Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Shokkipaljastus: Ylivoimaisesti suurin osa vuokrasuhteista sujuu hyvin

Kuten mikään sijoittaminen, asuntosijoittaminenkaan ei ole riskitöntä. Mutta onko riski niin suuri kuin moni klikkiotsikko antaa ymmärtää?

”Vuokralainen tuhosi asunnon – katso kuvat!” tai ”Häädön saaneella vuokralaisella lähes vuoden vuokrat rästissä” Nämä otsikot ovat keksittyjä, mutta ne kuvaavat hyvin median tapaa uutisoida pieleen menneistä vuokrasuhteista. Ei ihme, jos lukijalle tulee tunne joka puolella vaanivista kauhuvuokralaisista ja tuhotuista asunnoista. Mutta millainen riski vuokralainen oikeasti on asuntosijoittajalle? Uskaltaako asuntoihin sijoittaa enää ollenkaan?

Kuten mikään sijoittaminen, myöskään asuntosijoittaminen ei ole riskitöntä. Ja asuntosijoittamisen riskit voivat liittyä myös vuokralaiseen: vuokrat voivat jäädä maksamatta, ja vuokralainen voi aiheuttaa häiriötä taloyhtiössä tai tuhota asunnon. Jos tällainen tapaus sattuu omalle kohdalle, se tuntuu kauhealta.

Tylsä totuus klikkiotsikoiden takana on kuitenkin se, että suurin osa vuokrasuhteista sujuu hyvin. Vuokrat tulee maksettua ajallaan ja asunto jää vuokralaisen jäljiltä siistiin kuntoon. Vuokranantajalla on käytössään myös tukku keinoja, joilla vuokralaiseen liittyvien riskien realisoitumista tai niiden vaikutuksia pystyy pienentämään.

Huolellinen asuntosijoittaja varautuu riskeihin

Parhaiten vuokralaiseen liittyviä riskejä pystyy ennaltaehkäisemään huolellisella vuokralaisvalinnalla. Vuokralaista valitessa on lupa selvittää asuntoa hakevien maksukykyä ja -halua. Luottotiedot ja vuokralaisehdokkaan henkilöllisyys kannattaa aina tarkistaa. Vaikka maksuhäiriömerkintä ei tarkoita, että vuokrasuhde olisi tuomittu epäonnistumaan, vuokranantajan on hyvä tiedostaa siihen liittyvät riskit. Tarvittaessa vuokralaisen kanssa voidaan sopia suuremmasta vakuudesta tai kolmannen osapuolen antamasta takauksesta vuokrasopimuksen velvoitteiden laiminlyönnin varalle. Vuokranantajan on hyvä myös vaatia, että vakuus on asetettu ennen kuin vuokralaiselle luovutetaan asunnon avaimet.

Vahinkoja voi sattua kenelle tahansa. Niiden varalta vuokralaiselta voi edellyttää kotivakuutusta. Ja jos vuokranantaja haluaa varmistaa rauhalliset yöunet, hän voi vakuuttaa omaisuutensa myös itse. Osaan vuokranantajan vakuutuksista sisältyy tai niihin voi ostaa lisäturvaa vuokralaisen tahallaan aiheuttamien vahinkojen varalle tai tilanteeseen, jossa vuokranmaksu keskeytyy jonkin äkillisen vahingon myötä.

Myös vuokranantajan omalla toiminnalla on merkitystä

Vuokranantajan ei pidä aliarvioida oman toimintansa vaikutusta vuokrasuhteen onnistumiselle. Hyvä vuokranantaja ymmärtää vuokralaisen olevan asiakas, jonka toiveita kannattaa kuunnella. Kun asunto tuntuu kodilta, myös vuokralainen on sitoutunut pitämään siitä huolta.

Hyvä vuokranantaja on vuokralaisen tavoitettavissa ja reagoi saamiinsa yhteydenottoihin nopeasti ja asiallisesti. Avoin ja luonteva viestintäyhteys vuokranantajaan madaltaa myös vuokralaisen kynnystä ilmoittaa vahingoista tai esimerkiksi haasteista vuokranmaksussa.

Vuokranantaja ei saa tuppautua vuokralaisen kotiin ilmoittamatta. Mikään ei kuitenkaan estä sopimasta, että vuokranantaja käy esimerkiksi kerran vuodessa varmistamassa, että asunnossa on kaikki kunnossa.

Entä jos asiat kuitenkin menevät pieleen?

Aina huolellinenkaan toiminta ja varautuminen ei estä vuokrarästien syntymistä, häiriöitä tai asunnon vahingoittumista. Näissä tilanteissa vuokranantajan kannattaa reagoida ripeästi ja jämäkästi eikä antaa ongelmien kasvaa ja pitkittyä. Parhaimmassa tapauksessa asiat korjaantuvat niihin puuttumalla, tai sopimus saadaan päätettyä yhteistuumin ja rästiin jääneet vuokrat tai vahingot katettua vakuudesta.

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Kryptosijoittaminen ja ETP – mistä on kyse?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Viisi vinkkiä aloittelevalle treidaajalle

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Osakesäästäjä ei törsää Louis Vuittoniin

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Oikeassa olo vastaan skenaarioajattelu

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Uusi sääntely tuo kryptomarkkinoille lisää turvallisuutta mutta rajoittaa innovaatioita

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Osakepoimijan tie on ollut tänä vuonna hankala, mutta lopulta suotuisa

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.