Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Milloin sinun kannattaa treidata?

Markkinoilla työskentelevät maailman tehokkaimmat algoritmit ja koneet, joita meidän on mahdoton käsin päihittää. Etu löytyy pienistä erikoistilanteista.

Treidausuran alussa treidaaminen painottuu yleensä niihin hetkiin, kun sitä on mahdollista tehdä. Suurin osa ei-ammatikseen treidaavista käy päivätöissä, ja sen ajan ulkopuolelta etsitään hetkiä tutkia pörssiä. Tästä syystä monet treidaajat keskittyvät muun muassa Yhdysvaltojen osakemarkkinoihin, koska markkinat aukeavat 16.30 suomen aikaa. Tehdäkseen voittoa pörssikaupassa treidaaja tarvitsee kaverikseen edgen. Edge on se työkalu tai asia, jonka avulla saat toiselta markkinan osapuolelta vietyä rahaa omaan taskuun.

Treidaajan edge markkinoilla määrittelee hyvin pitkälle sen, milloin ja mitä treidataan. Swingtreidaaja saattaa tarkastella graafeja kerran päivässä 15 minuutin ajan, kun taas intensiivinen skalppaaja saattaa istua päivätyöläisen tunnit tai jopa enemmän. Alussa treidasin itse päivätyöläisen tunneilla tiedostamatta oikeastaan mitä teen. Edge markkinoilla on yleensä todella pieni tai spesifi hetki. On siis vaikea kuvitella yksityisellä treidaajalle olevan niin suuri etu markkinoilla, että kannattaa koko päivä käydä kauppaa. Markkinoilla työskentelevät maailman tehokkaimmat algoritmit ja koneet, joita meidän on mahdoton käsin päihittää. Etu löytyy pienistä erikoistilanteista. Esimerkiksi break out, short squueze, pullback trendissä ja niin edelleen.

Itselläni kesti melko kauan ymmärtää tämä tosiasia. Nykyisin keskitän ajan ja energian juuri niihin pieniin hetkiin, joissa näen etuni markkinoilla. Näitä hetkiä ei ole edes joka päivä. Tämän hetken markkinamyllerryksessä on hyvä pysähtyä miettimään tätä asiaa. Tästä voisin näyttää henkilökohtaisen esimerkin:

Graafissa näkyy kultafutuurin hintakehitystä tältä vuodelta. Pyrin hahmottamaan graafille, miten olen nähnyt etuni markkinalla ja toiminut sen mukaan. Alkuvuoden pankkikriisissä näin itselläni selvän edun ja osasin ajoittaa hyvin alkavan trendin. Kesäajalla taas kulta liikkui lähinnä sivuttain ja osasin etukäteen varautua eli en tehnyt mitään liikkeitä. Lokakuun alussa ennustin hintaliikkeen perusteella käännöksen tapahtuvan pian. Nyt koen taas, että minulla on markkinoilla etu, josta voin hyötyä. Kulta on trendannut vahvasti pari viikkoa, ja uskon saman jatkuvan. 

Vielä toinen esimerkki S&P 500 -futuurimarkkinoilta:

S&P 500 -futuureilla treidasin erittäin onnistuneesta elokuun alkupuoliskolla sekä syyskuun lopulla. Tiedostin, että laskutrendeissä minulla löytyy etu. Näiden välissä tapahtunut sivuttaisliike oli minulle vierasta. Tällä hetkellä koen markkinan olevan taas haasteellisessa tilassa eli pysyn sivustakatsojana. 

On siis tärkeää pyrkiä keskittymään niihin hetkiin, joina strategiasi toimii ja joina pystyt toimimaan itsevarmasti.

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin kurssikehitys on vakuuttanut tänä vuonna – miten käy ensi vuonna?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Tammirallille on hyvät edellytykset tänä vuonna

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Oma koti kullan kallis on ensi vuonna nuorille asunnonostajille vielä kalliimpi

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Kansankapitalismin edistäminen tapahtuu esimerkin voimalla ja omistamisen verotusta keventämällä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Onko osakesäästötili sittenkään kannattava suomalaiselle sijoittajalle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.