä terveellä pohjalla. Asuntoja ei juurikaan osteta tyhjäksi vaan lähinnä omaan käyttöön ja vuokrattavaksi.

Entä uskaltaako nyt ostaa osakkeita?

Kyllä. Aina on hyvä aika ostaa osakkeita ja rahastoja. Ostot tulee kuitenkin malttaa tehdä ajallisesti hajauttaen ja eri kohteisiin. Epävarmoina aikoina osakepoimijat voivat edelleen tehdä kelpoa tuottoa.

Itse aloitin osakesijoittamisen vuonna 2011 eurokriisin lomassa ja voimakas kurssiheilunta opetti suhtautumaan punaisiin päiviin oikealla tavalla: se on mahdollisuus. Jos ei olisi mitään riskiä pääoman hetkellisestä menettämisestä, olisi tuotto-odotus sama kuin korkotilillä makuuttamisessa. Lisäksi alussa oman hölmöilyn johdosta maksettavat oppirahat olivat pieniä. Samassa yhteydessä kiitän onneani, että olin tehnyt sijoitussuunnitelman hyvän sään aikana ja ymmärtänyt, että ostamalla osakkeita ostan osan yhtiöstä ja sen liiketoiminnasta. Rahastoissa ostan monen yhtiön osakkeita kerralla.

Jos pörssin kurssiheilunta alkaa vääntää vatsaa, tulee tarkastella tuorein silmin omaa riskinsietokykyä ja salkun koostumusta. Ainahan voi tutkailla muita omaisuusluokkia, kuten asuntoja. Pitää vain huolen, että ostokohde ei ole aavekaupungissa.

Lisätietoa sijoittamisen tueksi

Osakesäästäjien jäsenistä noin puolet sijoittaa osakkeiden ohella asuntoihin ja kiinteistöihin. Tuotto-odotuksen parantamiseksi järjestämme asuntosijoittamiseen ja -markkinoihin liittyviä webinaareja yhteistyökumppaneidemme kanssa:

– 3.11.2021 Dansken kanssa webinaarin asuntoihin hajauttamisesta

– 7.11.2021 Vuokranantajien kanssa webinaarin asuntomarkkinatilanteesta

 

 

 

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Tiedätkö, kuka johtaa yritystäsi?

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

21.10.2021

​​​​​​​Ilmastonmuutoksella voi tehdä rahaa

Arimatti Alhanko

Kirjoittaja on osakesalkunhoitaja perhetoimistossa.

19.10.2021

Kun kaikki sijoitukset tuntuvat riskittömiltä

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

4.10.2021

Hallituksen sijoituskokemus näkyy ja kuuluu

Victor Snellman

Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

1.10.2021

Kirjoitin kesäkuussa Länsiväylän kolumnissani, kuinka poliitikon tulisi näyttää kansalaisille mallia vaurastumisessa. Ministerien sidonnaisuusilmoituksissa valitettavan monella on nollarivi säästämistä ja sijoittamista koskien. Pääministerilläkin tuntuu olevan reppu tyhjä, vaikka palkka on kovempi kuin monella yritysjohtajalla. Eduskunnasta saatavilla tuloilla meillä pitäisi olla kokoussalissa kymmeniä miljonäärejä.

Sijoittamisen ympärillä vellova diskurssi lietsoo turhaa pelkoa aloittelijoissa

Petra Elers

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, pitkän aikavälin sijoittaja ja opiskelija Turun yliopistosta.

29.9.2021

HISTORIAN HAVINAA // Helsingin säästöpankki

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

23.9.2021