Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Loppuvuoden liikkeisiin perspektiiviä

Enää kuukausi jouluun. Takana on sotaa, voimakasta inflaatiota kaikkialla ja rahapolitiikan kiristysvuosi. On ollut rankka vuosi Ukrainalle, sijoittajille, autoilijoille, omakotiasujille ja säästäjille. Nämä asiat ovat koko ajan esillä. Koitan ensin nostaa joitain unohtuneempia tapahtumia ja ilmiöitä esiin, sitten vetää johtopäätöksiä ja lopuksi kuvata niillä karkean luokan strategiaani.

Poliittinen tilanne eri maailmankolkissa

Republikaanit saivat USA:n välivaaleissa enemmistön kongressiin. Senaatti taitaa olla vielä epäselvä. Poliittinen kahtiajako muuten mainitaan jostain kumman syystä vain USA:sta puhuttaessa. Todellisuudessa se oli 2022 maailmanlaajuista ja tainnut syventyä jo muutaman vuoden. Perustuslait ja kansainväliset sopimukset eivät poliitikkoja paljoa paina. Näyttää, että kaikkialla valtaapitävät etsivät ongelmiin helppoja ja nopeita ratkaisuja ja kansaa kuunnellaan yhä vähemmän. Ainakin Kanadassa, Australiassa, Kiinassa ja Alankomaissa on ollut omiin historioihinsa nähden suurta liikehdintää hallitusten kovien toimien myötä.

Venäjä ja Iran näyttävät eristäytyvän ja muuttuvan lähinnä väkivaltakoneistoiksi. Naamarit on riisuttu, länsi löysi vähän selkärankaa ja siirrymme pikkuhiljaa Ruotsin kanssa pois Venäjän vaikutuspiiristä. Erdoganin Turkki teki hyvin erikoisia liikkeitä. Etelä-Euroopassa harva jaksoi enää talousasioista välittää ja elettiin päivä kerrallaan. Maailman kolmanneksi suurimman talouden, Japanin, pääministeri murhattiin. Rahaa on käytetty korona-aikana holtittomasti ja korot ovat nousseet 2022 erittäin lujaa.

Valitettavasti 1930-luvun alku tulee mieleen, kun poliitikot pelaavat likaisesti, puheet kovenevat, inflaatio on yli 10 prosenttia ja noin 150 000 ihmistä on kuollut Euroopan sisällä sodassa. Yleensä kuitenkin osakemarkkinalla parhaat ostot tehdään kun “veri virtaa kaduilla” – sitähän jo valitettavasti tapahtuu. Sanonta ei kuitenkaan varsinaisesti mene: “Osta heti kun veri virtaa kaduilla”. Negatiiviset noidankehät voivat voimistua jopa vuosia. Tämä on nyt se Euroopan ongelma, riskit jo konkretisoituneet, mutta mitään positiivisia ajureita ei oikein ole näkynyt.

Osakeindeksien suhteutusta sykliin ja tilanteeseen

Lyhyellä aikavälillä syksy ja kurssikehitys näyttävät kuitenkin osassa markkinaa suhteellisen hyviltä. Uutisvirta on ollut hyvin synkkää ja sentimentti läpisurkea jo keväästä lähtien, mikä yleisesti ennakoisi hyvää kurssikehitystä. Inflaation mahdollinen hidastuminen USA:ssa ja välivaalien jälkeinen jakso ovat molemmat olleet pörsseille historiallisesti hyvää aikaa. Meneillään on myös vahva vuodenaika (joulurallin spekulaatiot) ja indeksigraafien tekninen kuva osoittaisivat jopa lisää hetkellistä nousua. Toisaalta jotkin indeksit ovat jo reagoineet lokakuun 3. tai 13. päivästä lähtien aika voimakkaasti. Erityisesti Saksan DAX-indeksifutuurit ovat tehneet seitsemän viikkoa valtavaa nousua (+22,8 % kirjoitushetkellä) Keski-Euroopan energiahuolien kenties hieman väistyttyä. Mahtaako vaara olla jo kokonaan ohi vai olisiko aika paljon toiveita mukana? Miksi Putinkaan jättäisi Euroopan nyt talvella rauhaan?

Saksan DAX-indeksin sisältö on pitkälti perusteollisuutta. Autoteollisuutta, kemianteollisuutta, lääketeollisuutta, konepajoja, pankkeja/vakuutuslaitoksia. Osa näistä on jälkisyklistä, joten tulokset voivat vielä näyttää hyviltä ja arvostukset halvoilta, kun EKP ei ole vielä korkojakaan juuri nostanut. Frankfurtissa juuri käydessäni tunnelma vaikutti jalkapallokansaa lukuun ottamatta aika ankealta. Vaikka luksustuotekadulla olikin väkeä, kaupungilla pyöri kodittomia, pieniä mielenosoituksia ja poliiseja. Sattumalta tapaamani paikalliset rahoitusalan kontaktit vahvistivat tilanteen jännittävän kaikkia. Saksassa ei näet ole järin hyviä kokemuksia inflaation seurauksista, ja kuluttajat voivat esimerkiksi ryhtyä kukkaroidensa kanssa siilipuolustukseen. EU:n apupakettejakin voidaan taas alkaa viedä oikeuskäsittelyihin.

Kohti karkeaa suunnitelmaa Myös Yhdysvaltain vanhan DJIA-indeksin nousu vaikuttaa epäilyttävän kovalta: +19 % kuudessa viikossa ja tuo indeksi on alle 8 %:n nousun päässä kaikkien aikojen huipustaan. Näyttää taantumaan mentäessä aika kovalta kurssitasolta. Nasdaq100 ja Russell2000 ovat nousseet pohjalta +12 % ja +13 % ja ovat paljon reilumpien, 42 %:n ja 32 %:n nousujen, päässä huipuistaan. Toki varsinkin Nasdaq100:n kurssihuippu oli selvästi kuplatasoilla, mutta korkotason nostojen hidastaminen myös auttaisi näitä osakkeita eniten. Pienyhtiöt ovat Yhdysvalloissa selvästi matalammin arvostettuja kuin suuret ja ovat jo historiallisesti halvahkoja.

Myös kotimaassa monet pienen pään yhtiöt ovat halventuneet tänä vuonna merkittävästi ja alkavat mahdollisesti kiinnostaa, kun salkkuja loppuvuonna järjestellään veromyyntien lomassa seuraavaan vuoteen. Näistä kategorioista etsin loppuvuoden mahdollisia pomppuja varten osakkeita, joita vastaan pyrin myymään lyhyeksi edellisestä syklin vaiheesta vielä nauttivia osakkeita. Tämä strategia on vielä täysin markkinan momentumin vastainen ja siten vaikea ajoittaa. Monesti tämänlaisessa ideassa on liian ajoissa, strategia toimii alkuun huonosti ja usko voi loppua. Markkinan mielipidettä ja liikettä vastaan onkin tärkeää pelata hyvin pienillä positioilla, kunnes markkina alkaa olla samaa mieltä.

 

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Millaisen kattauksen vuosi 2024 tarjoaa osakemarkkinoille?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Joululahjapulma on ratkaistu

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin kurssikehitys on vakuuttanut tänä vuonna – miten käy ensi vuonna?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Tammirallille on hyvät edellytykset tänä vuonna

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Oma koti kullan kallis on ensi vuonna nuorille asunnonostajille vielä kalliimpi

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.