Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kryptovaluuttamarkkinoilla nähtiin vuonna 2021 ennätysten vuosi

Ennätystuottoja, uusia termejä, pääomasijoittajia, pörssilistautumisia – kryptovaluuttamarkkinoilla ei viime vuonnakaan koettu tylsiä hetkiä. 

Kryptovaluuttamarkkinoilla tapahtui vuonna 2021 paljon. Markkinat olivat edelleen volatiilit, kurssitasot rikkoivat aiempia ennätyksiä sekä markkinoilla koettiin uusien instituutioiden ja jopa valtioiden konkreettista kiinnostusta kryptovaluuttoihin. Uudet termit, kuten DeFi (decentralized finance) ja NFT (non-fungible token), tulivat yhä useammalle kryptovaluuttamarkkinaa seuraavalle tutuksi. 

Kryptovaluuttamarkkinan yhteenlaskettu kokonaismarkkina-arvo ylitti 1 biljoonan dollarin rajan tammikuussa, 2 biljoonan rajan toukokuussa ja saavutti liki 3 biljoonan dollarin rajapyykin marraskuussa. Uusia kryptovaluuttoja syntyi tuhansia vuoden aikana, tällä hetkellä markkinoilla onkin olemassa yli 10 000 erilaista kryptovaluuttaa tai ”kryptotokenia”, toki suurin osa lienee vailla todellista käyttötarkoitusta. 

Suuria tuottoja älysopimusalustoilla ja meemikolikoilla

Kryptovaluuttojen markkinajohtajat bitcoin ja ethereum tarjosivat sijoittajille mukavat nousuprosentit, bitcoinilla noin 60 % ja ethereumilla noin 400 %. Huimimmat tuottoprosentit nähtiin kuitenkin muiden protokollatokenien toimesta. Esimerkiksi ethereumin kanssa kilpailevan älysopimusalusta Solana-verkon tokenin hinta kohosi vuoden aikana noin 9 000 % ja Avalanche-verkon tokenin kurssi nousi noin 3 000 %.

Älysopimusprotokollat, kuten ethereum ja solana, tarjoavat teknisen alustan myös viime vuoden yhdelle kuumimmista ilmiöistä eli NFT-omistusoikeuksille.

Vuonna 2021 NFT-markkina kasvoikin alle miljardin dollarin kokoluokasta jo yli 40 miljardin suuruiseksi toimialaksi. 

Myös meemikolikot, kuten Elon Muskin hehkuttama Dogecoin sekä kilpaileva “koirakolikko” Shiba Inu, pyörivät uutisotsikoissa huimien kurssikehitystensä johdosta. Dogecoinin hinta kohosi noin 30-kertaiseksi, kun taas sadan euron sijoitus Shiba Inuun vuoden alussa olisi ollut vuoden lopussa arvoltaan jo liki käsittämättömät 20 miljoonaa euroa. Erityisesti meemikolikoihin sijoittavan tulee kuitenkin tiedostaa vastaavasti myös huimat riskit. Sijoitus Shiba Inuun lokakuun lopun kurssihuipussa olisi parissa kuukaudessa sulanut jo liki -60 %. 

Kryptovaluuttamarkkinoilla nähtiin viime vuonna kurssihuippujen lisäksi myös muunlaisia uusia ennätyksiä. Niin sanottujen stablecoinien yhteenlaskettu markkina-arvo liki viisinkertaistui vuoden aikana saavuttaen jo yli 140 miljardin dollarin kokonaisarvon. Kryptovaluuttapörssien yhteenlasketut kaupankäyntivolyymit moninkertaistuivat myös vuoden aikana.

Tutkimusyhtiö Block Researchin mukaan toukokuussa 2021 koettiin kaupankäynnissä ennätyskuukausi, tällöin yhteenlaskettu kaupankäyntivolyymi ylitti 2,2 biljoonaa dollaria. Vertailun vuoksi kultamarkkinan keskimääräinen kaupankäyntivolyymi kuukaudessa on vajaa 4 biljoonaa dollaria. Kryptovaluuttapörssien koko vuoden yhteenlaskettu volyymi ylitti puolestaan 14 biljoonaa dollaria, nousua edellisvuoteen verrattuna oli liki 700 %.  

Pääomasijoittajat erityisen aktiivisina

Kryptovaluutta-alalla oli ennätysvuosi myös yritysrahoituksen sekä -kauppojen suhteen. Block Researchin mukaan viime vuonna pääomasijoittajat sijoittivat krypto- ja lohkoketjualan yrityksiin ja protokolliin ennätykselliset 25 miljardia dollaria, mikä oli enemmän kuin kuutena aikaisempana vuotena yhteensä ja alalla tehtiin vuoden aikana yli 1 700 eri vaiheen pääomasijoitusta. Lisäksi ainakin 65 startup-yritystä saavutti ”yksisarvisen” statuksen eli yli 1 miljardin dollarin valuaation.  

Samaisen tutkimuslaitoksen mukaan viime vuonna nähtiin yli 200 yrityskauppaa, joka oli yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2020 verrattuna. Samalla yrityskauppojen kokonaisarvo ylitti 6 miljardia dollaria, joka oli yli tuplasti enemmän kuin kahdeksana edellisenä vuotena yhteensä. Suurin yksittäinen transaktio oli arvoltaan 1,2 miljardia dollaria, kun finanssiteknologiayritys Galaxy Digital osti kryptovaluuttojen turvallista säilytystä tarjoavan yksityisen BitGo yhtiön. 

Suurin yksittäinen transaktio oli arvoltaan 1,2 miljardia dollaria.

Osakesäästäjän huomio kiinnittyi myös pörssilistautumisiin. Huhtikuussa 2021 yksi kryptoalan suurimmista yrityksistä Coinbase teki historiaa listautumalla Nasdaq-pörssiin. Listautuminen oli arvoltaan Yhdysvaltain kaikkien aikojen seitsemänneksi suurin. Muita merkittäviä kryptoalan pörssilistautumisia olivat mm. CoinShares, Bakkt sekä TeraWulf. Tänä vuonna lienee odotettavissa myös lisää kryptoalan pörssilistautumisia. Ainakin finanssiteknologiayritys Circle sekä louhintayhtiöt Bitdeer ja Core Scientific ovat ilmoittaneet listautuvansa SPAC-prosessin kautta.  

Nähdäänkö kryptovaluuttamarkkinalla tänäkin vuonna jälleen uudenlaisia ennätyksiä vai stabiloituuko markkina? Se jää nähtäväksi. Luvassa on kuitenkin varmasti mielenkiintoinen vuosi. 

Anton Räsänen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen ja kryptovaluutta-alan neuvonantaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Mikä on treidaajan rooli yhteiskunnassa?

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingilla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Miten kryptovaluuttoja säännellään Suomen lainsäädännössä?

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluuttoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta.

Kulta treidaajan silmin

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Miksi veikkaaminen on suositumpaa kuin sijoittaminen, vaikka siinä ei ole mitään järkeä?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

Treidaustorstai – ovi auki treidaajien maailmaan

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän julkaisee Youtubessa Trader's Club -videosarjaa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Bitcoinin tapahtumarikas vuosi – 5 kohokohtaa

Toni Heiskanen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja maksuttomasti saatavilla olevan “Bitcoin: Avain vapauteen” e-kirjan toinen kirjoittaja.