Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nuorten sijoittajien haasteita

Nuorten sijoittajien esiinmarssi, joka on yhä kiihtynyt viimeisten muutaman vuoden aikana, toimii merkittävänä virstanpylväänä suomalaisen sijoituskentän kehityksessä. Aiemmin vanhojen miesten maailmaksi mielletty ala on muuttunut nuorekkaaksi, moninaisemmaksi ja trendikkääksi harrastukseksi kaikenikäisille.

Yhä useampi taho toimii nuorten sijoittamisen ja talousosaamisen edistämiseksi. Työtä on kuitenkin vielä paljon tehtäväksi, sillä keskimäärin suomalainen sijoittaa 42 euroa vuodessa ja pelaa sen sijaan veikkauksen peleihin 570 euroa (HS, 19.4.2019). 

Monet uudet sijoittajat ovat aloittaneet taivalluksensa ennätyksellisen pitkällä nousukaudella, jonka aikana tuottoja on sadellut lähes markkinasta riippumatta vailla riskin häivää. Valitettavasti tämä poikkeuksellisen pitkä kasvu loppuu myös aikanaan ja silloin mitataan kuinka pitkälle trendikkyys kantaa. Nousukautta on nimittäin seurannut laskusuhdanne yhtä varmasti kuin maa kiertää aurinkoa. Monet kokeneemmat sijoittajat muistelevatkin lama-aikaa tai 2008 talouskriisiä kauhunsekaisin ilmein. 

Toivonkin todella, ettei uusille sijoittajille ole maalailtu pelkästään ruusuista kasvua ja loputtomia tuottoja liian nopealla aikasyklillä. Todennäköisesti muutaman vuoden sisällä pääsemme näkemään mitä laskumarkkina tarkoittaakaan uusien sijoittajien matkalla. Meneekö sijoittaminen putoavien puukkojen metsästämiseksi, hyödynnetäänkö osakkeiden alennusmyyntiä vai suhtaudutaanko laskusuhdanteeseen vain normaalina markkinahäiriönä pitkäjänteisen sijoittajan matkalla. Varmasti löytyy ihmisiä, jotka vaihtavat sijoituksensa astetta likvidimpään muotoon kurkusta alas tai muihin arjen kuluihin.  Tähän varautuaksemme tulisi yhä enemmän puhua siitä, kuinka laskusuhdanteet kuuluvat normaaliin vaihteluun ja kuinka niitä voi myös hyödyntää yksityissijoittana. 

Nousukaudella sijoittamisessa syntyy helposti harha, jossa ihmiset luulevat olevansa keskimääräistä parempia sijoittajia. Tämä johtuukin osin siitä, että nousukaudella täydellinen epäonnistuminen vaatii jo lähes tahallista yrittämistä. Kun markkinat ovat keskimäärin nousussa, voittaa sokea apinakin markkinoilla. Tämän harhan voimistuttua yli 10 vuotta, voi olla vaikea myöntää oman sijoitusvaiston rajallisuus.

Nuorten sijoittajien elämässä talouden yksi sykli on äärettömän pitkä aika. Kun oma sijoitusura on kestänyt muutaman vuoden, voi yllättävissä tilanteissa olla vaikea pitäytyä omassa sijoitussuunnitelmassa. Nuoren sijoittajan sijoitussuunnitelmalle löytyy uhkia myös henkilökohtaisesta taloudesta. Jos auto hajoaa tai kaveri kysyy mukaan maailmanympärysmatkalle, sijoitustuotot kuumottelevat yllättävän helposti takataskussa. Ei tarvita talouskriisiä, että oman henkilökohtaisen salkun saa kriisiin. Täten varautumista ja perusteellisen sijoitussuunnitelman merkitystä ei voi korostaa liikaa. Niiden avulla voidaan välttyä hetken mielijohteesta tehdyistä huonoista päätöksistä. 

Toni Pakarinen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja valtiotieteiden opiskelija joka työskentelee Suomen Osakesäästäjillä. 
Twitter @tonipaka

Lisää aiheesta "Näkökulma"

HISTORIAN HAVINAA: Nylands Aktiebank 1887-1918

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

6.10.2019

Onko edessämme inflaatiota vai deflaatiota?

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

29.9.2019

HISTORIAN HAVINAA: Olisiko maailma nykyään parempi, jos Karl Marx olisi vain uskonut isänsä neuvoja?

Tomi Salo

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.

17.9.2019

HISTORIAN HAVINAA: Privatbankenin tarina

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

13.9.2019

Rapujuhlat jokaiselle lompakolle - Lue vinkit onnistuneisiin Kräftiksiin!

Urbaani elämyshai

- täyttä elämää pörssin ulkopuolella -

6.9.2019

Nuorten talouslukutaito ja sijoittaminen ei ole vain Suomen juttu

Katja Flittner

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, joka työskentelee lakimiehenä Lexia Asianajotoimisto Oy:ssä.

16.7.2019

Tekninen analyysi osoittaa: kurssilaskulle on vielä tilaa

Tomi Salo

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.

5.6.2019

Osinkoansat mietityttää

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavana sekä yrittäjänä ja sijoitusvalmentajana.

24.5.2019

Suomen pörssistä löytyy tällä hetkellä minun mielestäni ainakin 20 osinkoansaa.