Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakesäästäjien mielipiteet on taas selvitetty

Olemme taas toteuttaneet Osakesäästäjien jäsenille jo perinteeksi muodostuneen laajan kyselyn, Sijoittajabarometrin. Tutkimusta on tehty vuodesta 2014 aina kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, eli tämä on kymmenes kysely. 

Ajankohta kyselylle, kuluvan vuoden maaliskuu, oli sikäli tavallistakin mielenkiintoisempi, kun taloudessa nähdään paljon uhkia. Näitä ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppakiistat, brittien mahdollinen brexit, Italian taloushuolet, saksalaispankkien ongelmat ja meitä ehkä suorimmin koskettavat Pohjoismaisten pankkien rahanpesuepäilykset.

Kaikki nämä ja monet muut ovat ihan varteenotettavia riskejä. Toteutuessaan ne vaikuttaisivat negatiivisesti markkinoihin, joten jo niiden pelko riittää heikentämään kursseja.

Tämä problematiikka näkyy myös kyselyn tuloksissa. Kokeneet osakesäästäjät, joita vastanneista oli valtaosa, ymmärtävät riskien merkityksen osakemarkkinoilla. Toisaalta he myös ymmärtävät senkin, että tällaiset riskit kuuluvat markkinoille, mikä näkyy vastanneiden halusta lisätä osakesijoituksiaan.

Harjaantuneisuus näkyy tässä siinäkin suhteessa, että kokenut sijoittaja ymmärtää ajoittamisen vaikeuden. Jos kurssit nousevat keskimäärin lähes kymmenen prosenttia vuosittain, on syytä olla melko varma näkemyksestään, jos aikoo olla poissa markkinoilta edes väliaikaisesti.

Kokemus näkyy vielä kolmannellakin tavalla. Vaikka näimme viime vuoden lopulla voimakkaan pudotuksen kursseissa, vastaajat olivat lisänneet tälläkin aikaperiodilla osakesijoituksiaan. Tämä on mielenkiintoista, varsinkin kun tiedämme, että myyjäpuolella on ollut paljon isoja sijoittajia, esimerkiksi monet eläkeyhtiöistämme.

Tämä tuo lisäevidenssiä yksityissijoittajien kyvystä toimia sijoitusmarkkinoilla järkevästi, vaikka sitä aina välillä joku rohkeneekin epäillä. Viime vuoden loppuhan oli taas erinomainen paikka ostaa lisää osakkeita.  

Ainoa, mitä täytyy taas kerran ihmetellä, on pitkäaikaissäästö- eli PS-tilin edelleenkin alhainen suosio. Vain kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista sijoittaa tai on sijoittanut tilin kautta.

Tätä on vaikea ymmärtää. PS-tilihän on ylivoimaisesti verotehokkain tapa sijoittaa eläkepäiviä varten.

Timo Rothovius

Professori, Vaasan Yliopisto

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja ja Viisas Raha -lehden päätoimittaja. 

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Platformit jyräävät

Arimatti Alhanko

Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta. 

24.2.2021