Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mitä nuoret ajattelevat taloudesta, työelämästä ja tulevaisuudesta?

Nuoret näkevät talouden, työelämän ja tulevaisuuden ylipäänsä toisaalta ahdistavana, toisaalta taas mahdollisuutena. Erityisen tärkeää on vastuullisuus ja se, että omalla toiminnalla voi tehdä aidosti merkittäviä tekoja.

Ahdistaako nuoria puhua taloudesta, työelämästä ja tulevaisuudesta?

Kyllä ja ei.

Kyllä, koska media tuntuu julkaisevan taloudesta, työelämästä ja tulevaisuudesta vain huonoja uutisia. Nuoren tarttuessa uutisiin, sanomalehtiin tai somekanaviin on viesti sieltä sangen synkkä. ”Taloudessa menee huonosti, nuoret eivät tule saamaan pysyviä työpaikkoja, nykyiset töissä olevat uupuvat, tulevaisuudessa pilaamme elinmahdollisuutemme.”

Tuntuu olevan median jokapäiväistä leipää tehdä klikkiotsikoita Suomen koululaitoksen huonosta talousopetuksesta, nuorten velkaantumisesta ja syrjäytymisestä. Ne ovat toki tärkeitä aiheita nostaa keskusteluun, mutta joskus voisi näkökulmaa vaihtaa positiivisempaankin…

Ei ihme, että nuoria mietityttää, miten navigoida turbulentissa taloudessa tai miten valita ala, joka ei uuvuta loppuun mutta innostaa. Huoli nuorilla on aito. Moni nuori on nähnyt omat vanhempansa tai läheisensä uupuvan etätyöhön tai liialliseen työkuormaan. Työelämä ei vaikuta tuolloin houkuttelevalta. Ei myöskään talous, jos sekä uutisissa että kotona rahasta ja taloudesta puhutaan vain negatiiviseen sävyyn, tai ehkä ei ollenkaan. Hiljaisuuskin on viesti. Ja samalla ahdistaa tietoisuus talouskasvun ympäristövaikutuksista.

Vuosittainen Talous ja nuoret TATin nuorille tehtävä Tulevaisuusraporttitutkimus vahvistaa näitä käsityksiä. Nuoria mietityttää työelämään siirtyminen ja omien taloustaitojen taso. Asiat näyttäytyvät haastavina nuorille.

Toisaalta talous on nuorille mahdollisuus

Toisaalta vastaus alun kysymykseen on ei.

Nykynuoret suhtautuvat työelämään aiempia sukupolvia rennommin. Heille on luontevaa miettiä, ettei se koulutusala, jota nyt tekee, olekaan ehkä se loppuelämän pesti. Työ nähdään mahdollisuutena, muttei pakkona. Työ ei määritä nuorta.

Vastuullisuus ja se, että omalla toiminnallaan voi tehdä aidosti merkittäviä tekoja, on nuorille tärkeää. On tärkeää, että työ vastaa nuoren omaa arvopohjaa. Enää ei tehdä töitä vain palkan takia. Tämä muutos on virkistävää ja jotain, mistä muut sukupolvet voisivat oppia.

Nuoret myös suhtautuvat talouteen mahdollisuutena. Nuoret ovat enenevässä määrin kiinnostuneita talouden teemoista ja oman taloutensa hallinnasta. Sijoittaminen, säästäminen ja vastuullinen kuluttaminen ovat teemoja, jotka trendaavat nimenomaan nuorella väestöllä. Hyvä niin! Yritetään myös välttää yleistyksiä: nuoret eivät ole yhtenäinen kokonaisuus, jossa kaikki tekevät ja toimivat samoin, tai omaavat samat ominaisuudet.

Kysymyksen vastausta mietittäessä meidän kaikkien, myös median, olisi syytä katsoa peiliin. Uutisoidaan välillä taloudesta ja työelämästä positiivisia asioita. Puhutaan rahasta, työstä, kerrotaan onnellisiakin tarinoita. Ja on toki todettava, että asetettu kysymys on sellainen, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Vaikka vastausta ei ole, ei silti kannata lakata sitä kysymästä. Näin pysymme kärryillä nuorten maailmasta, puhumalla ja kysymällä.

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja toimii nuorten talouden asiantuntijana Talous ja nuoret TATissa.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Treidaajan mieli on avain kehittymiseen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Treidaajalla on rutiininsa

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Vaalit ovat yllätyksiä täynnä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Fundamenttisijoittamisessa on FOMO-ongelma

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.