Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Onko nuorella paikkaa yhtiökokouksessa?

Palataan vuoteen 2016. Olin tuolloin 23-vuotias ja vasta reilut kaksi vuotta sijoittanut nuori. Minulla oli polttava nälkä oppia lisää sijoittamisesta ja olinkin juuri päässyt sijoittelemaan säännöllisesti kuukausittain pieniä summia osakkeisiin. Siinä vaiheessa tulikin mieleen, että yhtiökokouksessa en ole vielä käynyt. Pakkohan se oli kokeilla.

Ensimmäiseksi yhtiökokouksekseni valikoitui Fortum. Tämän valitsin lähinnä siitä syystä, että tein silloin töitä Fortumin ulkoisessa toimeksiannossa ja bisnes oli minulle hyvinkin tuttu. Yhtiökokousta varten kävin tietenkin ostamassa itselleni uuden puvun. Ajattelin varmistaa, etten missään nimessä ole alipukeutunut. Mummi ihmetteli ja naureskeli, että mitäs minä oikein yhtiökokouksessa teen: Sehän on vaan vanhojen mummojen ja pappojen harrastus.

Sitten tuli yhtiökokouspäivä. Olin hieman etuajassa paikalla ja olihan mummi oikeassa: talo tosiaan oli täynnä hieman vanhempia ihmisiä. Toki joukkoon oli ”eksynyt” myös muutamia hieman nuorempia sijoittajia. Yllätyin myös hieman, kun huomasin että legendaariset ”tuulipukusijoittajat” olivat konkreettisesti tulleet sinne tuulipuvuissa. Olin siis sinällään turhaan jännittänyt pukeutumisen suhteen.

Yhtiökokous alkoi Sari Baldaufin aloituspuheella, Manne Airaksinen valittiin kokouksen puheenjohtajaksi ja alun käytäntöjen jälkeen Pekka Lundmark piti vakuuttavan puheen menneestä vuodesta ja antoi katsauksen tulevaan. Oli upeaa huomata, että Airaksinen tunsi hyvin nimeltä kaikki pitkän linjan kokoustajat. Lisäksi yllätyin, että yhtiökokouksissa keskusteluista voi löytyä jopa koomisia piirteitä.

Itse kokous kesti noin 4,5 tuntia. Uskalsin jopa kysyä pari kysymystä itseäni askarruttavista aiheista. Kysyin niin aurinkoenergiasta kuin myös siitä, että miten Eltelin kriisi vaikuttaa paneelien asennukseen. Kysyin myös siitä, että kannattaisiko Fortumin ostaa Eltel itselleen. Vastaukset olivat hyvin diplomaattisia, mutta kelpasivat ensi kerran kokoustajalle.

Samana keväänä kävin myös Nokian yhtiökokouksessa.  Tämä pidettiin Helsingin Messukeskuksessa ja paikalla oli vielä Fortumiakin enemmän väkeä.  Lähtöasetelma kokoukseen oli jo hieman erilainen. Jo ilmoittautuessa oli mahdollista äänestää käsiteltävänä olevista kohteista. Lisäksi yhtiön tuotteita oli messumaisesti esillä omilla ständeillään.

Itse kokous eteni hyvin vetreästi. Kun päästiin kyselemään, niin bongasin yllätyksekseni saman vakiokokoustajien joukon käyttämästä puheenvuoroja. Aiheet ja huolet olivat toki hieman erilaiset. Tällä kertaa en keksinyt mitään erityistä kysyttävää.

Useamman tunnin kesti tämäkin kokous, mutta jälleen oli vatsalihakset nauramisesta kipeät.

Itse olen siitä lähtien käynyt joka vuosi erilaisissa yhtiökokouksissa. Olen ottanut tavakseni käyttää lähes aina puheenvuoron, koska kysyttävää yleensä riittää ja johdon haastaminen on tärkeä osa yksityissijoittajan äänenkäyttöä. Tänä vuonna olen käynyt Cityconin, Digian, Verkkokauppa.comin, Remedy Entertainmentin, Fortumin, Sammon ja Noho Partnersin kokouksissa. Kevään kruunaa vielä kohta häämöttävä Nokian yhtiökokous.

Voin nyt sanoa näin nuorena ”kokouskonkarina”, että eroja kokousten välillä on paljon. Lyhimmillään kokous on nuijittu kokoon reilussa puolessa tunnissa ja pisimmillään kokous on kestänyt jopa 6 tuntia. Tarjoilut vaihdelleet korvapuustista melkein kokonaiseen ateriaan. Yleensä tarjolla on ollut kuitenkin kevyttä cocktail-purtavaa.

Yhtiökokous on minusta loistava paikka esittää kysymyksiä, haastaa johtoa päätöksistä, oppia ja kokea uutta. Kaiken lisäksi ne ovat monesti jopa älyttömän hauskoja tilaisuuksia. Ilokseni olen tässä vuosien varrella huomannut, että kokouksissa on yhä enemmän nuoria. Olen todellakin sitä mieltä, että meidän paikkamme todellakin on näissä kekkereissä. Haastan kaikki nuoret mukaan esittämään kysymyksiä ja olemaan tulevaisuuden vakiokasvoja yhtiökokouksissa.
 

Eemeli Vierimaa

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja yksi nuorimmista yhtiökokouskonkareista.

Twitter: @tapioliberty

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Atlas Pankin lyhyt, mutta komea tarina

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

26.5.2020

Pörssiromahdus tuli – olitko valmis?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

16.3.2020

Tiedätkö, mihin sijoitat?

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana.

13.3.2020

Takana erinomainen sijoitusvuosi, jatkuuko nousu?

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

6.3.2020

Paniikki on sijoittajan paras ystävä

Aki Pyysing

Kirjoittaja on ollut pokeriammattilainen 25 vuotta ja sijoittanut spekulatiivisesti osakkeisiin 34 vuotta. Hän kirjoittaa sijoituskolumnia sivustolla www.sijoitustieto.fi

5.3.2020

Paranna kassavirtaasi ja maksat vähemmän

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

25.2.2020

Osakesäästötili vs arvo-osuustili

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavana sekä yrittäjänä ja sijoitusvalmentajana.

30.1.2020

Mitä jos et saisikaan odotettua määrää eläkettä?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

22.1.2020

Kullalle on tulossa kova alkuvuosi

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

2.1.2020

Osakesäästäjillä tapahtumarikas vuosi 2019

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

20.12.2019

Optimistien vuosi

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana. 

20.12.2019

Miten aloittaa sijoittaminen?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

5.12.2019

Monet ihmiset ovat lähivuosina alkaneet kiinnostua sijoittamisesta vaurastumisen muotona ja työkaluna oman eläkkeen turvaamiseksi.

Osakesäästäjien perustehtävä on puolustaa yksityissijoittajan etuja

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

15.11.2019

Korkomarkkinan kädenvääntö, nousevatko korot vai eivät

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

15.11.2019