Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Menestyviä treidaajia yhdistää kyky adaptoitua muuttuviin markkinaolosuhteisiin

Pörssissä kova volatiliteetti on jatkunut jo pidemmän aikaa, mikä herättää erilaisia tunteita. Pörssin muuttunut luonne tulee vaikuttamaan suuresti etenkin yksityissijoittajiin, koska ikuiset nousevat kurssit ovat tehneet sijoittamisesta ”liiankin helppoa”.

Treidaajana ainoa asia, mihin voin vaikuttaa, on riskin suuruus. Teknisellä analyysillä yritetään vain ennakoida sitä, että mitä todennäköisimmin tapahtuu seuraavaksi. Vaihtoehtoisesti teknisessä analyysissä tiettyjä kuvioita, hintaliikkeitä tai tuki-ja vastustasoja käytetään markkinan tulkitsemisessa.

Huhtikuu tunnetaan S&P 500 -indeksin kehityksessä positiivisena. Tänä vuonna kumminkin tehtiinkin melkein historiaa ja huhtikuun lasku oli todella rajua, jos näin voisi kuvailla. Viimeisimmässä kirjoituksessani sanoin olevani positiivisella kannalla osake -ja metallimarkkinoilla. Noin kaksi viikkoa sitten (21.huhtikuuta) Yhdysvaltojen keskuspankki FED päästi paniikin valloilleen.

S&P 500 -indeksin historiallista dataa.

Koronnostojen tahdin kerrottiin nopeutuvan huomattavasti ja tämä sai aikaan paniikkimyyntejä sekä kysyntää käteiselle. Tällaisiin tapahtumineen ei voi oikeastaan mitenkään vaikuttaa. Mistä päästään blogin ensimmäiseen lauseeseen takaisin: ”Treidaajana ainoa asia, mihin voin vaikuttaa, on riskin suuruus.”

Teknologiaindeksi Nasdaq100 tulikin vain neljässä pörssipäivässä lähes 10 % alas ja yksittäisissä osakkeissa lähemmäs 20 %. Näin korkean volatiliteetin ympäristössä hyvän riskien hallinnan omaavat treidaajat astuvat esille.

Tänä vuonna ollaan monesti kuultu, että pörssien suunta on täysin tuntematon. Syynä on Yhdysvaltojen keskuspankin elvyttävän rahapolitiikan leikkaaminen ja korkojen nostot inflaation ja sotapaineiden jyskyttäessä taustalla. Sp500-futuurien graafilta voidaan selvästi jo lukea, että isompi trendi on kääntynyt laskevaksi.

Vuoden 2020 maaliskuusta eli koronaromahduksesta tämä on ensimmäinen kerta, kun saadaankin laskevia kursseja indeksien puolella.

S&P 500 -futuurien hintakehitys vuoden 2021 elokuusta alkaen.

Miten treidaajana suhtaudun uuteen markkinaan? Yksi olennainen taito joka yhdistää menestyviä treidaajia, on kyky adaptoitua muuttuviin markkinaolosuhteisiin. Tästä puhutaan mielestäni liian vähän, koska treidaamisen suosio on kasvanut eniten viimeisen kahden vuoden aikana.

Markkina on tämän ajan käyttäytynyt samanlailla ja ei ole tarvinnut adaptoitua. Nykyisessä ympäristössä suhtautuminen voitollisiin treideihin on muuttunut. Ei voi luottaa enää siihen, että saada pidempiä trendaavia liikkeitä. Jos osakemarkkinoilla on siirrytty karhumarkkinaan, niin liikkeet ovat yleensä lyhyempiä ja nopeampia. Se puolestaan tuo lisää haastetta treidaamiseen sekä tuottojen kotiuttamiseen.

Haluan vielä verrata osakemarkkinoita kultamarkkinoihin. Joten kurkataan vielä kultafutuurien graafia.

Kultafutuurien kehitys vuodesta 2018 alkaen.

Osakemarkkinoiden alkanut laskutrendi näkyy kultamarkkinalla päinvastaisesti. Viikkograafilla nähdään taas pitkästä aikaa nousevia huippuja sekä pohjia (nousutrendi).

On hyvin mahdollista, että trendikkyys sekä pääoma siirtyy seuraavaksi suojaaviin ja ”turvallisempiin” omaisuusluokkiin (joihin kulta kuuluu). Trendikkyydellä tarkoitan sitä, että markkinoille saadaan tietty suunta eli tässä tapauksessa selvä nousutrendi. Kultamarkkinat ovat seilanneet sivuttaisliikkessä lähes kahden vuoden ajan.

Oman strategian, heikkouksien ja vahvuuksien läpi käyminen, on erittäin tärkeää muuttuvissa olosuhteissa. En voi tarpeeksi toistaa sitä faktaa, että riskienhallinta on todella tärkeässä roolissa nykymarkkinassa. Kukaan treidaaja ei tee aina voittoa vaan tappiolliset päivät, viikot ja jopa kuukaudet kuuluvat työnkuvaan. Jokainen sen varmasti tietääkin, mutta nyt sen asian sisäistäminen tulee olemaan tärkeää.

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lähdekriittisyys ja yhteisöllisyys treidaamisessa

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Treidaajan oppimiskeinot

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Onko kryptomarkkinoiden pohjat nähty?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Euroopan umpisolmu

Martin Paasi

Kirjoittaja on Nordnetin talousasiantuntija.

Suunnannäyttäjä

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Pohjat takana osakemarkkinalla?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.