Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Lähtökohtia vuoden viimeiseen kvartaaliin

Nykyinen sijoitusvuosi on ollut monelle buy&hold tyypin sijoittajalle varmasti hyvinkin tuskallinen toistaiseksi. Tarkastelen tässä blogitekstissä kuitenkin lähtökohtia vuoden viimeiseen kvartaaliin. 

Keskeiset indeksit Yhdysvalloissa ovat tähän mennessä tänä vuonna tuottaneet erittäin heikosti. S&P 500:n YTD-tuotto osinkojen kanssa noin -20,6 %, Nasdaq 100:aa vastaavan ETF:n (QQQ) tuotto YTD on tuottanut vielä heikommin, noin -29 %. Pienempien yhtiöiden indeksi Russell 2000 on tuottanut turskaa vain hiukan enemmän kuin S&P 500, eli tuotto on noin -21,1 %. Tämä on hyvin mielenkiintoinen näkökohta, koska tilanne eroaa esimerkiksi Suomen small- ja mid capien tilanteesta merkittävästi.

Hyvin mielenkiintoista on myös se, että tarkasteltaessa syvemmin eri sektoreiden tuottoja huomataan, että XLV ja XLF ovat pärjänneet molemmat SPY:ta paremmin (YTD-tuotot noin -10,6 % ja -17,4 %). Näitä tuottoja tarkastellessa voidaan päätellä, että teknologiayhtiöitä on lyöty kaikista pahiten tänä vuonna, ja vähemmän kasvuorientoituneet sektorit ovat pärjänneet paremmin kasvavien korkojen ympäristössä.

Kuva 1. SPY vs. QQQ YTD-tuotot. QQQ on pyyhkinyt jo vuoden 2021 tuotot ja vähän enemmänkin pois, kun taas SPY sinnittelee vähän paremmin.


Tarkastellaan korrelaatio-tickereitä vähän (kahden viikon TF:llä selkeyden vuoksi). Täältä nähdään samansuuntainen havainto, kun verrataan SPY:ta ja dollaria, ja toisaalta SPY:ta ja USA:n kymmenvuotisen valtion velkakirjan korkoa keskenään. Molemmat ovat olleet siististi laskussa koko vuoden (joka osoittaa SPY:n siis olevan heikko dollaria ja USA:n kymmenvuotista velkakirjaa vastaan). Mielenkiintoinen tilanne on siitä näkökulmasta, että vuoden alussa SPY/DXY vasta siirtyi laskutrendiin kahden viikon timeframella 21.1.2022, kun taas SPY/US10Y oli laskutrendissä jo vuoden kolmantena pörssipäivänä (5.1.2022), vain hetki nousutrendin alkamisen jälkeen.

Kuva 2. SPY/DXY -kuvaaja ja SPY/US10Y -kuvaaja

Jos tarkastellaan dollaria ja USA:n kymmenvuotisen velkakirjan korkoa erikseen, niin molemmat ovat olleet suurilta osin siistissä nousutrendissä koko vuoden 2022. Tällä hetkellä kahden viikon timeframella molemmat kohteet ovat aloittamassa konsolidaatiota nousulegin jälkeen (2W TF:llä olettaen, että tällä viikolla ei tapahdu molemmisssa suurta nousulegiä). Osakemarkkinoiden bullien näkökulmasta voitaisiin päätellä, että mikäli oletetaan dollarin ja korkojen (yleistettynä USA:n kymmenvuotisen velkakirjan korosta) korreloivan edelleen käänteisesti osakemarkkinan kanssa (niin kuin molemmat edellä mainitut usein tuppaavat tekemään), niin dollarin ja korkojen siirtyminen pidemmän aikavälin laskutrendiin (esim. yhden/kahden viikon timeframella LH + LL) voisi tarkoittaa osakemarkkinoille mukavampaa loppuvuotta ja laskun rauhoittumista.

Kuva 3. DXY:n ja US10Y:n kuvaajat. Huomatkaa kaunis nousutrendi koko vuonna DXY:ssä, US10Y rikkoi teknisesti HH + HL -kuvion tekemällä yhden LL:n, mutta koska LH:ta ja siihen perään LL:ta ei syntynyt, nousutrendi nykynäkymällä jatkuu (koska laskutrendi ei vahvistunut), toki EQ on myös mahdollinen skenaario.

Lopuksi: molempien käytettyjen korkokäyrien inversiot (USA:n kymmenvuotisen velkakirjan korko vähennettynä joko kahden tai kolmen vuoden velkakirjan korosta) ennustavat tällä hetkellä mahdollisesti pitkittynyttä taantumaa. Makrotalouden näkökulmasta vielä pidemmän aikaa tulee olemaan esillä kysymys: kuinka pitkälle FED aikoo vielä nostaa ohjauskorkoja, ja etenkin mihin seuraava korkojen laskusykli todennäköisesti ajoittuu? 

 Kuva 4. korkokäyrien inversiot (tickerit US10Y-US02Y ja US10Y-US03Y)

Näillä tunnelmilla vuoden viimeiseen kvartaaliin, kohta tämäkin vuosi on jo ohi. Ja jos mikään muu ei tässä sijoitusvuodessa lohduta, niin hei, ainakin YTD-tuotot nollaantuvat vuoden vaihtuessa, ja uuden sijoitusvuoden voi startata puhtaalta pöydältä!

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Millaisen kattauksen vuosi 2024 tarjoaa osakemarkkinoille?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Joululahjapulma on ratkaistu

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin kurssikehitys on vakuuttanut tänä vuonna – miten käy ensi vuonna?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Tammirallille on hyvät edellytykset tänä vuonna

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Oma koti kullan kallis on ensi vuonna nuorille asunnonostajille vielä kalliimpi

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.