Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomalaisen sijoittajan asialla vuodesta 1980

Toukokuu oli historiallinen, kun Osakesäästäjien puheenjohtaja vaihtui edustajiston kokouksessa. Timo Rothovius ei asettunut 14 puheenjohtajavuoden jälkeen ehdolle. Hänen edeltäjänsä Jarmo Leppiniemi hoiti virkaa yli 20 vuotta, joten leikkimielisesti voi sanoa Suomessa elinkautisen olevan 12 vuotta, Osakesäästäjissä pari vuosikymmentä. Hyvällä käytöksellä – ja tuloksilla – pääsee vähemmällä.

Rothoviuksen puheenjohtajuuden aikana Osakesäästäjien jäsenmäärä kolminkertaistui, ehdotuksemme osakesäästötilistä (OST) materialisoitui ja vuoden 2013 osinkoverokiristyksestä saatiin torjuntavoitto. Suomalaisesta politiikasta kertoo paljon, kuinka sijoittamisen ja omistamisen verotus on viimeiset vuosikymmenet kiristynyt hallituspohjasta riippumatta. Vuodesta 2013 voimme edelleen kiittää Kataista (kok.) ja Urpilaista (sd.)!

Rohkenen väittää, että tulevissa eduskuntavaaleissa suomalaisia sijoittajia kosiskellaan enemmän kuin koskaan – onhan meitä osake- ja rahastosijoittajia jo noin kolmannes väestöstä. Naton osalta kiikkulauta kääntyi hetkessä, sijoittamisessa olemme samanlaisessa taitekohdassa.

Perussuomalaisilla ja SDP:llä ei ole tänä vuonna puoluekokousta, Vasemmistoliiton puoluekokoukselle tehdyt esitykset eivät näy kokouksen verkkosivuilla. Sen sijaan kokoomuksen puoluekokoukseen on esitetty OST:n rajoitusten purkamistoimia. Valitettavasti puoluehallitus ei katsonut tarpeelliseksi uudistaa eläkejärjestelmää Ruotsin mallin suuntaan, jossa voi päättää eläkemaksujensa allokaatiosta osin itse. Edellisen Sijoittajabarometrin mukaan alle 30-vuotiaista yli 90 prosenttia haluaisi päättää itse edes osin eläkevarojensa sijoittamisesta. Tämän lehden kyselyssä kokoomus on kuitenkin valinnanvapauden avaamisen kannalla.

Keskustan puoluehallitus tulee esittämään OST:n liittämistä osaksi äitiyspakkausta ja OST:n talletuskaton nostamista 100 000 euroon sekä muidenkin kuin osakkeiden sallimista tilille. Vihreiden tavoite tehdä pääomaverotuksesta ”reilumpaa” on mielenkiintoinen: pienet pääomatulot olisivat verovapaita, mutta veron progressiivisuutta lisättäisiin tulo- ja varallisuuserojen kaventamiseksi. Sopii kysyä motiiveja lisäriskinoton rankaisemisesta.

Viime vuoden otsikoissa huonossa valossa esiintyneessä Ahlstrom-Munksjön tapauksessa nähdään seuraava näytös sen edettyä käräjäoikeuteen. Tapauksessa on niin monta punaista lippua pystyssä, että korotetun lunastushinnan voisi mielestäni jo ulottaa myös ostotarjouksen hyväksyneisiin.

Osakesäästäjien mielenkiintoiseen, liikkuvaan junaan nousi uudeksi nuijanheiluttajaksi Karri Salmi; onneksi olkoon puheenjohtajavaalivoitosta!

Julkaistu 10.6. ilmestyneessä Viisas Raha 4/2022 -lehdessä.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Taantuma 2022 ja osakemarkkinat

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Kassanhallinnan perusoppimäärä treidaamisessa

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Miten riskeiltä voi suojautua? Entä onko nyt jo liian myöhäistä?

Veli-Matti Valkama

Mandatumin Sales Trader Veli-Matti Valkama auttaa päivätyökseen osakesäästäjiä ja muita Trader-käyttäjiä olemaan Longina ja Shorttina sekä hajauttamaan ja hallitsemaan erilaisia riskejä markkinoilla.

Osakesäästäjillä riittää tehtävää tulevaisuudessakin

Timo Rothovius

Kirjoittaja on laskentatoimen ja rahoituksen professori Vaasan yliopistossa. Hän toimi Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2008 kesäkuuhun 2022 saakka.

Miksi treidaaminen on niin vaikeaa?

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Karhumarkkinassa treidaaminen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.