Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osinkojen lähdevero on tyrmätty

Valtiovarainministeriö julkaisi kesäkuussa raporttinsa osinkojen lähdeverotuksesta. Positiivista tässä on se, että asiantuntijat ovat nyt selvittäneet asiaa arvovaltaisella taholla.

Oliko työryhmän perustamisen taustalla se, että hallitus haluaa ylipäätänsä kiristää pääoma-veroja? Ja jotta yksityissijoittajien jo nyt OECD-maiden kireimpiin kuuluvaa verotusta voitaisiin edelleen kiristää, täytyisi muodon vuoksi verottaa edes vähän niitä, jotka eivät nyt maksa lainkaan pääomaveroa. Tai edes pyrkiä verottamaan, eli toisin sanoen selvittää asiaa.

Työryhmä odotetusti tyrmäsi ajatuksen todeten, että vaikka viiden prosentin lähdeverolle on sinällään löydettävissä perusteita veropohjan tiivistämisen näkökulmasta, se kuitenkin katsoo, että erilistä osinkojen lähdeveroa ei olisi perusteltua ottaa osaksi Suomen verojärjestelmää. 

Perusteluna on, että lähdevero edelleen monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää ja että vero todennäköisesti vain karkottaisi sijoittajia Helsingin pörssistä. Myös veron tuoton odotettaisiin jäävän vaatimattomaksi, mikä olisi selvää, koska nyt veroa maksamattomat ulkomaalaiset olisi käytännössä vapautettu myös lähdeverosta.

Toisaalta työryhmä toteaa, että lähdeveroa voidaan puolustaa sillä, että se tasa-arvoistaisi eri sijoittaja-ryhmiä, koska edes osa nyt täysin pääomaverotuksen ulkopuolella olevista tulisi edes pienen veron alaiseksi. 

Ulkomaalaiset olisi käytännössä vapautettu myös lähdeverosta.

Osakesäästäjät on vaatinut pääomaverotuksen tasapuolistamista, sillä on väärin, että suoma-aiset yksityissijoittajat maksavat lähes kaiken veron. Samaan aikaan iso osa sijoituksista on täysin pääomaverotuksen ulkopuolella. Vaikka tähän tulisi näennäinen, pieni parannus lähdeveron myötä, emme kannata hallituksen kaavailemaa lähdeveroa.

Perusteluina ovat jo työryhmänkin mainitsemat seikat sekä pelko siitä, että lähdevero laajennettaisiin ennen pitkää koskemaan myös yksiyissijoittajia. Mitä tapahtuisi erityisesti pitkäaikais- ja osakesäästötilien verokohtelulle? Jo pelko veromuutoksista olisi omiaan heikentämään näiden suosiota.

Ihmettelen myös tuota työryhmän käyttämää ja usein aiemminkin kuultua perustelua siitä, että vero todennäköisesti vain karkottaisi sijoittajia Helsingin pörssistä. Se ei pidä paikkaansa; osakkeiden hinnoittelu vain muuttuisi siten, että nyt (hinnoista käytännössä päättävät) verottomat tahot saisivat verojen jälkeen kilpailukykyisen tuoton. Viiden prosentin lähdevero tarkoittaisi suunnilleen saman suuruista hinnanalennusta.

Toisin sanottuna tuo tarkoittaa sitä, että me veronalaiset yksityissijoittajat joudumme nyt maksamaan osakkeista ylihintaa. Huoleni on erityisesti se, miksei meidän halukkuudestamme sijoittaa Helsingin pörssiin olla lainkaan huolissaan?

Kirjoitus on julkaistu 17.6. ilmestyneessä Osakesäästäjien Viisas Raha -aikauslehden numerossa 4/2021.

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

Tilaa Viisas Raha

Osakesäästäjien jäsenenä saat sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden muiden rahanarvoisten etujen lisäksi.

Liity nyt

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Kuuma, kuumempi pörssikesä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

23.6.2021

Listautumisia ovista ja ikkunoista – osaan satsataan ja osasta haetaan pikavoittoja

Kaisa Vanha-Perttula

Kirjoittaja on 23-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.

22.6.2021

Myrsky vesilasissa osakesäästötileistä

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

15.6.2021

Älä velkaannu arvoaan menettävien asioiden takia

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

1.6.2021

Matalan kasvun riski

Arimatti Alhanko

Kirjoittaja on osakesalkunhoitaja perhetoimistossa.

19.5.2021