Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Korona on lottovoitto yli 100 000:lle suomalaiselle

Koronaviruksen ikävistä puolista on saanut lukea jokaisesta uutislähteestä viimeiset pari kuukautta ja todennäköisesti lisää on vielä tulossa ennen kuin asiat muuttuvat paremmaksi. Mielestäni on välillä hyvä keskittyä kuitenkin COVID-19 -pandemian aiheuttamiin hyviin puoliin.

Luonto on ainakin ottanut tilanteesta kaiken hyödyn irti ja saimme lukea alkuviikosta, että merinahkakilpikonnien pesiä on löytynyt Thaimaasta enemmän kuin viimeiseen 20 vuoteen. Kilpikonnien hyvinvointi ei ehkä liikuta kaikkia, mutta se saattaa silti pistää ajattelemaan omaa suhtautumista luontoon ja jopa kulutuskäyttäytymistä. Merinahkakilpikonnat eivät ole ainoita tilanteesta hyötyjä, vaan hyötyjiä voidaan löytää ihan Suomen perukoiltakin. Koronan suurimpia voittajia Suomessa ovat rahapeliriippuvaiset. 

Peluurin mukaan noin kolme prosenttia 15-74 vuotiaista suomalaisista kärsii vakavista rahapeliongelmista, mikä tarkoittaa yli 110 000 suomalaista. Luku olisi varmasti isompi, jos haarukka kasvatettaisiin 80 vuoden ikäluokkaan asti. Nämä vakavista rahapeliongelmista kärsivät ihmiset häviävät yli 700 euroa kuukaudessa Veikkaukselle. Tiesitkö, että Veikkaus kutsuu heitä ”parhaimmiksi pelaajiksi” ja osa heidän strategiaansa oli kasvattaa heidän osuutta pelaajissa vielä vuosi sitten?

Rahapelit (eli pelikoneet) ovat todella merkittävä tulonlähde Veikkaukselle ja ne tuottavat 54 prosenttia Veikkauksen pelikatteesta sekä liikevaihdosta yli 80 prosenttia. (Rahapelaaminen ja peliongelmat – Suomalaisten rahapelaaminen 2019, THL).

Veikkaus on vuosikausia salannut rahapelien todellisen liikevaihdon ilmoittamalla liikevaihdon sijaan pelikatteen, mikä on saanut liikevaihdon näyttämään merkittävästi pienempänä kuin se todellisuudessa on. Mielenkiintoisena knoppitietona voin kertoa, että enää 2019 vuoden vuosikertomuksessa ei mainita ”liikevaihto” sana kuin kaksi kertaa ja liikevaihtoa lukuna ei enää tuoda esille lainkaan. Miksiköhän?

Vuonna 2019 rahapelien pelaajista 2,5 prosenttia tuotti puolet rahapelaamisen liikevaihdosta. THL:n tutkimuksen mukaan myös noin 20 prosenttia vastaajista kertoi läheisellään olevan ongelmia rahapelaamisen kanssa.

Tämän tutkimuksen lisäksi MOT selvitti, että digikanavissa pelaavista henkilöistä 20 prosenttia eniten pelaavista tuottaa noin 80 prosenttia tappioista. Ei ole mitään syytä epäillä etteikö näin olisi myös fyysisissä rahapelikoneissa, joista Veikkaus ei suostu puhumaan MOT:n selvityksessä sanallakaan. Lyhyesti sanottuna ihmiset häviävät satoja euroja joka kuukausi Veikkaukselle ja valitettavasti nämä ovat ihmisiä, joilla ei ole varaa hävitä yhtään euroa.

Kiitos koronaviruksen, pelikoneet menivät vihdoin pois päältä ja ihmisillä on mahdollisuus tarkastella omaa rahakäyttäytymistään sekä hakea apua addiktioon. 700 euron vapautuminen kuukaudessa ei ole mikään pieni juttu yli 100 000 ihmiselle. Pelikoneiden sulkeminen on niin merkittävä tulonsiirto, että se tulee tekemään paljon hyvää ihmisten arkeen. Mikään muutos nykyiseen veropohjaan ei tuo yhtä paljon rahaa ihmisten arkeen, kuin pelikoneiden sulkeminen. Tuon summan säästäminen kuukausittain on suunnilleen samaa luokkaa, mitä minä säästän tällä hetkellä ja itsellä säästäminen on hyvin hallussa.

Pelikoneiden ollessa säpissä rahaa vapautuu elämiseen ja aikaa jää muuhunkin elämään, kun ei seiso tuntitolkulla ahdistumassa pelikoneen edessä. Olen lapsena viettänyt satoja ellei tuhansia tunteja pelikoneen edessä katsomassa läheiseni häviämässä kaikki ruokarahansa pelikoneisiin ja voin kertoa, että onnellisuus ei ole ikinä läsnä niissä tilanteissa. Pelikoneiden pelaajat eivät ole ainoat addiktiosta kärsivät ihmiset vaan peliongelmasta kärsii myös perheenjäsenet tai läheiset. Erityisesti lapsen on vaikeata ymmärtää miten yhteiskunnan tuista on varaa pelata pelikoneita, mutta ei ostaa ruokaa.

Veikkaus on mainehaittojen vuoksi alkanut toimiin ja vähentänyt pelikoneiden määrää 20 prosentilla noin 15 000 pelikoneesta 12 000 pelikoneeseen. Kaikille tutun 80/20 -säännön mukaan 20 prosenttia asiakkaista tuottaa 80 prosenttia liikevaihdosta. Tämä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että vähiten tuottavien pelikoneiden viidenneksen poistaminen ei tule vaikuttamaan yhtään mihinkään. Vähävaraiset tulevat edelleen häviämään kaikki ylimääräiset rahansa Veikkaukselle ja mikään ei muutu. Jos Veikkausta todella kiinnostaisi peliriippuvuuksien vähentäminen, niin nyt olisi hyvin aikaa kärrätä jokainen sammuksissa oleva pelikone pois marketeista ja viedä ne pelihalleihin. Tuleeko näin tapahtumaan? No ei tietenkään, mutta voihan asiasta haaveilla. Kuitenkin jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään kysymys:
”Olenko minä valmis ottamaan vähävaraiselta henkilöltä viimeiset eurot, jotka piti käyttää lapsen vaippojen ostamiseen tai perheen ruokatarvikkeisiin?”

Todella vaikeaa edes kuvitella elämää ilman pelikoneita, kun niitä on tottunut näkemään joka nurkassa. Miten paljon paremmin ihmiset kuitenkin voisivat ja miten paljon enemmän heillä olisi rahaa käytössä oman tulevaisuutensa rakentamiseen säästämisen ja sijoittamisen voimin, jos pelikoneita ei vaan enää olisi.

Jo pari sataa euroa ylimääräistä kuukaudessa vähävaraisella täyttää jääkaapin muullakin kuin valolla ja päässä voi olla ajatuksena jotain muutakin kuin raha. Jokaisella ihmisellä on omat addiktionsa, mutta uskon todella että paremmat addiktiot ottaisivat valtaansa vanhat rahapeliriippuvaiset. Sijoittaminen voisi ainakin olla yksi tapa tehdä taloudellensa oikeasti hyvää pitkäjänteisellä toiminnalla.

 

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

USA:n vaalit ja osakemarkkinat

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja ja Viisas Raha lehden vt.päätoimittaja.

5.11.2020

Europa putosi härän selästä

Henri Häkkilä

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjillä työskentelevä piensijoittaja.

4.9.2020

Suomen teollisuus kuuluu ruotsalaisille?

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja ja Viisas Raha lehden vt.päätoimittaja.

13.8.2020

Finnair, merkintäoikeudet ja tehokkaat markkinat

Henri Häkkilä

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjillä työskentelevä piensijoittaja.

18.6.2020

Rahahanat auki – lisää kierroksia

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja ja Viisas Raha lehden vt.päätoimittaja.

12.6.2020

Pahin taloudellinen virhe?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

2.6.2020

Atlas Pankin lyhyt, mutta komea tarina

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

26.5.2020

Pörssiromahdus tuli – olitko valmis?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

16.3.2020

Tiedätkö, mihin sijoitat?

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana.

13.3.2020

Takana erinomainen sijoitusvuosi, jatkuuko nousu?

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

6.3.2020

Paniikki on sijoittajan paras ystävä

Aki Pyysing

Kirjoittaja on ollut pokeriammattilainen 25 vuotta ja sijoittanut spekulatiivisesti osakkeisiin 34 vuotta. Hän kirjoittaa sijoituskolumnia sivustolla www.sijoitustieto.fi

5.3.2020

Paranna kassavirtaasi ja maksat vähemmän

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

25.2.2020

Osakesäästötili vs arvo-osuustili

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavana sekä yrittäjänä ja sijoitusvalmentajana.

30.1.2020

Mitä jos et saisikaan odotettua määrää eläkettä?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

22.1.2020

Kullalle on tulossa kova alkuvuosi

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

2.1.2020

Osakesäästäjillä tapahtumarikas vuosi 2019

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

20.12.2019