Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Optimistien vuosi

Vuosi sitten, joulukuussa 2018, pörsseissä ympäri maailman elettiin lähes paniikkitunnelmissa. Ekonomistit ja strategit maalailivat taantumaa ja kurssit sukelsivat. Näytti siltä, että pitkään pelätty karhumarkkina oli alkanut.

Toisin kävi. Vastoin viime syksyn ennustuksia, vuosi 2019 on ollut sijoittajille erinomainen. Kun vuodesta on jäljellä kaksi viikkoa, Helsingin pörssin yleisindeksi on noussut osingot mukaanlukien 17 prosenttia. USA:ssa meno on ollut vielä hurjempaa: S&P 500 on tuottanut tätä kirjoittaessa 29 prosenttia ja Nasdaq 34 prosenttia. Kaikki omaisuusluokat käteistä lukuunottamatta ovat antaneet positiviisia tuottoja.

Optimistit voittivat taas, kuten niin usein markkinatalouden historiassa. Jälleen moni miettii, kuinka kauan juhlat voivat jatkua. Optimistin vastaus voisi kuulua näin: jos kurssit nousevat, nauttikaamme kyydistä - jos kurssit laskevat, on mukava ostaa lisää.

Pörssien suunnasta riippumatta uusi vuosi tarjoaa yhden varman ilonaiheen. Kauan odotettu osakesäästötili tulee voimaan vuodenvaihteessa. Mahdollisuus saada myyntivoittoja ja osinkoja ilman välittömiä veroseuraamuksia tuo yksityissijoittajan samalle viivalle institutionaalisten sijoittajien kanssa.

Muutamista puutteista huolimatta osakesäästötili on erinomainen väline osakesäästäjälle. Toivottavasti tulevaisuudessa tiliin liittyviä keinotekoisia rajoituksia pystytään purkamaan. Tärkeimpiä muutoksia olisivat nykyistä suuremman alkupääoman salliminen sekä mahdollisuus kaupankäyntiin rahastoilla ja etf:illä.

Julkaisimme vertailun osakesäästötileistä. Se helpottaa ominaisuuksien ja palvelumaksujen vertailua, jotta jokainen voisi valita omaan käyttöön parhaiten sopivan välittäjän. Mikä parasta, Osakesäästäjien jäsenenä saa rahanarvoisia etuja lähes kaikilta palveluntarjoajilta. Uudet ja vanhat jäsenedut on listattu tässä jutussa, lukekaa ja hyödyntäkää!

Seuraava painettu Viisas Raha ilmestyy tammikuun lopussa. Toivotan lukijoille rauhallista joulua ja menestystä vuoteen 2020!

 

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana. 

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Platformit jyräävät

Arimatti Alhanko

Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta. 

24.2.2021