Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Omistajana töissä

Heräät aamulla herätyskelloon... Ei jaksa, ei huvita: ”Onko pakko nousta töihin, jos ei jaksa?”. Tällaisia ajatuksia minullakin oli pitkään ja ei innostanut herätä aamulla aikaisin töihin.

Vuonna 2013 kuitenkin elämäni muuttui aika lailla. Perustin silloin oman yritykseni ja aloin tehdä suoramyyntiä sivutoimisesti muiden töiden lomassa. Ajoittain kokeilin siipiäni myös päätoimisena yrittäjänä ja varmasti tulen kokeilemaan vielä monta kertaa uudestaan, kunnes siivet kantavat.

Aikani yrittäjänä, jota nyt on kertynyt jo reilut kuusi vuotta, on opettanut minulle paljon. Varsinkin nousemaan huomattavasti nopeammin ylös sängystä, kun on kyse omasta bisneksestä. Silloin näkee suoraan liiketoiminnan menestymisen kautta oman työn tuloksen.

Mutta kysymys kuuluukin: voisiko yritykset hyödyntää tätä ajatusta paremmin myös palkkatöissä olevien työmotivaation parantamiseen? Voisivatko yritykset sitouttaa yhä useammin työntekijöitään tämänkaltaisella ajattelulla? Itse olen havainnut, että molemmat ratkaisut toimivat mainiosti ja ne olisi suositeltavaa ottaa käytäntöön laajemminkin. Näin voitaisiin myös paremmin edistää kansankapitalismia Suomessa. 

Kuten jo edellisessä blogikirjoituksessani totesin, että oli helppo mennä ensimmäiseen yhtiökokoukseen, kun tunsi bisneksen hyvin sisältäpäin. Täten on myös helppo olla omistajana yhtiössä, jonka koukerot, toimintatavat ja työkulttuurin tuntee hyvin.

Itse olen nyt hyödyntänyt ajatusta monessa yhtiössä, joista ehkä huomattavin oli työsuhteeni Fortumilla. Näin asiakaspinnassa työskennellessäni miten firma kehittyi tuotetarjontansa kanssa ja täten tiesin, että haluan olla myös omistajana kyseisessä yhtiössä. Lisäksi olen kääntänyt ajatuksen myös toisin päin ja hakenut työtä itse omistamastani yhtiöstäni. Näin päädyin tekemään keikkoja Smilen kautta, joka kuuluu salkustani löytyvään Noho Partners-konserniin. 

Monet yhtiöt tarjoavat jo henkilöstölleen osakesäästöohjelmia. Näitä suosittelen, mikäli itse koet yhtiön menevän hyvään suuntaan. Monet yksityisestikin omistetut firmat saattavat tarjota osakeomistuksia tai optioita palkkioksi hyvästä työstä. Olen todennut itsestäni, että haluan ehdottomasti olla töissä yrityksessä, jota minulla on halutessani mahdollisuus myös omistaa.

Eiköhän siis luoda työpaikkoja, jossa on motivoivaa olla töissä ja omistetaan yhdessä?

Eemeli Vierimaa

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja yksi nuorimmista yhtiökokouskonkareista.

 

Twitter: @tapioliberty

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Platformit jyräävät

Arimatti Alhanko

Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta. 

24.2.2021

Kaloreista budjetointiin – ja toisinpäin

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

15.1.2021