“At heart, uncertainty and investing are synonyms.”
-The Intelligent Investor, Benjamin Graham
Yleisesti ottaen sijoittajat vihaavat epävarmuutta. Siitä voi lukea eri sivustoilla melkein joka päivä. ”Olemme varovaisia suuren epävarmuuden vuoksi.” Kukaan ekonomisti tai markkina-asiantuntija ei voi tunnistaa kaikkia muuttujia, jotka vaikuttavat talouden kehitykseen, ja vaikka tähän joku pystyisikin, kuten olemme useaan otteeseen saaneet todistaa, on markkinan suunnan ennakointi lyhyellä aikavälillä silti hyvin vaikeaa. Mutta kuten Benjamin Graham sanoi jo 70 vuotta sitten klassikkokirjassaan Intelligent Investorissa, sijoittaminen on itsessään päätösten tekemistä epävarmoissa olosuhteissa. Kun muistelen omaa sijoitusuraani, en muista tilannetta, jolloin kaikki mahdolliset taloudelliset muuttujat olisivat osoittaneet koilliseen. Sijoittamisessa ei ole varmuutta, vaan kaikki mahdolliset päätökset tehdään saatavissa olevan tiedon perusteella. Toisaalta GitHubin toimaria Nat Friedmania lainatakseni: ”Pessimists sound smart. Optimists make the money.” Kuten Nomad Invest Oy:n Ville Hemminki mainitsi Twitterissä marraskuussa, tulevaisuudesta puhuttaessa ei mikään maailmassa ole yksiselitteisen joko tai. Mutta uskon kuitenkin, että optimistilla on paremmat mahdollisuudet onnistua. Pitkässä juoksussa.
Erilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kirjoittamalla jotain ylös kasvatamme sen tapahtumisen todennäköisyyttä. Esimerkiksi Kalifornian yliopiston professorin Dr. Gailin mukaan meillä on 42% suurempi mahdollisuus saavuttaa tavoitteemme kirjoittamalla ne muistiin. Uskon että tämä pätee hyvin myös sijoittamiseen, ja uskon että tämä oli yksi syistä minkä takia Berkshire Hathaway lähetti osakkeenomistajilleen ensimmäisen kerran Owner’s Manualin ”Omistajan käsikirjan” vuonna 1996. Alunperin tämä kirjanen sisälsi Buffetin ja Mungerin 13 omistamiseen liittyvää liiketoimintaperiaatetta, ja sittemmin luetteloon on lisätty pari kohtaa. Alla on lista omista sijoitusperiaatteistani, jotka olen ripustanut työhuoneeni seinälle. Niita on 15 kappaletta, aivan kuten Buffetin viimeisimmässä versiossa. Tämä ei varmastikaan ole kaiken kattava lista, mutta pikemminkin olen pyrkinyt matkan varrella keräämään oppeja, jotka vaikuttavat erityisen merkityksellisiltä itselleni. Enkä usko tästä olevan haittaa ottaen huomioon millainen vuoristorata oma sijoitustaipaleeni on ollut. Tämän voi päätellä jo alla olevista omistuksistani eri vuosikymmenten alussa.
2000: Kesko
2010: China Sky One Medical, Coca-Cola, International Stem Cell Corporation, Johnson & Johnson, McDonalds jne.
2020: Efecte, Fortnox, Kamux, Qt Group, StoneCo jne.
Tässä siis omat SIJOITUSPRINSIIPPINI:
#1 By buying a great business and just hanging on will work out better than a lot of other strategies. – Laatu on kaiken a ja o.
#2 You’ll want to find these great businesses with large addressable markets and long runways for growth still ahead. – Pidä huoli että firmalla on mahdollisuuksia kasvaa.
#3 The analysis of the 100x stocks suggest that their essence lies in the alchemy of five elements forming the acronym SQGLP. Size – Small; Q – Quality; G – Growth; L – Longevity in both Q and G; and P – Price. – Keskity pienempiin firmoihin. Hinta on tärkeä mutta muut kirjaimet tärkeämpiä.
#4 Focus on underlying economic values, not stock prices. The stock market is filled with individuals who know the price of everything, but the value of nothing. – Arvo, ei hinta.
#5 Don’t overdiversify. Every position should have the potential to move your whole portfolio if they work big. You need to win big when you're right. But no position should be big enough to take you out of the game if you are wrong. Good investing combines patience and aggressive opportunism. – Keskitä. 6-15 positiota riittää.
#6 The longer I invest the more I realize you get 1-2 really great opportunities every few years. The rest of the time is spent wondering if you will ever get another great opportunity again and convincing yourself to own mediocre opportunities while you wait. – Bettaa isosti kun tähdet ovat kohdillaan.
#7 Be careful averaging down in your losers. Adding weight to a sinking ship is almost always a bad decision. – Jos ostat lisää laskeviin kursseihin, pidä huoli siitä että fundamentit ovat kunnossa.
#8 Investing is all about people. Make sure management focuses on long-term profitability, not on short-term results. – Muista että johdon tehtävä on allokoida pääomaa ja luoda oikea yrityskulttuuri.
#9 Investing is 5% intellect and 95% temperament. It's a test of how well you can sit quietly when your emotions are screaming at you to do the wrong thing. 99% of successful investing is learning, thinking, and waiting. – Pidä tunteet kurissa.
#10 Even the best investors are wrong about a third of the time. Investing includes uncertainty. – Aina ei voi olla oikeassa. Sijoittamiseen kuuluu olennaisena osana epävarmuus.
#11 Pessimists sound smart. Optimists make the money. – Pidä huoli siitä että et sorru pessimismiin.
#12 Act with integrity. – Ole rehellinen, ja kunnioita moraalisia periaatteita.
#13 Construct the right environment. – Ympäristöllä on suuri merkitys. Muista Guy Spier.
#14 When something bad happens, you have three choices. You can either let if define you, let it destroy you, or you can let it strengthen you. – Virheistä ja vastoinkäymisistä oppii.
#15 Have a good time. Enjoy life. Life’s too short to get bogged down or be discouraged. You have to keep moving. You have to keep going. Put one foot in front of the other, smile, and just keep rolling. – Nauti elämästä
Vaikka kaikki edellä mainitut kohdat ovat omassa sijoitustoiminnassani keskeisessä roolissa, siihen on syynsä, että laatutekijä on esitetty ensimmäisenä. Tämä voi kuulostaa no-brainerilta, mutta se voi olla vaikein asia ymmärtää, etenkin kun jokaisella sijoittajalla on oma käsityksensä laadusta. Yksinkertaistetulla tasolla tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että uskon ostavani yrityksiä, jotka tulevat ajan myötä arvokkaammaksi. En halua ostaa keskinkertaisia yhtiöitä ”halvalla” samalla kun ”intrinsic value” hitaasti (tai nopeasti) alenee. Olen ollut tässä veneessä, enkä halua astua samaan veneeseen uudestaan. Bill Stewart Stewart Asset Managementista on sanonut etta firmojen tulosten romahtaminen on ollut suurin syy miksi sijoitus ei ole tuottanut toivottua tulosta hänen salkussaan. Stewartin mukaan paras lähestymistapa mita tulee osakepoimintaan on ostaa firmoja, joiden tuloskasvu on erittäin ennustettavaa ja joiden tulos kasvaa vuosi toisensa jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos maksat liikaa, se tulee silti halvemmaksi ensi vuonna. Syklisissä kun ei koskaan tiedä milloin seuraava sykli tapahtuu. Kaverin track record on muuten aika kova. Noin 40 vuotta varainhoitoa keskimääräisellä yli 16% vuosituotolla kulujen jälkeen. Hänen omistamien firmojen tulos on kasvanut suunnilleen samaa vauhtia, keskimäärin. Sinänsä tässä ei ole mitään yllättävää muistamalla tosiasia että pitkässä juoksussa osakekurssit seuraavat tuloskehitystä.
Kysymys. Kumpaa firmaa haluaisit näistä omaan salkkuusi?
Ei siinä, syklisillä voi myös tehdä rahaa, mutta se ei vain ole oma juttuni. Tämän huomasin, kun seurasin kaivossektoria analyytikon hommissa parin vuoden ajan.
“There are financial advantages of: 1) A long life, 2) A high compound rate, and 3) A combination of both. This explains our attitude which while hopeful of achieving a striking margin of superiority over average investment results, nevertheless, regards every percentage point of investment return above average as having real meaning.”
-Warren Buffett, aikaisia sijoituskirjeitä
Kuten edellä mainitsin, useamman vuoden aikaperiodilla katsottuna osakekurssit seuraavat yritysten tuloskehitystä. Mitä vahvempi tuloskasvu (per osake) ja mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä parempi lopputulos. Kuten näette taulukossa alla, pitkällä aikavälillä pienelläkin erolla vuotuisessa tuotossa voi olla huomattava vaikutus salkun loppuarvoon. Viimeisen 100 vuoden aikana indeksit ovat tarjonneet noin 8-10% vuosituoton. Alla olevasta taulukosta voimme havaita, että viidessä vuodessa alkuperäinen 100k euron sijoitus kasvaisi 8% vuosituotolla noin 147k euroon ja vastaavasti 10% vuosituotolla noin 161k euroon. Ero ei siis näyttäisi kovin merkittävältä. Kuitenkin jos sallimme hieman pidemmän aikavälin tarkastelun, esimerkiksi 20 vuotta, voimme havaita, että 10 prosentin skenaariossa päätyisimme noin 200k suurempaan lukuun verrattuna 8% vuosituottoon. Tai 30 vuoden periodilla peräti 740k. Kaikki tämä 100k euron alkupääomalla.
Kun otetaan huomioon Buffetin pitkä sijoitusperiodi ja vahva tuottohistoria (Buffetin sijoituskirjeen kohta 3), ei ole lainkaan yllättävää että Warren on kerryttänyt peräti 99% varallisuudestaan 50 ikävuoden jälkeen ja 97% 65 ikävuoden jälkeen.
Sijoitusperiodilla ja vuosituotolla on valtava vaikutus pitkän aikavälin varallisuuden kerryttämisessä.
Itse tavoittelen omalta sijoitustoiminnaltani vähintään 15% vuosituottoa, mikä tarkoittaisi pääoman kaksinkertaistumista noin 5 vuoden välein. Vaikka tämän saavuttaminen on kaikkea muuta kuin helppoa ottaen huomioon osakemarkkinoiden pitkän aikavälin historiallisen tuottoprofiilin (8-10% vuodessa), en kuitenkaan pidä tätä tavoitetta mahdottomana. Pitämällä kuitenkin mielessä taas vanhan mantran, jonka mukaan osakekurssit seuraavat pitkän aikavälin tuloskehitystä, on helpohkoa ymmärtää miksi oman tavoitteeni saavuttaminen olisi hyvin vaikeaa 2010-luvun alun kaltaisella portfoliolla. Firmat kuten Coca-Cola tai Johnson & Johnson ovat kieltämättä stabiileja bisneksiä, mutta suurten yritysten kasvuvauhti väistämättä hidastuu yrityksen koon kasvaessa ja lopulta se putoaa yleisen talouden kasvuvauhdin tasolle (law of large numbers; diminishing returns). Tämän sanottuani, sääntöön löytyy toki poikkeuksia kuten isot globaalit teknologiafirmat viimeisten vuosien aikana mutta etenkin toimialat, joissa kasvu vaatii suuria pääomainvestointeja ja jotka eivät ole kovin skaalautuvia suhteellinen kasvu vain yksinkertaisesti hidastuu ajan myötä. 100 miljoonan euron liikevaihtoa on helpompi kasvattaa 20 miljoonalla kuin miljardin liikevaihtoa 200 miljoonalla. Jos katsomme esimerkiksi Kokiksen liikevaihdon ja liikevoiton kehitystä viimeisten vuosien ajalta, ei trendi ole kovin mairitteleva. Itseasiassa viimeisen 10 vuoden tuotto on tullut lähes kokonaan arvostuskertoimien noususta.
Sen sijaan että perustaisin oman sijoistusfilosofiani arvostuskertoimien nousun varaan (niin sanottu re-rating), kuten ensimmäisessä blogikirjoituksessani mainitsin, etsin yrityksiä, jotka uskovat kehitykseen ja jotka investoivat voimakkaasti tullakseen paremmiksi yrityksiksi pitkällä aikavälillä. Tässä yrityksen johto näyttelee suurta roolia. Ajattelen arvostuskertoimien nousua mahdollisena ylimääräisenä tuottokomponenttina tuloskasvun lisänä, mutta vaikka sijoituskohteen kertoimet laskisi jonkin verran uskon silti pääseväni hyviin tuottoihin tuloskasvun vetämänä. Mikä parasta, monien omistamieni yritysten liiketoimintamalli perustuu myös jatkuvaan laskutukseen, mikä takaa sen että seuraavan vuoden alkaessa suurin osa tulevan vuoden liikevaihdosta on jo takataskussa. Tämä jos mikä antaa mielenrauhaa epävarmassa talousympäristössä.
Disclaimer:
Kirjoitukset sisältävät mielipiteitä ja mahdollisesti tietoa omista sijoituksistani. Edustan omia mielipiteitäni, en nykyisen työnantajani enkä Suomen Osakesäästäjien mielipiteitä. Voin muuttaa mielipiteitäni päivittämättä niitä blogissani. Mitään mitä kirjoitan ei tule ottaa sijoitussuosituksena. Jokainen vastatkoon omista voitoista ja tappioista. Yritän kirjoittaa asiaa, siinä kuitenkaan aina onnistumatta. Pahoittelut jo etukäteen.
Tässä kirjoituksessa mainittiin useita yhtiöitä. Omistan osakkeita Efectessä, Fortnoxissa, Kamuxissa, Qt Groupissa ja StoneCossa. Olen omistanut osakkeita kyseisissä yhtiöissä vähintään kuuden kuukauden ajan eikä minulla ole aikomuksena myydä omistuksiani seuraavien päivien tai viikkojen aikana.