Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: iStock

Nuoret ovat sijoittajina rohkeita, osa tavoittelee äkkirikastumista

Tuoreen Sijoittajabarometrin mukaan nuorten usko oman talouden kehitykseen seuraavan kuuden kuukauden aikana on kasvanut huomattavasti. Nuoret näkevät myös oman talouden valoisampana, mitä kokeneemmat sijoittajat.

Nuorten keskuudessa on oikeastaan aika cool aloittaa säästäminen ja olla kiinnostunut omasta taloudesta. Sen myötä monelle on ollut aiheellista ottaa sijoittamisen perusteet haltuun. Mitä aiemmin perusteet ovat hallussa, sitä aiemmin vahvistuu myös oma ymmärrys sijoittamista kohtaan sekä usko oman talouden kehitykseen.

Ennen säästettiin pahan päivän varalle sukan varteen tai makuutettiin säästöjä nollakorkoisilla pankkitileillä. Nykyään säästetään yhä enemmän myös hyvän päivän varalle ja tavoitellaan säästöille korkeampia tuottoja. Ymmärretään, että on otettava jonkinlaista riskiä, jotta mahdollisuus parempiin tuottoihin kasvaa. Tämä kertoo sijoittamisen demokratisoitumisesta, mutta samalla myös suomalaisten vaurastumisesta.

Sijoittajina nuorempi sukupolvi on rohkeampi. Nuoret ottavat enemmän riskejä, jolloin mahdollisuus ylituottoon kasvaa. Mielestäni tämä on yksi tekijä, mikä selittää nuorten vahvaa uskoa oman talouden kehitykseen. Varmuutta tuotoille tuo nuorten pitkä sijoitushorisontti. Koska sijoitusaika on pidempi, voidaan riski oikeastaan ajatella arvon vaihtelulla. Kuten Handelsbankenin sijoitusjohtaja Timo Teivaanmäki toteaa, usein osakesijoittamisessa riskissä on kyse kurssiheilahteluista.

– Jos salkku on hyvin rakennettu, ei kurssiheilahtelu ole lopullista vaan se kuuluu pitkäjänteiseen sijoittamiseen, Teivaanmäki muotoilee.

Pörssissä on nähty viime aikoina hyvin poikkeuksellisia ilmiöitä. Maailman talous on elpynyt odotettua nopeammin vuoden takaisesta kuopasta ja osakekurssit ovat nousseet huimaa tahtia aina huippulukemiin asti. Sijoittajat ovat ottaneet ilon irti massiivisesta elvytyspolitiikasta kasvattamalla osakesijoituksiaan Sijoittajabarometrin mukaan.

”Perinteisen lottokansan uhkapelaaminen onkin osaksi siirtynyt pörssiin, kun tavoitteena on sijoittamalla äkkirikastuminen.”

Poikkeuksellisen pörssivuoden myötä pikavoitot ja voimakkaat ilmiöt markkinalla ovat herättäneet kiinnostusta nuorten keskuudessa. Uskon, että tämä näkyy myös tutkimustuloksissa. Perinteisen lottokansan uhkapelaaminen onkin osaksi siirtynyt pörssiin, kun tavoitteena on sijoittamalla äkkirikastuminen. Miksi odottaa vuosikymmeniä korkoa korolle -efektin vaikutusta, kun voi ottaa pikavoitot vaikkapa meemiosakkeista tai kryptovaluutoista? Ei siis ihme, että usko oman talouden kehitykseen kasvaa, kun uskotaan, että tarjolla on lähes ilmaisia pikavoittoja.

Valitettavasti ”Stocks only go up” ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vaikka somessa voi törmätä yhä useammin hehkutuksiin huimista voitoista ja helpoista tavoista rikastua, on tämä vain pieni pintaraapaisu kokonaiskuvasta. Taustalle jää nopeat johtopäätökset ja huonot sijoitusvalinnat, joiden seurauksena on useimmiten hyvinkin ikävät taloudelliset tappiot. Nuorille välittyy helposti väärää tietoa ja oikaistuja mielipiteitä, kun sijoituspäätökset perustuvat vaikkapa TikTokin videoihin tai Redditin keskusteluihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että some on tuonut myös paljon hyvää sijoitusmaailmaan. Somessa käydään paljon hyviä ja ammattimaisia keskusteluita ja tarjolla on suorastaan loistavaa sijoittamiseen liittyvää materiaalia. Vaikutteet voivat olla siis hyviä ja (hyvin) huonoja.

”Oikean tiedon suodattaminen lukemattomista kanavista voi olla nuorille hyvin haastavaa.”

Oikean tiedon suodattaminen lukemattomista kanavista voi olla nuorille hyvin haastavaa. Siksi olisi tärkeää ymmärtää sijoittamisen perusteet ja muistaa lähdekriittisyys. Kokeneemmat sijoittajat ymmärtävät osakemarkkinoita paremmin ja ovat tästä syystä myös realistisempia oman tuottomahdollisuuden suhteen. Vanhemmalla sukupolvella riskinottohalukkuus saattaa olla myös pienempi, kun taustalla pyörii erinäiset velvollisuudet, kuten perheen elättäminen tai vaikkapa asuntolainan takaisinmaksu.  Nuori on useimmiten vastuussa vain omasta taloudesta, jolloin voi olla valmis ottamaan myös suurempia riskejä.

Sijoittajina nuoret ovat rohkeampi ja uteliaampi sukupolvi. Vaikka rohkeus ja uteliaisuus on tässä tapauksessa hyvä asia, sijoittamisessa äkkirikastuminen kannattaa unohtaa heti alkumetreillä. Oikotietä onneen ei tässäkään tapauksessa ole, vaan menestyksekäs sijoittaminen on pitkäjänteistä (ja välillä jopa tylsää).

Kaisa Vanha-Perttula

Kirjoittaja on 23-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Kuuma, kuumempi pörssikesä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

23.6.2021

Listautumisia ovista ja ikkunoista – osaan satsataan ja osasta haetaan pikavoittoja

Kaisa Vanha-Perttula

Kirjoittaja on 23-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.

22.6.2021

Myrsky vesilasissa osakesäästötileistä

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

15.6.2021

Älä velkaannu arvoaan menettävien asioiden takia

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

1.6.2021

Matalan kasvun riski

Arimatti Alhanko

Kirjoittaja on osakesalkunhoitaja perhetoimistossa.

19.5.2021