HISTORIAN HAVINAA // Suomen Kiinteistöpankin tie vuokratiloista oman toimitilan kautta takaisin vuokralle
FM Taidehistoria
Muistan hyvin viime vuoden loppupuolella heränneeni tiedotteisiin: ”Orkla ostaa Kotipizzan”, ”Pöyrystä on tehty hallituksen suosittelema ostotarjous”.
Ja nyt tästä aiheesta tuli vielä ajankohtaisempi, nimittäin kirjoitushetkellä on juuri tullut ostotarjoukset Hoivatiloista, Pihlajalinnassa ja Cramosta. Lisäksi pörssistä poistuu lähiaikoina myös Ramirent, DNA ja hyvin todennäköisesti myös Silmäasema.
No mitä näistä pitäisi sitten ajatella? Ensimmäisenä tulee varmasti mieleen, että kohtahan olemme vain tytäryhtiötalous, eikä meillä ole mitään omaa ”tulevaisuuden toivoa”. Itse en ehkä lähtisi noin jyrkälle kannalle, nimittäin yritysostot- ja -myynnit kuuluvat ihan normaaliin arkeen, niistä vain helposti saadaan iso otsikko. Tosin en ihmettelekkään, ovathan nämä yleensä isompia kauppoja, jotka tämän takia ylittävät uutiskynnyksen.
Hyvä on myös muistaa, että eivät vain ulkomaiset osaa tätä peliä. Tieto ostaa Evryn Norjasta (tai virallisin termein yhdistyy), Silmäasemaa valtaa oululainen Coronaria, Fortum nurkkaa Saksalaista Uniperia, Metso Minerals yhdistyy Outotecin kanssa ja VMP yhdistyi Elokuussa Smilen kanssa.
Jos näitä on tutkinut niin voi huomata selkeän trendin: konsolidaatiota tapahtuu lähes joka alalla ja aktiviteetti Euroopassa on ollut koholla. Tämä ei tietenkään ole mikään uusi trendi, se vain pistää silmään paremmin, kun markkinoilla on epävarmuutta. Itseasissa tämä juuri avaa tilaisuuden rohkealle yritysjohdolle tehdä näitä järjestelyitä. Lisäksi kun raha on halpaa(korot nollassa), niin preemiotkin ovat monesti isoja käteistarjouksissa ja niin niiden pääasissa kuuluukin olla, kun joudut kuitenkin pienisjoittajana vielä ennen osakesäästötiliä verolle myynneistä.
Mitenkä sitten tähän kannattaa suhtautua?
No tilanne saattaa olla uusi monelle, kun se tarjous napsahtaa omalle kohdalle. Hyvä on miettiä, onko yhtiöllä mahdollista päästä itsenäisenä kyseiselle kurssitasolle ja mitä riskejä sen toteutumiseen liittyy. Jos taas olet omistajana ostajayrityksessä niin on hyvä miettiä minkä kokoinen ostokohde on ja miten yritys voisi skaalata tämän toiminnot ja saada näin tuotettu lisäarvoa omistajilleen. Unelmatilanteessahan sekä myyjä saa kovat tuoton preemiona, joita välttämättä muuten ei voisi saada ja ostaja voi skaalata liiketoiminnan uudelle tasolle ja siten saada sen suhteessa edullisella hinnalla.
Yksi asia on kuitenkin selvää, konsolidaatio eri aloilla jatkuu ja juuri sinunkin salkkuyhtiösi voi olla ihan kummalla puolella vaan yhtälöä. Konsolidaatio siis tulee, oletko valmis?
(Disclaimer: Kirjoittaja omistaa Fortumia ja hänellä on vuokratyösuhde Smileen.)
Myynnin ammattilainen/yrittäjä/kokki/sijoittaja/NOS-aktiivi
Twitter: @tapioliberty
FM Taidehistoria
Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta.
Kirjoittaja on 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.
Olen Kaisa Vanha-Perttula, 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi. Opintojen ohella työskentelen isolla osakevälittäjällä ja sijoitan pitkäjänteisesti rahastoihin sekä osakkeisiin.
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.
En ole koskaan hävennyt myöntää ja puhua siitä, että tulen köyhästä perheestä. Vaikka se on omalta osaltaan rajoittanut mahdollisuuksiani normaaliin elämään silloin historiassa, niin olen jälkikäteen kuitenkin iloinen kaikesta kokemastani. Lapsuudessa eletyt asiat ovat muokanneet minusta nykyisen minäni ja niillä avuilla on ollut mahdollista ponnistaa aina vain pidemmälle ja pidemmälle. Mistä ihmeen avuista nyt taas puhun? Se selviää myöhemmin tekstissä, joten mennään asiaan.
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.
Kirjoitin viime lehdessä velkaantumisesta. Nyt asiaan on kiinnittänyt huomiota myös talouspolitiikan arviointineuvosto. Se on perustettu kuusi vuotta sitten talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta, tutkimustietoon pohjautuvaa arviointia varten. Neuvosto julkaisi tammikuun lopussa arvionsa viime vuonna harjoitetusta talouspolitiikasta. Neuvosto kommentoi lähinnä toteutettua talouspolitiikkaa, mutta ottaa kantaa myös kotitalouksen lisääntyneeseen velkaantumiseen ja niiden keskittymiseen yhä pienemmälle osalle kotitalouksia.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Osakesäästötilin lanseerauksesta on nyt kulunut reilu vuosi, ja me suomalaiset olemme ottaneet sen avosylin vastaan: tilejä on avattu jo yli 150 000, ja uusia osakesäästäjiä on tullut markkinoille noin 100 000. Osakkeisiin säästävien suomalaisten määrä lähentelee hyvää vauhtia miljoonaa. Osakkeisiin ja rahastoihin säästävien määrä on reilusti tätäkin suurempi. Yhtä kaikki säästäjämäärien kasvu vuonna 2020 oli järisyttävä.