Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mitä ICOt voivat tarjota sijoittajalle

ICO:t tarjoavat nopean ja globaalin tavan päästä mukaan uusiin projekteihin ilman perinteisen rahoitusjärjestelmän esteitä.
 

Initial Coin Offering (ICO) on ollut merkittävä ilmiö kryptovaluuttojen maailmassa. Se on tarjonnut sijoittajille mahdollisuuden osallistua uuden projektin rahoittamiseen ja samalla toivoa merkittäviä tuottoja. Vaikka ICO-sijoittaminen on houkutteleva vaihtoehto monille, on tärkeää ymmärtää sen potentiaaliset hyödyt ja riskit ennen sijoittamista.

ICO on rahoitusmalli, jossa uusi kryptovaluutta tai projekti kerää varoja tarjoamalla sijoittajille digitaalisia tokeneita. Nämä tokenit voivat edustaa osallistumista projektiin, äänioikeuksia, tulevia palveluita tai muita etuja. Sijoittajat voivat ostaa näitä tokeneita käyttämällä yleensä kryptovaluuttoja, kuten bitcoinia tai Ethereumin etheriä.

ICO:iden avulla sijoittajat voivat valita erilaisista projekteista, jotka vaihtelevat hajautetuista sovelluksista (DApps) ja lohkoketjuteknologioista DeFi-projekteihin ja tokenisoituihin omaisuuseriin. ICO:t tarjoavat nopean ja globaalin tavan päästä mukaan uusiin projekteihin ilman perinteisen rahoitusjärjestelmän esteitä.

ICO-markkinat ovat kuitenkin alttiita sääntelyn muutoksille, ja tietyt maat ovat ottaneet käyttöön tiukempia määräyksiä ICO-sijoittamisen suhteen. Sijoittajien on oltava tietoisia sääntely-ympäristöstä ja mahdollisista riskeistä. Koska ICO:t ovat usein avoimia kaikille, huijarit voivat hyödyntää tilannetta. Turvallisuusriskit, kuten älykkäiden sopimusten haavoittuvuudet ja hakkeroinnit, voivat myös aiheuttaa menetyksiä. Kryptovaluuttojen hinnat voivat olla hyvin epävakaat, ja ICO-sijoituksia tehdään usein kryptovaluutoilla. Tämä altistaa sijoittajat markkinavaihteluille ja mahdollisille arvonlaskuille. Monet ICO-projektit ovat varhaisessa vaiheessa, ja niiden toteutuminen on hyvin epävarmaa. Projektin epäonnistuminen voi johtaa sijoittajan rahojen menetyksiin.

Vuonna 2023 tehtyjen tutkimusten mukaan keskimäärin 63 prosenttia teknologia-startupeista ei selviä, 25 prosenttia lopettaa toimintansa ensimmäisen vuoden aikana ja vain 10 prosenttia selviää pitkällä aikavälillä. Venture-tuetut fintech-startupit epäonnistuvat 75 prosentissa tapauksista. Kaiken lisäksi lohkoketju- ja kryptovaluutta-aloitusyritysten epäonnistumisprosentti on 95 prosenttia ja elinikä erittäin lyhyt.

Nyt kun Bitcoinin ympärillä pyörii suuri kiinnostus sen arvonnoususta, on hyvä muistaa nämä muutamat vinkit turvalliseen ICO-sijoittamiseen:

Selvitä, kuka on tiimin takana, mikä on projektin tarkoitus ja miten varat käytetään.

Ymmärrä projektin tekninen toteutus ja sen vahvuudet ja heikkoudet.

Ota selvää sääntelytilanteesta sekä projektin sijainnista.

Älä sijoita enempää kuin olet valmis menettämään.

Käytä turvallisia kryptovaluuttoja, varmista älykkäiden sopimusten turvallisuus ja pidä yksityisavaimet turvassa.

Huolellinen tutkimus ja harkittu lähestymistapa ovat avainasemassa, kun harkitset ICO-sijoittamista.

Joni Hjelm
Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry tarjoaa yhteisön, josta voi myös kysyä uuden projektin oikeudellisuudesta. 
www.konsensusry.fi 
 

Joni Hjelm

Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry tarjoaa yhteisön, josta voi myös kysyä uuden projektin oikeudellisuudesta. 
www.konsensusry.fi 

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Kryptolompakkosiirtoihin tulossa tiukennuksia EU-alueella

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Omien osakkeiden osto-ohjelmat kiristävät taas tunteita – turhaan

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.