Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomi kaatuu matematiikkaan, ellei etumerkki vaihdu

Velka on viivästettyä verotusta. Verotus kiristää talouden toimeliaisuutta. Velka siis kiristää viiveellä talouden toimeliaisuutta.

Edellä mainittua voidaan kutsua matematiikassa deduktiiviseksi päättelyksi, jossa ensimmäinen ja toinen premissi muodostavat yhdessä johtopäätöksen.

Matematiikka ei ole vain vaikeiden yhtälöiden ratkaisemista, vaan loogisen päättelyketjun muodostamista. Vuonna 2000 Suomi oli PISA-tutkimuksessa neljäs matematiikassa, vuonna 2018 saimme sijan 16. Suomea vaivaa matematiikan osaamispuute, joka näkyy niin politiikassa kuin arjessamme.

Suomalaisten kärkipoliitikkojen matematiikan osaaminen ei ole järin kummoinen. Iltasanomien (2.6.2021) mukaan nykyhallituksen priimukset Anna-Maja Henriksson (r.) ja Thomas Blomqvist (r.) ovat kirjoittaneet pitkästä matematiikasta L:n. Hallituksen kahdessa tärkeimmässä pestissä toimivat Sanna Marin (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) ovat kirjoittaneet lyhyestä matematiikasta C:n ja M:n.

Historiassa valtakaksikon matematiikan osaamisella ei juuri ole briljeerattu. Kuvaavaa on, kuinka Jyrki Kataiselta (kok.) kysyttiin 2010, miten kuutosen matematiikalla pystyy laskemaan Suomen miljardivelkoja ja Kreikan tukipaketteja. “Minä en niitä laske, vaan teen päätöksiä” kuului vastaus. Päätös se on paskakin päätös, opetettiin armeijan harmaissa.

Alijäämää on valtion taloudessa kasvatettu miljarditolkulla vuodesta toiseen nollakorkomaailmassa. Vasemmistointellektuelli Jussi Saramon (vas.) mukaan korkomenot eivät nouse eikä korkoja tarvitse maksaa takaisin (Uusimaa 26.9.2021). Valtiovarainministeriön mukaan korkomenot ovat kuitenkin nousseet miljardilla ja tulevat nousemaan 2,5 miljardiin kuluvana vuonna (HS 18.1.2023).

Miten tämä kaikki rahoitetaan? Joko veronkorotuksilla tai leikkauksilla, eli kurjuutta on luvassa.

Sama matematiikan osaamattomuus näkyy myös tavallisen suomalaisen arjessa. Kaikki eivät osaa hahmottaa, kuinka tärkeää on sijoittaa ja ennen kaikkea pysyä kaukana pikavipeistä. Entä mikä ymmärrys on vaihtuvien asuntolainan korkojen vaikutuksesta omaan talouteen, kun pelkästään alennusprosentitkin kaupan hyllyllä ovat hepreaa. Tästä syystä hätääntyneet kansalaiset valitsevat ylihintaiset kahden vuoden sähkösopimukset, eivätkä pörssisähköä.

Miksi opetusministerit eivät vuosien saatossa ole tätä matematiikkaosaamisen alamäkeä hoksanneet ja korjanneet? Toivottavasti valitsemme siihenkin ministeripestiin matematiikan osaajan, jota eivät EU:n palkintovirat ja ajatushautomoiden suojatyöpaikat viettele.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Treidaajan mieli on avain kehittymiseen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Treidaajalla on rutiininsa

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Vaalit ovat yllätyksiä täynnä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Fundamenttisijoittamisessa on FOMO-ongelma

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.