Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuuma, kuumempi pörssikesä

Kesälomat häämöttävät, ja lämpötilan noustessa myös pörssissä on lämpöä kerrakseen. 

Isossa kuvassa Helsingin yleisindeksi on noussut huomattavasti 2020 koronakurusta, ja moni on mielessään kysynyt, onko jatkuva nousu jo merkki ylikuumenemisesta. Esimerkiksi OMXH-kasvuindeksi on tätä kirjoittaessani noussut vuoden alusta noin 19 prosenttia eli parin vuoden keskituoton verran. Koronakurun pohjalta (18.3.2020) kasvuindeksi on karkeasti tuplannut.

Lämpöä pörssissä riittää myös listautumisantien saralla: vuoden alusta listautujia ja julkisesti aikeensa ilmaisseita on jo leipurin tusina, kun huippuvuonna 2000 listautujia Helsinkiin oli 20. Kun tänä kesänä istuu autossa ja radiosta tulee Dannyn Kesäkatu, voi sen ajatella tarkoittavan juuri Fabianinkatua. Miten tätä listautumishuumaa tulisi tulkita? On selvää, että nousukaudella lis-tautujia tulee lukuisia. Moni yritys saa kasvuunsa rahoitusta ja sijoittajat ovat valmiita sitä antamaan. Valtava keskuspankkiläh-töinen likviditeetti toimii tässä kahta kautta. Ensinnäkin arvostuskertoimet ovat koholla, jolloin omistajat saavat hyvän tuoton osakkeen listauksesta. Toisaalta markkinoilla on nyt paljon rahaa, joka etsii uutta kohdetta, ja listautujat ovat tässä hyvä vaihtoehto. Jotain sekin kertoo, että Nordnetin kautta noin 40 prosenttia listautumisantien merkinnöistä tehdään osakesäästötileille: odotetaan joko pikavoittoja tai pitkäaikaista tuottokonetta. Anneista yksityissijoittajille tosin on annettu vain murusia.

Olemme  riippuvaisia  löysästä  rahasta.

Olemmeko jo syklin huipulla ja pitääkö tässä alkaa pelätä? Erinomaisen vaikea kysymys, johon ei löydy keneltäkään täysin oikeaa vastausta. Itse olen järkeillyt massiivisen elvytyksen johtavan investointeihin ja inflaatioon, jolloin korkojen tulisi teoriassa nousta. Tällöin pankkien korkokate paranee, ja siten pankkien osakkeiden tulisi kallistua. Nyt näemme Yhdysvalloissa noin viiden prosentin inflaatiolukuja sekä Helsingissä pankki- ja rahoitussektorin osakkeisiin kohdistuvaa kiinnostusta. Koronnostoja ei kuitenkaan ole kummallakaan puolella Atlanttia nähty, koska olemme riippuvaisia löysästä rahasta. Ota tästä nyt sitten selvää.

Kesäloma on meistä monelle mahdollisuus hengähtää ja ottaa etäisyyttä päivän pörssikohinasta. Hyviä keinoja täyttää päivät ovat sijoitussuunnitelman päivittäminen, puolivuotiskatsauksen tekeminen omista sijoituksista, uusien sijoituskirjojen ahmiminen ja vanhojen kertaaminen sekä vanhojen Viisas Raha -lehtien lukeminen. Kannattaa myös harkita tänä keväänä erinomaiset arvosanat saaneiden Osakesääsäjien sijoituskurssien videoiden läpikäyntiä.

Kirjoitus on julkaistu 17.6. ilmestyneessä Osakesäästäjien Viisas Raha -aikauslehden numerossa 3/2021.

 

Victor Snellman

Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Tilaa Viisas Raha

Osakesäästäjien jäsenenä saat sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden monien muiden rahanarvoisten etujen lisäksi.

Liity nyt

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lähdekriittisyys ja yhteisöllisyys treidaamisessa

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Treidaajan oppimiskeinot

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Onko kryptomarkkinoiden pohjat nähty?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Euroopan umpisolmu

Martin Paasi

Kirjoittaja on Nordnetin talousasiantuntija.

Suunnannäyttäjä

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Pohjat takana osakemarkkinalla?

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.