Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kullalle on tulossa kova alkuvuosi

Kullalla on hyvä vuosi takana. Viime vuonna kulta nousi kaikkien aikojen huippuun euroissa mitattuna. Kullan hinta nousi viime kesänä kolmessa kuukaudessa yli 20 prosenttia ja uskon, että olemme nyt vastaavan nousun alussa.

Arvopaperi haastatteli minua viime kesäkuussa kullan hinnan ajureista. Jutun pääpointtina oli kullan hinnan kehitys seuraavan 5-10 vuoden aikana, mutta mainitsin tuolloin, että uskon kullan hinnan nousevan seuraavat ”parikymmentä viikkoa”. Tämä perustui lyhyemmän aikavälin syklianalyysiin. 

Haastattelun jälkeen, kulta nousi yhteensä 13 viikkoa ja yhteensä yli 21 prosenttia. Mainitsin haastattelussa myös, että uskon kullan hinnan nousevan kaikkien aikojen huippuun, ja euroissa mitattuna kaikkien aikojen huippu saavutettiin 12 viikkoa artikkelin julkaisun jälkeen.

Sykliteorian perusteella, olemme tällä hetkellä samassa tilanteessa, kuin viime kesän alussa. Kullan hinta on uuden noususyklin alussa ja seuraavat kuukaudet kullan hinta nousee.

Markkinoiden hintoja ajavat syklit ja sentimentti

Perehdyin lopputyössäni The Future of Gold from 2019 to 2019 lyhyesti myös sykliteoriaan. Sykliteorian mukaan lähes kaikki markkinat liikkuvat ennustettavissa sykleissä. Syklin alkupuolella omaisuuserän hinta nousee, kunnes saavutetaan syklin huippu ja hinta kääntyy laskuun. Laskun jälkeen saavutetaan syklin pohja ja sama toistuu. Syklejä on eri kokoisia ja niiden pituudet vaihtelevat markkinakohtaisesti.

Teoria perustuu psykologiaan. Kun sijoittajat ovat positiivisia kyseisestä omaisuuserästä, ostajat ovat liikkeellä ja kysynnän nousun myötä myös hinta nousee. Jossain vaiheessa ostajat loppuvat kesken ja sykli saavuttaa huippunsa. Kysyntä hiipuu, hinta alkaa laskea ja myyjät ilmenevät vauhdittaen laskua. Kun hinta on laskenut aikansa, myyjät loppuvat kesken ja sykli saavuttaa pohjansa. Koska sijoittajilla on eri sijoitushorisontteja, jotka vaihtelevat aina päivistä kuukausiin ja vuosiin, syklejä ilmenee kaikilla aikajänteillä.

Kaikista mielenkiintoisimpia ovat keskisuuret syklit, joita mitataan usein viikoissa. Kullassa keskisuuret syklit ovat olleet viime vuosina pituudeltaan 22 - 37 viikkoa. Toisin sanottuna kullassa keskisuuren syklin pohjia koetaan vain pari kertaa vuodessa. Analyysini perusteella, kaikki merkit viittaavat siihen, että viimeisin keskisuuri pohja saavutettiin viime marraskuussa, jolloin kullan hinta dollareissa oli alimmillaan 1445 dollaria unssilta.

Syklianalyysissä käytetään usein kynttiläkuvaajia, sekä teknistä analyysiä. Kuvassa keskisuurten syklien pohjat on merkitty keltaisella viivalla. Lähde: Investing.com

 

Jokaisella syklianalyytikolla on omat työkalunsa syklien lukemiseen. Vaikka itse syklit perustuvat ihmisten käyttäytymiseen ja psykologiaan, teknisellä analyysillä on usein iso rooli käännöskohtien tunnistamisessa. Tarkemman kuvauksen syklien tunnistamisesta voi lukea lopputyöni kappaleesta 3.6.

Mikäli kullassa saavutettiin keskisuuren syklin pohja viime marraskuussa, on nousua edessä vielä useampi kuukausi. Analyysini perusteella, vielä ei ole liian myöhäistä lähteä mukaan seuraavaan nousuun.

Historiallisesti alkuvuosi on ollut hyvä kullalle

 

Kullan hinnan keskimääräinen kehitys viittaa siihen, että alkuvuosi on usein kullalle vahva. Lähde: Sentimentrader.com 

Myös historiallisesta näkökulmasta, alkuvuosi on ollut kullan hinnalle keskimäärin positiivinen. Kullan hinta nousee usein tammi-helmikuussa vahvasti, jonka jälkeen hintakehitys on epävakaampaa.

Vuosi 2020 on aluillaan. Perustuen omaan syklianalyysiini, sekä taustalla oleviin positiivisiin fundamentteihin uskon, että kullan hinta nousee 2020 ensimmäisen puoliskon aikana yli 1800 dollariin eli noin 20 prosenttia nykyhinnasta. Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut. Kuten Arvopaperin haastattelussa mainitsin, uskon edelleen, että kullan hinta nousee 2020 luvun aikana vähintään 5 000 dollariin.
 

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lapsen omaisuuden hoitaminen vaatii tarkkuutta – miten rahoja saa käyttää ja sijoittaa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Vuokraatko kesämökkiäsi?  – muista nämä verovähennykset

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Pitääkö nyt heittää hyvästit Suomi-osakkeille?

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Asetus yhtenäistää kryptovaluuttojen käsitteet myös Suomessa

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Vastuullinen taloudenpito on tärkeää myös asuntosijoittajalle

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes