Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Missä ovat tämän vuoden voittajat?

Nyt on taas se aika vuodesta, kun katsotaan peruutuspeiliin ja todetaan, missä rahojen olisi kuulunut tehdä työtä. Treidaajana on tärkeää ymmärtää markkinoiden tilanne ja olla aktiivinen siellä, missä tapahtuu. 
 

Vaikka olenkin erikoistunut raaka-ainemarkkinaan, en kuitenkaan kirjoita puolueelliset lasit päässä. Olen jalometallien noususta huudellut useita vuosia sekä ollut ns. ”permabull” raaka-aineisiin. Tänä vuonna raaka-ainesektorilla on nähty useita erilaisia voittajia (niistä esimerkkejä graafeilla myöhemmin). Öljykin on kevään pohjien jälkeen ollut nousussa, ja vauhti tuskin loppuu pian.

CRB eli hyödykeindeksi on karhumarkkinan pohjista noussut valtavasti ja on tällä hetkellä sivuttaisliikkeessä. Graafi ei näytä yhtään huonoa merkkiä. Lisäksi inflaatio harvemmin tulee vain yhtenä aaltona. 

Graafeilla kaakaon, sokerin sekä appelsiinimehun hintakehitys noin vuoden ajalta. Kyseiset hyödykkeet ovat nousseet useita kymmeniä prosentteja vuoden alusta. Useimmat maatalouden hyödykkeet ovat olleet voittajia tänä vuonna. Juuri tätä tarkoitin kirjoituksen alussa lauseella ”treidaajana on tärkeää ymmärtää markkinoiden tilanne ja olla aktiivinen siellä, missä tapahtuu”. 

Jos näitä voittajia vertaa esimerkiksi osakemarkkinoiden tapahtumiin, huomataan, että trendi osakemarkkinoilla on ollut ylös mutta paljon vaisummin. Liikeitä on nähty ylös sekä alas. Yksittäisissä osakkeissa (mm. Nvidia) on nähty samankaltaista trendiä verrattuna maataloussektorin hyödykkeisiin.

Havaintona vielä, että sen ajan, jonka öljy on trendannut alas/sivuttain, esimerkiksi kaakao on trendannut ylös. Molemmat ovat komponentteja hyödykeindeksissä (CRB), mutta öljyn paino on isompi. Sektoreilla on yleensä niin sanotut ”johtajat”, jotka antavat suuntaa muille. Ajattelen siis itse, että todennäköisesti raaka-ainemarkkinalla nähdään jatkossakin nousevia kursseja.

Tällaiset trendit ovat niitä, joissa treidaajilla on mahdollista tehdä suuria voittoja. 

Olen tällä hetkellä kallistunut lähes kokonaan raaka-ainesektorille ja pidän pientä osuutta osakemarkkinoilla. Uskon, että osakemarkkinoiden puolellakin nähdään vielä nousevia kursseja mutta ei lähellekään samanlaisia kuin raaka-aineiden puolella. Tämän säännön näen myös lähitulevaisuudessa, eli jatkossa osakkeille on tulossa vaikeita aikoja ja hyödykkeille hyviä. Varsinkin energia- ja jalometallisektorilla näen eniten potentiaalia, kun korjausliike on saatu päätökseen.
 

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin kurssikehitys on vakuuttanut tänä vuonna – miten käy ensi vuonna?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Tammirallille on hyvät edellytykset tänä vuonna

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Oma koti kullan kallis on ensi vuonna nuorille asunnonostajille vielä kalliimpi

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Kansankapitalismin edistäminen tapahtuu esimerkin voimalla ja omistamisen verotusta keventämällä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Onko osakesäästötili sittenkään kannattava suomalaiselle sijoittajalle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.