Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Korkojen nousu on nostanut tunnettujen pörssiyritysten voittoja

Korkeiden korkojen pitäisi heikentää pörssiyritysten tuloksia ja hidastaa taloutta. Velkaisilla yrityksillä niin onkin, mutta vahvan taseen yrityksillä tilanne on korkeiden korkojen ympäristössä toisin päin.

Suuret teknologiayhtiöt ovat hyötyneet tilanteesta. Tunnetut teknologiajätit Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms ja Microsoft omaavat kaikki vahvat taseet. He ovat myös suuria toimijoita bondimarkkinoilla. Heille korkojen nousu on ollut positiivista, sillä voittomarginaalit ovat parantuneet nykyisessä korkoympäristössä.

Helsingin pörssin vahvan taseen yhtiöt

Myös Helsingin pörssistä löytyy vahvan taseen yhtiöitä. Toimijoina nämä ovat teknojättejä pienempiä, mutta osa on onnistunut silti rahoitussuunnittelussa ja hyötynyt korkeista koroista. Tutkimme Sijoittaja.fi Osaketyökalulla, mitkä ovat Helsingin pörssin vahvimpia yhtiöitä taseen perusteella.

Aiemmin teräsyhtiöt on mielletty velkaisiksi kriisiyhtiöiksi, jotka ovat ongelmissa korkeiden korkojen aikaan. Tilanne on nyt toisin. Outokummun rahoituskulutnetto on parantunut vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla 21 miljoonalla eurolla ja SSAB:n rahoituskulutnetto 620 miljoonalla kruunulla.

Myös Nokialla on vahva tase, mutta yhtiö ei ole pystynyt luomaan arvoa omistajille bondimarkkinoilla. Yhtiö on nettovelaton ja kassassa on 7,8 miljardia euroa. Silti Nokian rahoituskulutnetto parantui vain 16 miljoonalla eurolla vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Suuryrityksistä vahvin tase on KONEella, joka ei kuitenkaan ole onnistunut hyödyntämään vahvaa kassaa korkojen noustessa. KONEen rahoituskulutnetto on kohentunut noin 13 miljoonalla eurolla vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla vertailukauteen nähden. Tästä korkotuottojen osuus on vain kolme miljoonaa euroa.

Keskisuurista yrityksistä vahvin tase on F-Securella. F-Secure on myös esimerkki siitä, miten ylimääräistä kassaa voidaan sijoittaa tehokkaasti. F-Securen rahoituskulutnetto on parantunut peräti 4,2 miljoonaa euroa. Prosenteissa tämä tarkoittaa peräti 7,2 prosenttiyksikön parannusta voittomarginaaliin.

Olvilla on vahva tase ja sen korkotuotot ovat tuplaantuneet vuoden takaisesta. Summat ovat vielä pieniä, sillä puhutaan vain 0,5 miljoonan euron parannuksesta nettomääräisesti.

Johtopäätös

Korkeista koroista hyötyvät vahvan taseen omaavat yhtiöt, joilla on taitava rahoitusosasto. Etenkin, kun yritykset voivat sijoittaa ylimääräisen kassan lyhyisiin korkoihin ja ottaa lainaa pitkillä koroilla. Tällä hetkellä lyhyt korko on pitkää korkeampi, mikä hyödyttää ylimääräisellä kassalla operoivia pörssiyrityksiä.

Vaikeuksissa ovat pienet ja velkaiset yritykset. Näihin korkojen nousu iskee rajusti. Esimakua Suomessa on saatu tästä jo useampien rakennusliikkeiden konkursseilla.

Sijoittajan kannattaa suosia nykyisessä markkinaympäristössä vahvan taseen pörssiyhtiötä. Velkaisemmat kannattaa suosiolla sivuuttaa. Pörssiyritysten tunnuslukuja voi vertailla Sijoittaja.fi Osaketyökalulla.

Suomen Osakesäästäjille 25 % alennus Sijoittaja.fi:n vuosijäsenyydestä

Sijoittaja.fi:stä saat helppokäyttöiset sijoittajan työkalut, joiden avulla löydät tehokkaimmat ETF:t, osakkeet ja ajantasaiset TOP-listat sijoitustyyleittäin. Lisäksi jäsenyyteen kuuluu lukuoikeus koko sisältöön, markkinaympäristö sekä mallisalkut.

Suomen Osakesäästäjien jäsenenä saat 25 % alennuksen vuosijäsenyyden ostosta kuponkikoodilla. Vuosijäsenyyden ovh on 129 € ja edun jälkeen 96,75 € (sis. alv.). Katso ohje edun lunastamiseen!
 

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Bitcoinin syntymästä 15 vuotta

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Nuoren sijoittajan kanssa käyty keskustelu kiteytyi tähän: Ei kannata pelätä

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Osat ovat osin vaihtuneet, mutta kaikkien väri on punainen

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Sama yhtiö voi olla hyvis tai pahis – vastuullisuus ei ole yksiselitteistä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Mitä tapahtui Stora Enson sijoittajaviestinnälle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Huiput vetävät puoleensa

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.