Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakepoimijan tie on ollut tänä vuonna hankala, mutta lopulta suotuisa

Helsingin pörssin alkuvuotta ovat värittäneet ostotarjoukset, jotka voivat tuoda merkittäviäkin tuottoja. Sijoittajaa palkitaan myös yrityksen hyvästä tuloksesta.

Tammiralli oli tänä vuonna mukavaa aikaa osakepoimijalle Helsingin pörssissä, kun etenkin pienet ja keskisuuret yhtiöt saivat hyvin nostetta – nousua kertyi keskisuurissa yhtiöissä noin 5,9 prosenttia ja pienissä yhtiöissä jopa 8,6 prosenttia. Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi nousi vastaavalla ajanjaksolla ”vain” 3,25 prosenttia. Mielenkiintoista vuoden edetessä on ollut se, että tammirallin nousut ovat indeksitasolla suurilta osin pitäneet – vuoden alussa ainakin allekirjoittanut oli vahvasti siinä uskossa, että tammirallin nousu ei pitäisi, vaan tulisi häviämään tuotoissa ensimmäisen vuosipuoliskon edetessä.

Alkuvuotta ovat värittäneet muun muassa ostotarjoukset Helsingin pörssin pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä, kun Nixun ja Rovion tie pörssissä vaikuttaa tulevan päätökseen. Keskeinen etu osakepoimijoilla onkin mielestäni keskimäärin selvästi korkeampi mahdollisuus ostotarjouksiin markkina-arvoltaan pienemmissä osakkeissa. Yleisesti ottaen ostotarjoukset koko pörssin tasolla ovat toki harvinaista herkkua, mutta realiteetti on, että harvemmin ostotarjouksia osuu esimerkiksi yli miljardin euron markkina-arvon osakkeisiin Helsingin pörssissä.

Yhtenä esimerkkinä (kariutuneesta) yritysjärjestelystä viime vuosilta on Boreon yritys fuusioitua Sievi Capitalin kanssa. Vaikka tuolloin elettiin vielä vahvaa nousumarkkinaa, mielestäni tämä esimerkki korostaa, että useimmiten yksityissijoittaja pääsee halutessaan myös irtautumaan osakkeesta merkittävälläkin tuotolla useimmiten yrityskaupan tiedotteen julkaisupäivänä. Joskus myös toki pienemmissä osakkeissa korostuvat epäilyttäviltäkin näyttävät nousupiikit ennen jonkin tiedotteen julkaisua… Nämä eivät kuitenkaan ole kiellettyjä tilanteita sijoittajalle hyödyntää – ellei taustalla ole jotain rikollista toimintaa, mitä nyt toivottavasti kenelläkään yksityissijoittajalla ei ole.

Kuva 1. Esimerkki Sievin Boreo-fuusion aikaisesta kurssikäyttäytymisestä. Allekirjoittaneen (Medifilm Oy:n nimissä tehdyt) ostot sinisellä pallukoilla ja myynnit punaisilla pallukoilla – hyvää tuuriakin oli kieltämättä matkassa.

Vahvoja reaktioita

Tuloskauden anti on kiinnittänyt oman huomioni siinä mielessä, että reaktiot molempiin suuntiin ovat olleet suhteellisen vahvoja. Mielenkiintoista on, että vaikka pienten ja keskisuurten yhtiöiden vahva nousu on YTD-tasolla pitänyt erinomaisesti, Q1-tuloskaudelta valopilkkuja on hankala löytää – tulospettäjiä sen sijaan on löytynyt isokin määrä (joitain ikävimpiä kurssireaktioiden perusteella mainitakseni esimerkiksi Exel Composites, Talenom ja CapMan). Yhtenä viimeisimmistä tuloksista yksityissijoittajien mieltä on varmasti lämmittänyt kiuasyhtiö Harvian julkaisema Q1-tulos, joka palkittiin tulospäivänä noin 11,5 prosentin kurssinousulla.

Tärkeä huomio kurssikäyttäytymisestä yleisesti, joka on ainakin toistaiseksi oman havaintoni mukaan pitänyt, on se, että nousumarkkinassa ei olla. Miksi? Koska laskevat osakkeet selvästi ovat myös jatkaneet laskuaan, tai ainakin pysyneet käytännössä paikallaan. Nousumarkkinan eräitä vahvoja tunnusmerkkejä ainakin oman kokemukseni perusteella on ollut se, että käytännössä miltei jokainen dippi minkä tahansa osakkeen kurssissa on kurottu umpeen, lähes riippumatta syystä, ja osakkeet ovat jatkaneet nousua vielä tämän jälkeenkin. Tätä havainnollistaakseni olen ottanut esimerkiksi muutamien osakkeiden kurssigraafit kuvina alle.

Positiivisena merkkinä osakepoimijoille on kuitenkin se, että hyvistä tuloksista palkitaan – kuten muun muassa yllä mainitun Harvian kurssinoususta voidaan päätellä.

 

Kuvat 2. ja 3. Talenomin ja Exel Compositesin kurssigraafit tulosten jälkeen. Etenkin Exelin tapauksessa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, missä kurssi oli ennen tulosta – tulospäivän avaus oli yli yhdeksän prosenttia alempana kuin edeltävän päivän sulkuhinta. Talenomissa tulospäivän avaukseen olisi tekstin kirjoitushetkellä olevalla päätöskurssilla matkaa vielä reilusti yli kuuden prosentin luokkaa.

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Kryptosijoittaminen ja ETP – mistä on kyse?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Viisi vinkkiä aloittelevalle treidaajalle

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Shokkipaljastus: Ylivoimaisesti suurin osa vuokrasuhteista sujuu hyvin

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja.

Osakesäästäjä ei törsää Louis Vuittoniin

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Oikeassa olo vastaan skenaarioajattelu

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Uusi sääntely tuo kryptomarkkinoille lisää turvallisuutta mutta rajoittaa innovaatioita

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta