Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Meemiosakkeet ovat liikkeessä

Meemiosakkeet ovat vuoden alussa tuottaneet mukavasti liikettä treidaajille, eikä ihme: retail-treidaajien kaupankäyntiaktiivisuus ylitti hetki sitten jo viimevuotisen meemiosakevetoisen retail-treidaajien hulluttelun.

Forbesin artikkelissa mainitaan J.P. Morganin Peng Chengin kirjoittaneen asiakkailleen, että koko kaupankäyntivolyymista 25.1.–1.2.2023 retail-treidaajilta tuli peräti 23 prosenttia, joka ylittää 22 prosentin ennätyksellisen osuuden vuodelta 2022. Katsotaan liikkeitä hieman tarkemmin.

Tänä vuonna meemiosakkeiden liikehdinnän on aloittanut oletettavasti BBBY, eli Bed, Bath & Beyond, joka taistelee konkurssiuhan alla selviytymisestään. Tällainen uutisointi ja jatkuva uutisvirta yhden meemiosakkeen ympärillä on saanut retail-treidaajat ja erinäiset WallStreetBets-pumppaajat liikkeelle, ja jo vuoden toisella viikolla BBBY oli noussut tammikuun pohjilta reilusti yli 300 prosenttia. BBBY:n mukana mm. AMC ja GME ovat myös nousseet omista pohjistaan viikkotasolla reilusti yli 50 prosenttia. Viikkotason chartia vilkaistessa nähdään kuitenkin nopeasti, että laskutrendissä ollaan, ja raa’assa sellaisessa.

AMC ja BBBY viikkotason laskutrendi. Vaikka tämän vuoden viikkotason pomppu etenkin AMC:ssä näyttää tavainomaiselta, on liikettä prosentuaalisesti ollut tarjolla edellistä pomppua merkittävästi enemmän.

Intraday-treidaajaa kiinnostaa luonnollisesti kaikista eniten päivänsisäinen liike, josta karkean hahmotuksen voi saada katsomalla AMC:n ja BBBY:n chartia tuntitasolla. Otin esimerkin 17.1.2023 price actionista, josta pikaisesti analysoimalla nähdään, että liike päivän huipuista pohjiin on AMC:llä ollut yli 20 prosenttia ylös (huippu tehtiin päivän loppuvaiheessa) ja BBBY:llä yli 30 prosenttia (huippu tehtiin päivän alkuvaiheessa pohjan muodostumisen kanssa samana tuntina).

AMC:n (vas.) ja BBBY:n (oik.) price action 17.1.2023.

Mikäli omassa salkussa otettavien positioiden koko ei ole reilusti yli sadoissa tuhansissa dollareissa, niin intraday-treidaajalle likviditeetti näissä kohteissa ei myöskään ole ongelma. Esimerkiksi BBBY:n keskimääräinen volyymi oli 17.1. pienimmillään viidessä minuutissa (siis yhdellä viiden minuutin kynttilällä) yli 450 000 osaketta, eli silloisella osakekurssilla siis yli 1,8 miljoonaa dollaria.

Todella hyvä treidi meemiosakkeilla

Olen itse tällä hetkellä valitettavasti suhteellisen tiukasti kiinni lääkisopinnoissa, kun minulla pyörii lääkiksen suurin kurssi (kiinnostuneille tiedoksi, että kyseessä on kurssi nimeltä Rintakipu, hengenahdistus ja verisuonikirurgia) vielä huhtikuun loppuun asti, eli en itse ole päässyt liikettä hyödyntämään, mutta havainnollistuksen vuoksi käydään läpi yksi esimerkki, jota itse tavoittelisin ideaalisesti hyvältä treidiltä trendin suuntaan (tämän esimerkin mukaista treidiä todennäköisesti tulee hyvin harvoin, ja tällaisia kohden tarvitaan monta epäonnistumista, mutta esimerkki auttaa havainnollistamaan, minkälaiselta todella hyvä treidi voi meemiosakkeilla näyttää).

Pidetään katse 17.1. treidipäivässä ja katsotaan AMC:tä 2 min ja 15 min chartilla. 15 min chartilla voidaan nähdä, että AMC yrittää kääntää trendiä loppupäivästä hiukan ennen yhdeksää Suomen aikaan illalla päivän huipun läheisyydessä. 15 min HL:n pelaaminen voisi siis tulla kyseeseen. 2 min timeframelle zoomatessa huomataan, että 2 min trendi on jo kääntynyt nousutrendiin, mutta volyymi on suhteellisen heikkoa – hyvin tyypillistä ennen kello yhdeksää Suomen aikaan.

AMC:n tehtyä paikallisen 2 min huipun 5,32 dollariin ajatukseksi tulisi toisen (selkeän) HL:n ostaminen, kun aikaisempi 2 min HL muodostui 5,29:ään dollariin jatkaen bull flagista trendiä ylös. Koska ajatuksena on 15 min HL:n muodostuminen 5,23:een dollariin, SL:n voisi joko asettaa

tiukasti 2 min trendin mukaan (esim. 5,27) pienen 2 min bull flagin HL:n mukaan, tai suoraan 5,23 alle (esim. 5,19, 5,20 lievän psykologisen tason alle).

Tässä esimerkissä entry olisi 5,31 (ks. alempi kuva), ja SL 5,27 -> riski 4 senttiä + mahdollinen slippage. 5,19 SL-tasolla riski olisi vastaavasti 12 senttiä + slippage. Tässä tapauksessa entryssä olisi siinä mielessä reilusti tuuria mukana, että AMC päätyi kääntämään 15 min trendin, ja bull volyymia yhdeksän jälkeen alkoi tulla reilusti. Kevennykset positioon olisin omilla säännöilläni tehnyt tällaisessa setupissa luultavasti 1/3-osaa esim. HOD:n kohdalla (esim. 5,37 1:1 R:R:ssä), breikin tapahduttua toiset 1/3-osaa, ja lopun 1/3 osaa sitten kun 15 min HL menetetään (-> 15 min uptrend menetetään). Havainnollistus exiteistä kuvassa oikealla punaisilla viivoilla.

Havainnollistus ideaalisesta treidistä meemiosakemaailmassa, esimerkkinä AMC.

Vaikka tämän esimerkin treidi tuottaisi toteutuessaan todella hyvät R:R:t, on hyvä edelleen korostaa, että tällaista treidiä vasten on isolla todennäköisyydellä otettava monet stop lossit pieleen menneistä HL:n (long) tai LH:n (short) hauista, ja psykologian on oltava siten kunnossa etenkin meemiosakkeilla treidatessa (uskokaa pois, joskus mm. fakeoutit ovat tässä maailmassa erittäin ilkeitä). Olkoot tämä kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miltä onnistunut treidi parhaimmillaan voisi näyttää!

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Treidaajan mieli on avain kehittymiseen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Treidaajalla on rutiininsa

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Vaalit ovat yllätyksiä täynnä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Fundamenttisijoittamisessa on FOMO-ongelma

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.