Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sadassa yhtiössä neljä tuottavaa

Osakkeiden valinta on upea harrastus, mutta ikävä kyllä pitkäaikaissäästämisen teoriat ja korkoa korolle -matematiikka voivat saattaa sen melko huonoon valoon. Kerron pari silmiä avaavaa esimerkkiä.

Vuodesta 1926 lähtien Yhdysvalloissa ainoastaan 0,3 prosenttia yhtiöistä on generoinut puolet kaikesta arvonnoususta, siis yksi yhtiö 333:sta.

Noin 4 prosenttia yhtiöistä on generoinut kaiken saadun tuoton. Se on yksi yhtiö 25:stä.

Tuoreimpia tutkimustuloksia tähän liittyen on professori Henrik Bessembinderin (Arizona State University) tutkimus. Siinä ainoastaan neljä prosenttia yhtiöistä selitti koko osakemarkkinan tuoton yli riskittömän koron. Mediaaniosakkeen kymmenen vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 1,5 prosenttia, kun riskitön korko oli samaan aikaan 1,7 prosenttia.

Tämä on järisyttävä uutinen. Se, että et osu valinnoissasi huonoimpiin yhtiöihin, vaan niihin keskimääräisiin, tekee sijoittamisesta ”merkityksetöntä”. Saat paremman tuoton pankkitililtä.

Ydinkysymys jokaiselle säästäjälle ja sijoittajalle on: Olenko niin hyvä valintojeni kanssa, että minun salkkuuni osuvat ne 1/333:n tai 1/25:n todennäköisyyden osakkeet? Vai olenko ainoastaan niin hyvä, että pystyn valitsemaan vain kohtuullisen hyvät paperit, jotka keikkuvat mediaanissa, mutta tuottavat historiallisen datan perusteella alle riskittömän koron? 

Jenkkeihin sijoittaminen on ollut viimeisen vuoden aikana erinomainen päätös, jos olet ostanut indeksiä tai suoraan Nvidiaa, Eli Lillya, Microsoftia, Alphabetia tai Metaa. S&P 500 -indeksiin sijoittamalla olet tehnyt tuottoa yli 21 prosenttia. Yksittäisistä edellä mainituista osakkeista olet saanut 40 ja 200 prosentin väliltä. Mutta löytämällä ainoastaan hyvät keskikastin yhtiöt, tuottosi on lähellä nollaa. 

Mediaaniyhtiö on tuottanut vaivaiset 0,49 prosenttia. Seitsemän superyhtiötä (Magnificent 7) muodostavat koko indeksistä jo melkein kolmanneksen. Niistä on tullut valtioiden tasoisia toimijoita. 

Jos ne listattaisiin suurimpien valtioiden BKT-listaukseen, Microsoft olisi numero kahdeksan Britannian ja Ranskan välissä, Apple numero yhdeksän Ranskan ja Kanadan välissä. Nvidia keikkuisi kymppipaikalla Venäjän kanssa. 

Me olemme osakesäästäjiä, ja osakkeisiin sijoittaminen on meidän merkityksellisen harrastuksemme suola. Se tuo ymmärrystä ympäröivästä maailmasta huomattavasti enemmän kuin indeksisijoittaminen. Pitkäjänteisen säästämisen ja vaurastumisen kannalta kannattaa jokaisen silti pohtia myös indeksisijoittamista ainakin jollakin osalla varallisuudestaan.
 

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Vastuullinen taloudenpito on tärkeää myös asuntosijoittajalle

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Tekoälyn vaikutus kryptovaluuttamarkkinoilla kasvaa: Kaupankäyntiä ennustetaan ja petoksia torjutaan

Joni Hjelm

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä.

Toimiva resepti sijoitusinnon levittämiseen

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Bitcoin puoliintui – mitä tapahtui markkinoilla?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta