Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Markkina tiukkenee entisestään

Viime viikkoina S&P 500 on aloittanut pitkään odotetun viikkotason konsolidaation, joka alkoi teknologiasektorin heikkoudella ja levisi muihinkin sektoreihin, toistaiseksi vielä pienissä määrin.

Mikäli S&P 500 bullit haluavat päästä tämän vuoden aikana vielä ATH-lukemiin, tässä vaiheessa alkaa tulla jopa hieman kiire. Katsotaan, mitä pinnan alla on tapahtunut ja mitä itse seuraan mielenkiinnolla loppuvuoteen mentäessä.

Kysymys kuuluukin, miten tästä eteenpäin. Mielestäni tähän mennessä yksi suhteellisen yksinkertainen ohjenuora on hyvä apu: jos XLF ei breikkaa kahden kuukauden EQ:ta bulleille, ja XLV:n kahden viikon EQ:n breikki ylös jää tähän, SPY:n ATH on hyvin vaikea saavuttaa tämän vuoden puolella (bulleilla tulee jo kiire!). Tämän lisäksi on pidettävä mielessä kuukausitason konsolidaation mahdollisuus, joka saisi alkunsa viikkotason laskutrendin vahvistamisella, ts. nykyisen nousuyrityksen jälkeen lasku uusiin pohjiin (follow throughn kanssa toki). Tätä ennen pitää toki seurata päivätason trendiä: jos laskutrendi säilyy, bearit ovat edelleen niskan päällä!

Yllä olevassa kuvassa olen käyttänyt kahden viikon aikaikkunaa kaikilla muilla sektoreilla paitsi XLF:llä, jolle otin käyttöön kahden kuukauden aikaikkunan. Heinäkuun kirjoituksessani korostin XLF:n kahden kuukauden EQ:ta ja vastaavaa patternia XLV:llä kahden viikon aikaikkunalla. XLV:n kahden viikon EQ ehti jo rikkoutua ylöspäin bullien eduksi, mutta toistaiseksi follow through on jäänyt puuttumaan. XLF:n kahden kuukauden EQ on odotetunlaisen hidas kehityksessään, mutta sitäkin merkityksellisempi. Tällä hetkellä näyttäisi vahvasti siltä, että EQ:ssa muodostuu uusi LH tasolle 35,71. Tämä voi osoittautua hyvin merkitykselliseksi asiaksi loppuvuoden markkinakehityksen kannalta.

Käytännössä edellä mainittu skenaario vaatisi XLF:llä paluuta viikkotason laskutrendiin, joka vahvistaisi kahden kuukauden LH:n paikan trendin käännösten sääntöjen mukaan (hieman mutkia oikoen: tarkalleen ottaen kahden viikon laskutrendi olisi vielä tarkempi markkeri, mutta patternin ollessa näin tiukka käytän mielummin ”nopeampaa” indikaatiota LH:n vahvistumisesta). XLF:n kehitys on itseasiassa hyvin samankaltaista Russell 2000 -indeksin kanssa ja osittain kertoo pankkisektorin merkityksestä kyseiselle indeksille.

XLF viikkotasolla vasemmalla ja IWM (Russell 2000) oikealla. Mikäli nykyisen viikon toistaiseksi pieni nousuyritys jää täysin suutariksi (eli pysähtyy karkeasti näille tasoille), beareilla on paikka iskeä ja saada aikaan viikkotason laskutrendin alku molemmissa indekseissä.

Tarkemmin viikkotason aikaikkunaa katsottaessa nähdään myös nykyisen pullbackin erilainen luonne verrattuna aikaisempiin sekä SPY:n että QQQ:n osalta. Molemmista pullbackeista voidaan tehdä kaksi havaintoa:

1. Pullbackin koko on selvästi merkityksellisempi ja pidempi kuin mitä aikaisemmin – aikaisemmat laskuyritykset tänä vuonna viikkotasolla ovat jääneet käytännössä yhteen punaiseen viikkoon.

2. Molempien pullbackien kohdalla voidaan huomata, että vahvistunut päivätason laskutrendi (ts. LH + LL -ketju) käytännössä antoi signaalin, että tämä pullback on erilainen edellisiin laskuyrityksiin verrattuna – tämä antoi mahdollisuuden myös kohtuullisen aikaiselle tulkinnalle siitä, että nykyinen pullback voisi kestää jopa pidempään kuin edelliset (jotka bearien näkökulmasta epäonnistuivat täysin).

 QQQ:n viikko- ja päivätaso.

 

SPY:n viikko- ja päivätaso. Viikkotason trendin kääntyminen laskutrendiin on aito riski!

Kysymys kuuluukin, miten tästä eteenpäin. Mielestäni tähän mennessä yksi suhteellisen yksinkertainen ohjenuora on hyvä apu: jos XLF ei breikkaa kahden kuukauden EQ:ta bulleille, ja XLV:n kahden viikon EQ:n breikki ylös jää tähän, SPY:n ATH on hyvin vaikea saavuttaa tämän vuoden

puolella (bulleilla tulee jo kiire!). Tämän lisäksi on pidettävä mielessä kuukausitason konsolidaation mahdollisuus, joka saisi alkunsa viikkotason laskutrendin vahvistamisella, ts. nykyisen nousuyrityksen jälkeen lasku uusiin pohjiin (follow throughn kanssa toki). Tätä ennen pitää toki seurata päivätason trendiä: jos laskutrendi säilyy, bearit ovat edelleen niskan päällä!

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Bitcoinin syntymästä 15 vuotta

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Nuoren sijoittajan kanssa käyty keskustelu kiteytyi tähän: Ei kannata pelätä

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Osat ovat osin vaihtuneet, mutta kaikkien väri on punainen

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Sama yhtiö voi olla hyvis tai pahis – vastuullisuus ei ole yksiselitteistä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Mitä tapahtui Stora Enson sijoittajaviestinnälle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Huiput vetävät puoleensa

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.