Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suunnannäyttäjä

Tällä viikolla 30. pidettävä FOMC (Yhdysvaltojen keskuspankin kokous) tulee olemaan mielenkiintoisin verrattuna aikaisempiin. Korkoja tullaan nostamaan 100% varmuudella ja markkinat ovat laskeneet seuraavanlaiset todennäköisyydet: 0,75% kertanosto 77,5% todennäköisyydellä ja 1% kertanosto 22,5% todennäköisyydellä (ohessa myös kuva).

koronnostojen todennäköisyydet

Koronnostojen todennäköisyydet 25.7.2022

Erityisen mielenkiintoista tilanteesta tekee sen, että hinta on käyttäytynyt eri lailla verrattuna aikaisempiin tämän vuoden kokouksiin.

Kuvassa alempana Nasdaq-indeksin futuurit. Hahmottelin graafille nuolilla aikaisemmat keskuspankin kokoukset. Nopeasti huomataan, että kokouspäivänä tai sen lähellä ollaan yleensä muodostettu hetkellinen pohja. Huomataan myös se, että aina kun uusi kokouspäivä on ollut, niin hinta on ollut alempana (laskutrendissä).

Tämän viikon kokoukseen kumminkin pisteluku on noussut. Tällä mittarilla tarkasteltuna trendi on kääntynyt.

Nasdaq-indeksifutuurit

Nasdaq-indeksifutuurit


Jukka Lepikkö kirjoitti viime viikon tekstinsä otsikolla Pohjat takana jo osakemarkkinalla samalla kiinnittäen huomiota ainakin lyhyen aikavälin trendin muutokseen. Nousutrendin kestävyyttä tullaan koettelemaan syksyllä niin kuin Jukka kirjoitti. Myös kokouksesta aiheutuva reaktio tulee kertomaan paljon, kuinka kestävällä pohjalla trendi on.

Alkanut tuloskausi tulee lisäämään oman mausteensa tähän markkinoiden epävarmuuksien soppaan. Painotan edelleen sitä, että markkina on ja tulee olemaan erittäin haastava. Pitkäaikaisia sijoittajia koetellaan vahvasti, ja minkään sektorin sijoittaja ei ole päässyt kuivin jaloin pois. Ainoastaan todella hyvällä osakepoimijalla tai aktiivisella kaupankävijällä on ollut mahdollisuuksia tässä markkinassa (Velkakirjat ja dollarit ovat olleet myös turvasatama).

Dollareissa mitattuna kulta on ollut laskussa vuoden alusta. Eurosijoittajalle kulta on ollut hyvä valinta portfolioon. Tuotto vuoden alusta laskettuna on hieman yli 5 %. Dollarin vahvuuden vuoksi ja euron heikentymisen vuoksi. Tämän vuoden huipuista kultafutuurit ovat laskeneet noin 17 %.

Näin pitkään jatkunut laskenut ja alas venynyt markkina tulee aina tekemään täyskäännöksen ja nousemaan vahvasti ylimyydystä tilasta. Käynnistys tälle on mitä todennäköisimmin tämän viikon FOMC.

Pidän itse tämän tyylisistä treidipaikoista, kuten kulta tällä hetkellä. Pitkään jatkuneen laskutrendin ja erittäin negatiivisen sentimentin avulla on mahdollista saada vahvaa liikettä vastakkaiseen suuntaan. Olenkin long-puolella itse metallimarkkinalla ja tähtäin ainakin seuraava kuukausi pysyä mukana.

Stop lossin olen ajatellut niin, että jos hinta ei seuraavan kahden viikon aikana käänny nousuun niin olen valmis sulkemaan position. Tätä käytän ajallisena stop lossina ja hinnan kautta. Jos lähdetään sulkemaan esimerkiksi viikkokynttilää edellisen viikon kynttilän alle, niin otan tappion tästä treidistä. Osakemarkkinoilla seuraan osakkeita, jotka ovat olleet vahvoja vuoden alusta ja tehneet päinvastaista kuin muu osakemarkkina. Esimerkkinä tästä (kuva alla) Grocery Outlet Holding Corp. (Ticker GO), joka on noussut vuoden alusta yli 50 %.

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lähdekriittisyys ja yhteisöllisyys treidaamisessa

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Treidaajan oppimiskeinot

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Onko kryptomarkkinoiden pohjat nähty?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Euroopan umpisolmu

Martin Paasi

Kirjoittaja on Nordnetin talousasiantuntija.

Pohjat takana osakemarkkinalla?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Bitcoin kahdessa minuutissa

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.