Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Opin, siis olen – mitä jokaisen sijoittajan kannattaisi opetella?

Termit voivat tuntua vierailta ja jopa pelästyttää aloittelevaa sijoittajaa, mutta niiden osittainenkin haltuunotto vähentää pelkoja, kasvattaa ymmärrystä ja sitä kautta uskallusta.

Olen juuri palannut töihin neljän kuukauden opintovapaalta, jolla tarkoitus oli muistutella mieleen menneitä talouden opintoja ja oppia uusinta uutta aiheesta.

Opintovapaalla oleminen oli ihanaa. Opin niin paljon, ja ennen kaikkea oli helpottavaa tajuta, että kyky oppia edelleen uusia asioita ei ole kadonnut mihinkään. Tuo tunne tuntui helpottavalta: vanha koirakin voi oppia uusia temppuja!

Kiertotalouden, taloussosiologian ja taloustieteen opiskelu avasi uusia näkökulmia. Oman työni kannalta erityisen hyödyllisiä olivat kiertotalouden uudet toimintamallit ja syvempi ymmärrys taloudesta. Myös ymmärrys taloussosiologian opinnoissa sosio-ekonomisen taustan vaikutuksesta taloudellisen lukutaidon tietoihin ja taloudellisen toimeliaisuuden taitoihin pysäytti ja sai miettimään, miten asiaan voisi vaikuttaa vielä nykyistä enemmän.

Sijoittamisen kannalta oli erityisen hedelmällistä oppia syvemmin arvopapereiden arvonmuodostuksesta, momentum-strategiasta ja lyhyeksi myynnistä. Kaikki olivat tuttuja aiemmilta ajoilta, mutta nyt ymmärsin ne paremmin.
Ymmärrys endogeenisista ja eksogeenisista shokeista sekä idiosynkraattisista riskeistä arvopaperimarkkinoilla auttoi minua ymmärtämään riskeiltä suojautumista aiempaa paremmin. Tajusin, miksi kannattaa hajauttaa ja miten varautua mahdollisiin riskeihin.

Tarjouskirja, tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ja rajahintatoimeksianto tulivat myös tutuiksi.  Termit voivat tuntua vierailta ja jopa pelästyttää aloittelevaa sijoittajaa, mutta niiden osittainenkin haltuunotto vähentää pelkoja, kasvattaa ymmärrystä ja sitä kautta uskallusta. Sijoittamisen ja talouden termeihin voi suhtautua kuin uuden kielen opetteluna. Ja siitä kai voimme olla yhtä mieltä, että uuden kielen opettelu ei koskaan kaduta. Se avaa ovia uusiin maailmoihin.

Tästä teenkin tärkeän päätelmän: jokaisen sijoittajan tulisi tietää edes osa näistä termeistä. Termeillä ja ymmärryksellä on keskeinen rooli sijoittajalle, olitpa aloittelija tai pitkän linjan tekijä. Termejä ei tule pelätä, ne tulee ottaa haltuun. Siksi näen, että NYTin Sijoittajakoulu vastaa aitoon nuorten tiedon tarpeeseen: kun tiedät, uskallat enemmän. Oppia ikä kaikki!

 

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Kryptolompakkosiirtoihin tulossa tiukennuksia EU-alueella

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Omien osakkeiden osto-ohjelmat kiristävät taas tunteita – turhaan

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.