Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kryptolompakkosiirtoihin tulossa tiukennuksia EU-alueella

Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että anonyymit kryptovaluuttalompakot olisivat nyt laittomia EU-alueella. Tämä ei luonnollisesti pidä paikkaansa.
 


Kryptovaluuttoihin liittyvä uutisointi on monesti harhaanjohtavaa. Tämä johtuu yleensä siitä, että asiasta uutisoiva taho ei välttämättä ymmärrä joko kryptovaluuttoja tai sitten kryptovaluuttoihin liittyvää lainsäädäntöä, joka on kieltämättä monesti hyvin vaikeaselkoista.

Yksi esimerkki tästä oli anonyymeihin kryptovaluuttalompakoihin liittyvä uutinen. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että anonyymit kryptovaluuttalompakot olisivat nyt laittomia EU-alueella. Tämä ei luonnollisesti pidä paikkaansa.
Jos se pitäisi paikkaansa, silloin esimerkiksi Ukrainan ja tiettyjen maiden oppositiojohtajien kryptovaluutoilla tapahtuva rahoittaminen voitaisiin katsoa rikolliseksi toiminnaksi. Tämä ei olisi linjassa Euroopan nykyisten turvallisuuspoliittisten linjausten kanssa.

Uutinen liittyi rahanpesun ja terrorismin estämiseen tähtäävään asetukseen: Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunta (ECON) on maaliskuussa 2024 hyväksynyt asetuksen rahoitusjärjestelmän rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen tarkoitetun käytön estämisestä ((COM (2021) 420, 2021/0239/COD). 

Lakimuutokset koskevat mm. MiCA-asetuksessa (Markets in Crypto-Assets) määriteltyjä pörssejä ja vaihtopalveluita (CASP, Crypto-Asset Service Provider), kaikkia muitakin finanssitoimijoita (OE, obliged entity) sekä mm. EU-alueen jalkapallojoukkueita ja nettikasinoita, joiden toimintaan liittyy riski rahanpesusta tai terrorismin rahoittamisesta.

Self custody -kryptovaluuttalompakoista tehtävät siirrot ovat sallittuja

Self custody tarkoittaa, että kryptovaluuttalompakon omistaja itse hallinnoi (ei kolmas osapuoli, kuten esim. CASP) kryptovaluuttalompakon varoja. Nämä käyttäjien itsehallinnoimista lompakoista (self custody) tekemät anonyymit siirrot eivät siten ole edelleenkään kiellettyjä sellaisissa tilanteissa, joissa käyttäjä siirtää kryptovaluuttoja toiselle käyttäjälle (P2P). 
Itsehallinnoitavista kryptovaluuttalompakoista voi siten tehdä ostoja, niistä voi siirtää kryptovaluuttoja toisille käyttäjille (P2P) ja niistä voi maksaa toisiin itsehallinnoituihin kryptovaluuttalompakoihin EU-alueella. Näihin siirtoihin ei siten tullut lisää rajoituksia.

CASPit vaativat self custody -lompakoilta tunnistautumista 

Sen sijaan kryptovaluutoilla palveluiden ostaminen ja maksaminen eli anonyymeistä self custody -lompakoista tehdyt siirrot CASP-palveluntarjoajalle eivät ole enää mahdollisia ilman tunnistautumista (KYC) yli 3 000 euron siirtojen osalta.
Tämän lisäksi palveluntarjoajat (provider) eivät saa vastaanottaa anonyymejä kryptovaluuttasiirtoja ollenkaan, eli esimerkiksi talletusluontoisissa tapahtumissa self custodyn ja CASP:n välillä vaaditaan jatkossa asiakkaan tunnistautuminen (KYC).  

CASP-palveluntarjoajien tulee kerätä myös itsehallinnoitavista lompakoista tehtyjä siirtoja (siirrot, jotka on tehty self custody -lompakon ja CASP-palveluntarjoajan välillä) lohkoketjudata-analyysin avulla. CASPit eivät voi myöskään tarjota asiakkailleen anonyymejä kryptovaluuttoja (privacy coin).

Kaikkein ehdottomin osa sääntelyä liittyy käteismaksuihin, sillä yli 10 000 euron käteismaksut kielletään kokonaisuudessaan. 
Sääntelyllä ei kuitenkaan rajoiteta DAO:jen (decentralized autonomous organisation), DeFI-palveluiden (Decentralized Finance), NFT-alustojen (non-fungible token ja kehittäjien toimintaa, mikäli sitä ei lasketa kuuluvaksi MiCA-asetuksen alle tai niiden ei katsota olevan OE-palveluiden tarjoajia. 

Lakiehdotus tarvitsee vielä EU-parlamentin ja Euroopan neuvoston hyväksynnän, joka tapahtuu aikaisintaan huhtikuussa 2024. Kuitenkin hyväksyntää voidaan pitää jo käytännössä varmana asiana. Asetuksen on tarkoitus astua voimaan kesäkuussa 2027.

 

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Omien osakkeiden osto-ohjelmat kiristävät taas tunteita – turhaan

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Loputon to-do -lista istuu monen nuoren elämässä kuskin paikalla

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.